Mercedes-Benz SLK (R172)

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mercedes-Benz SLK / SLC
(R 172)
Mercedes-Benz SLK 250 BlueEFFICIENCY (R 172) – Frontansicht.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Mercedes-Benz Cars, Flag of Germany.svg.png Saksa, Bremen
Valmistusaika 3 / 2011 – 2020
Luokka S-segmentti
Kori Roadster
Suunnittelija Il-hun Yoon
Moottori Ottomoottorit:
1,8-5,5 L (135–310 kW)
Dieselmoottori:
2,1 L (150 kW)
Vaihteisto 6-portainen manuaali
7G / 9G-Tronic
7G AMG Speedshift
Rakenne Etumoottori pitkittäin, takaveto
Edeltäjä Mercedes-Benz SLK
(R 171)
Lähisukulaiset Mercedes-Benz C (204-sarja)
Mercedes-Benz E (207-sarja)
SLK 250 BlueEFFICIENCY (R 172)

Pääartikkeli: Mercedes-Benz SLK

R 172 on saksalaisen Mercedes-Benz-automerkin roadster-korinen malli. Se edustaa valmistajansa SLK-sarjan (vuodesta 2016 lähtien SLC-sarja) kolmatta sukupolvea. Malli esiteltiin yleisölle maaliskuussa 2011 pidetyssä Geneven autonäyttelyssä. Mallin virallinen paljastus tapahtui jo reilu vuosi aiemmin, tammikuun 29. päivänä vuonna 2010 pidetyssä tilaisuudessa. Malli valmistetaan Mercedes-Benzin Bremenin tehtaalla.[1][2]

Yleistä[muokkaa]

R172:n linjoissa ja muotoilussa on piirteitä 1950-luvun 190 SL –mallista. Myös kojelauta ja pyöreät mittarit toistavat hienosti mallien sporttisia perinteitä. R172 mahdollistaa mukavan avoautoilun myös hieman koleammallakin kelillä; sen etuistuimien niskatukeen sijoitetuista aukoista saadaan puhallettua niskan ja hartioiden alueelle lämmin "ilmahuivi". Tämä ominaisuus esiteltiin jo vuoden 2004 mallissa.

Uutena valinnaisena ominaisuutena on tarjolla panoraamakaton Magic Sky Control –toiminto. Napin painalluksella lasikatto muuttuu täysin kirkkaaksi ja läpinäkyväksi tai tummaksi varjostamaan valoilta ja auringonpaisteelta. Perusmallin katto on maalattu korinväriseksi, ja tarjolla on myös tummennetuilla laseilla toteutettu perinteinen panoraamakatto.

Varustus[muokkaa]

Mercedes-Benz SLK-linjaan ei kuulu varsinaisia erillisiä varustetasoja, vaan auton perusvarustus määrätyy moottorin mukaan. Koska autoa voi personoida mieleisekseen erilaisten varustepakettien ja yksilöllisten lisävarusteiden avulla, se tulee ottaa huomioon verrattaessa auton verotonta myyntihintaa Suomessa ja muualla Euroopassa.

Mukavuusvarusteet[muokkaa]

Edullisimman SLC 180:n käyttö- ja ajomukavuutta lisäävään vakiovarustukseen kuuluu mm. semiautomaattinen ilmastointilaite, jossa raitisilmasuodatin ja kiertoilmakäyttö, vilkuissa mukavuustoiminto, kauko-ohjattu keskuslukitus mukavuustoiminnolla, Radio Audio 20 (CD-soitin, 7-tuuman värinäyttö, MP3-toisto, 2 x USB-liitäntä (media interface), bluetooth handsfree ja music streaming, internet-valmius (iOS ja Android), käyttökielinä mm. englanti ja ruotsi), sähkötoimiset lasinnostimet, 2 kpl, mukavuustoiminnolla, Tempomat-vakionopeudensäädin jossa nopeudenrajoitintoiminto, sähköisesti säädettävät, lämmitettävät taustapeilit (automaattisesti sekä yhdessä takalasin lämmityksen kanssa) sekä automaattinen päiväajovalotoiminto.

Turvallisuusvarusteet[muokkaa]

SLC 180:n käyttö- ja ajoturvallisuutta lisäävään vakiovarustukseen kuuluu mm. ABS-jarrut, BAS-hätäjarrutustehostin, ESP-ajovakauden hallintajärjestelmä, ASR-luistonrajoitin, adaptiiviset jarrut, hold-toiminto ja jarrujen kuivaustoiminto, mäkilähtöavustin, ajovalojen vikailmaisin, turvatyynyt: kuljettajan ja etumatkustajan turvatyynyt (kaksivaiheinen täyttyminen), pään ja rintakehän sivuturvatyynyt, turvakaaret kuljettajan ja etumatkustajan istuinten takana, turvavöiden kiristimet ja turvavyövoiman kaksivaiheiset rajoittimet sekä ensiapulaukku.

SLK 55 AMG[muokkaa]

SLK 55 AMG
SLK 55 AMG, taka.jpg

SLK-sarjan kolmatta AMG-sukupolvea edustanut SLK 55 AMG tuli markkinoille tammikuussa 2012.

Uudessa AMG-etuhelmassa on suurikokoiset ilmanottoaukot ja mallille yksinomaiset LED-päiväajovalot. Ristikko-struktuurinen maski ja etuhelman alareunan poikkitanko ovat kiiltävän mustat. Etuvalojen pohja on tummennettu, samoin takana vilkkujen linssit. Etulokasuojien ilmanpoistoaukkojen alapuolelle on sijoitettu "V8 AMG" -tunnus. Kylkien helmalevikkeet jatkuvat auton takahelmana, jonka alaosassa kolmieväinen diffuuseri-insertti. Kromattu kaksoispakoputken pää on AMG-mallin yksinomainen varuste.

Tasapainoinen nopea kaarreajo on varmistettu Torque Vectoring Brakes- ja AMG Direct-Steer -järjestelmillä. Torque Vectoring Brakes vaikuttaa sisäkaarteen puoleiseen takapyörään ja vähentää auton koriin kaarteessa vaikuttavia aksiaalisia voimia. AMG Direct-Steer on muuttuvatehosteinen ohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa kevyen cruisailun tai nopeatempoisen rata-ajon. SLK 55 AMG:n yksinomaisena varusteena on kolmeasentoinen ESP-järjestelmä. Siinä kuljettaja voi napin painalluksella valita täyden vakautustoiminnon, SPORT-asennon, jossa autoa voi viedä mm. sivuluistossa hieman vapaammin sekä tilan ESP OFF, jolloin auton hallinta on täysin kuljettajan käsissä.

Vaihteistona mallissa on AMG SPEEDSHIFT PLUS 7G-TRONIC -automaatti, joka on varustettu käyttövalinnoilla: "Controlled Efficiency" (C), Sport (S) ja Manual (M). Vaihteiston "Controlled Efficiency" -asento kytkee vakiovarusteena olevan moottorin Start-Stop-automatiikan aktiivisesti toimivaksi.

Kaksoispakoputkisto on varustettu vaimentajien läppämekanismilla, joka ajettaessa kierrosluvulla 2000 r/min tai alle, pitää auton äänimaailman hienostuneen vaimennettuna. Kiihdytettäessä läpät avautuvat kaasupolkimen asennosta riippuen eri tasoille ja täyskaasukiihdytyksessä ne ovat täysin auki, sallien V8:n pakoäänien tulla melko vapaasti kuuluville.

SLK 55 AMG:n voimanlähteenä toimivan, vapaastihengittävän M152 V8-moottorin huipputeho on 310 kW (422 hv) @ 6800 r/min ja vääntömomentti 540 Nm @ 4500 r/min. Moottorin erikoispiirteisiin tässä ajoneuvoluokassa kuuluu AMG Cylinder Management -järjestelmä. Kun vaihteiston ja moottorinohjauksen tilaksi on valittu "Controlled Efficiency", moottori siirtyy esim. valtatiellä tasakaasulla ajettaessa nelisylinteriseksi.

Facelift 2016 — SLC[muokkaa]

Mercedes-Benz SLC 300

Mercedes-Benzin roadster-mallin 20-vuotisjuhlavuodelle malli sai kasvojenkohotuksen ja sen mallisarja sai nimen SLC. Lähtötason malliksi lisättiin SLC 180.

Kasvojenkohotuksen näkyvimpänä osana SLC sai uudet keulan muodot. Konepelti on saanut nuolen muotoisen prässäyksen ja syvälle upotettu maski on nyt timanttikuvioinen. Uudelleen muotoilussa etupuskurissa on suuret ilmanottoaukot ja alareunaan sijoitettu kromisomiste. Ajovalot ovat saaneet uudet muodot ja LED-päiväajovalot on sijoitettu samaan yksikköön. Takana puskuri, sen alareunan kromisomiste ja pakoputkien ulostulot ovat saaneet uudet muodot. Samoin täysin LED-teknologialla toteutetut takavaloyksiköt.

Sisätiloissa vakiovarusteena oleva Audio 20 CD -järjestelmä sai suuremman 7" näytön. Somisteteemat on uudistettu, samoin mittaristo. Pyöreiden päänäyttöjen väliin on sijoitettu 4,5" TFT-näyttö. Ohjauspyörä on uusi ja verhoilumateriaalit ovat saaneet uusia värejä.

Uusi vakiovarusteisiin kuuluva turvallisuusavuste on Active Brake Assist. Järjestelmä varoittaa merkkivalon ja äänimerkin avulla kuljettajaa mahdollisesta törmäysvaarasta ja mikäli kuljettaja ei aloita jarruttamista, järjestelmä tekee sen autonomisesti. Mikäli oikeanpuoleisella istuimella ei ole matkustajaa tai siihen on sijoitettu lasten turvaistuin, auto tunnistaa nämä tilat ja deaktivoi matkustajan etuturvatyynyn automaattisesti.

Katon avaaminen ja sulkeminen on nyt mahdollista 40 km/h nopeuteen asti. Ovien takana olevat pienet sivuikkunat voidaan nyt nostaa ylös erillisesti, vaikka katto olisikin alhaalla.

Mercedes-AMG SLC 43[muokkaa]

Samassa yhteydessä emoyhtiön mallien nomenklatuurin muutoksessa, myös AMG:n mallien nimet tullaan ilmoittamaan uudella tavalla. Mallivuodesta 2016 alkaen tunnus "43" tarkoittaa AMG:n 3.0-litraista V6 biturbo -moottoria. Mercedes-AMG SLC 43 on uuden nomenklatuurin ensimmäinen edustaja.

Mercedes-Benz SLC-sarjan mallit ovat nyt kaikki nelisylinterisä ja kuusisylinterinen moottori on varattu ainoastaan Mercedes-AMG:lle. 3.0 V6 Biturbo -moottori antaa tehoa 270 kW (367 hv). Muita teknisiä uudistuksia ovat alustaan ja pyöräntuentaan tehdyt muutokset. Vakiona mallissa on teräsjousitus ja valinnaisena varusteena säädettävä AMG Ride Control -alusta.

Auton vakiomallisarjasta erottavia tyypillisiä elementtejä ovat oma etu- ja takapuskuri, sivuhelmat sekä oma sisustus.

Tekniikka[muokkaa]

SLK R172 tuli markkinoille kolmella polttoaineen suorasuihkutuksella varustetulla ottomoottorilla. Niistä kaksi oli 1,8-litraisia, turboahdettuja rivinelosia. SLK 200-mallin teho oli 135 kW (184 hv) ja SLK 250:n 150 kW (204 hv). Malliston silloinen huippuversio oli SLK 350, jonka voimanlähteenä oli 3,5-litrainen, 225 kW:n (306 hv) vapaastihengittävä V6. Kaikkien versioiden vakiovarusteena oli ECO-Start-Stop-automatiikka.

Lähtötason SLK 200:n vakiovaihteistona oli 6-portainen manuaali. Molemmat tehokkaammat versiot saivat vaihteistokseen 7G-Tronic Plus -automaatin, joka oli myös SLK 200:n valinnaisvaruste. Joulukuusta 2011 lähtien myös SLK 250:n vakiovarusteeksi tuli manuaalivaihteisto ja automaatista optio.

Vuoden 2011 Frankfurtin autonäyttelyssä esiteltiin SLK 55 AMG, jonka 5,5-litrainen vapaastihengittävä V8-moottori oli varustettu sylinterienlepuutusjärjestelmällä.[3] Samassa näyttelyssä esiteltiin 2,1-litraisella, nelisylinterisellä Biturbo-dieselmoottorilla varustettu SLK 250 CDI, joka tuli markkinoille alkuvuodesta 2012. Tämänkin mallin vakiovaihteistona oli aluksi 7G-Tronic Plus -automaatti. Huhtikuusta 2012 lähtien vakiovarusteena on ollut 6-portainen manuaali Start-Stop-automatiikalla.

Alustaan voi valita teräsjousituksen, perinteisen urheilujousituksen tai sähköisen ja jatkuvasti säätyvän jousituksen Dynamic Handling –paketissa. Se sisältää myös Direct Steer –ohjauksen sekä toiminnon, joka vakauttaa aliohjautuvaa autoa kaarrejarrutuksissa.

Tekniset tiedot[muokkaa]

Mallit 3 / 2011 – 4 / 2015[muokkaa]

Malli SLK 2001 SLK 2501 SLK 3501 SLK 55 AMG SLK 250 CDI1
Valmistusaika 03/2011–04/2015 03/2011–04/2015 03/2011–04/2015 01/2012–04/2015 01/2012–04/2015
Moottoritunnus* M 271 DE 18 AL M 276 DE 35 M 152 DE 55 OM 651 DE 22 LA
Mottorityyppi R4-ottomoottori V6-ottomoottori V8-ottomoottori R4-dieselmoottori
Polttoainejärjestelmä Suorasuihkutus Common-Rail
Ahdin Turbo Biturbo
Iskutilavuus 1796 cm³ 3498 cm³ 5461 cm³ 2143 cm³
Teho 135 kW (184 hv) @
5250 r/min
150 kW (204 hv) @
5500 r/min
225 kW (306 hv) @
6500 r/min
310 kW (422 hv) @
6800 r/min
150 kW (204 hv) @
3800 r/min5
Vääntö 270 Nm @
1800–4600 r/min
310 Nm @
2000–4300 r/min
370 Nm @
3500–5250 r/min
540 Nm @
4500 r/min
500 Nm @
1600–1800 r/min
Vetotapa Takaveto
Vaihteisto, vakio 6-port. manuaali 7G-Tronic Plus
6-port. manuaali2
7G-Tronic Plus 7G AMG Speedshift Plus 7G-Tronic Plus
6-port. manuaali4
Vaihteisto, valinnainen 7G-Tronic Plus
Huippunopeus 240 km/h
[237 km/h]
244 km/h
[243 km/h]
250 km/h 250 km/h
[280 km/h]3
244 km/h
[243 km/h]
Kiihtyvyys 0–100 km/h 7,3 s
[7,0 s]
6,5 s
[6,6 s]
5,6 s 4,6 s 6,5 s
[6,7 s]
Polttoaineenkulutus
(yhdistetty)
6,4–6,8 l/100 km
[6,1–6,5 l/100 km]
6,9–7,3 l/100 km
[6,2–6,6 l/100 km]
7,1 l/100 km 8,4 l/100 km
(98 okt.)
4,8–5,0 l/100 km
[4,9–5,0 l/100 km]
CO2-päästöt (yhdistetty) 149–158 g/km
[142–151 g/km]
160–169 g/km
[144–153 g/km]
167 g/km 195 g/km 124–129 g/km
[128–132 g/km]
EU-päästöluokitus Euro 5 Euro 5 Euro 67 Euro 66 Euro 5
 • Arvot hakasulkeissa koskevat automaattivaihteistolla varustettuja malleja
 •  * Moottoritunnusten purku:

M = Motor (moottori), OM = Oelmotor (öljymoottori,autoilun alkuaikojen ilmaisu dieselmoottorille), Mallisarja = 3-numeroinen tunnus, E = Saugrohreinspritzung (epäsuora suihkutus), KE = Kanaleinspritzung (epäsuora yhteispaineruiskutus), DE = Direkteinspritzung (polttoaineen suoraruiskutus), ML = Kompressor (mekaaninen ahdin), L = Ladeluftkühlung (ahtoilman välijäähdytys), A = Abgasturbolader (pakokaasuahdin), red. = reduzierte(r) Leistung/Hubraum (rajoitettu (rajoitetut) teho/iskutilavuus), LS = Leistungssteigerung (suorituskyvyn parantaminen eli tehoversio)

 • 1 = Toukokuhun 2013 asti mallitunniksilla SLK 200 BlueEFFICIENCY, SLK 250 BlueEFFICIENCY, SLK 350 BlueEFFICIENCY sekä SLK 250 CDI BlueEFFICIENCY.
 • 2 = 12 / 2011 lähtien 6-portainen manuaali
 • 3 = AMG Driver's Package
 • 4 = 4 / 2012 lähtien 6-portainen manuaali
 • 5 = 4 / 2013 lähtien 4200 r/min}}
 • 6 = Toukokuuhun 2014 asti Euro 5
 • 7 = Huhtikuuhun 2015 asti Euro 5

Mallit 5 / 2015 –[muokkaa]

Malli SLC 180 SLK / SLC 200 SLK / SLC 300 Mercedes-AMG SLC 43 SLK / SLC 250 d
Valmistusaika 01/2016- 05/2015- 01/2016- 05/2015-
Moottoritunnus* M 274 DE 16 AL M 274 DE 20 AL M 274 DE 20 AL M 276 DE 30 AL OM 651 DE 22 LA
Moottorityyppi R4-ottomoottori V6-ottomoottori R4-dieselmoottori
Polttoainejärjestelma Suorasuihkutus Common-Rail
Ahdin Turbo Biturbo
Iskutilavuus 1595 cm³ 1991 cm³ 2996 cm³ 2143 cm³
Teho 115 kW (156 hv) @
5300 r/min
135 kW (184 hv) @
5500 r/min
180 kW (245 hv) @
5500 r/min
270 kW (367 hv) @
5500–6000 r/min
150 kW (204 hv) @
3800 r/min5
Vääntö 250 Nm @
1200–4000 r/min
300 Nm @
1200–4000 r/min
370 Nm @
1300–4000 r/min
520 Nm @
2000–4200 r/min
500 Nm @
1600–1800 r/min
Vetotapa Takaveto
Vaihteisto, vakio 6-portainen manuaali 9G-Tronic
Vaihteisto, valinnainen 9G-Tronic
Huippunopeus 226 km/h
[223 km/h]
240 km/h
[237 km/h]
250 km/h 245 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 7,9 s
[8,1 s]
7,0 s
[6,9 s]
5,8 s 4,7 s 6,6 s
Polttoaineenkulutus
(yhdistetty)
5,6 l/100 km
[5,6 l/100 km]
6,1–6,6 l/100 km
[5,7-6,1 l/100 km]
6 l/100 km
(98 okt.)
7,8 l/100 km 4,4–4,7 l/100 km
CO2-päästöt (yhdistetty) 127 g/km
[128 g/km]
142–154 g/km
[133-143 g/km]
138 g/km 178 g/km 114–123 g/km
EU-päästöluokitus Euro 6
 • Arvot hakasulkeissa koskevat automaattivaihteistolla varustettuja malleja
 •  * Moottoritunnusten purku:

M = Motor (moottori), OM = Oelmotor (öljymoottori,autoilun alkuaikojen ilmaisu dieselmoottorille), Mallisarja = 3-numeroinen tunnus, E = Saugrohreinspritzung (epäsuora suihkutus), KE = Kanaleinspritzung (epäsuora yhteispaineruiskutus), DE = Direkteinspritzung (polttoaineen suoraruiskutus), ML = Kompressor (mekaaninen ahdin), L = Ladeluftkühlung (ahtoilman välijäähdytys), A = Abgasturbolader (pakokaasuahdin), red. = reduzierte(r) Leistung/Hubraum (rajoitettu (rajoitetut) teho/iskutilavuus), LS = Leistungssteigerung (suorituskyvyn parantaminen eli tehoversio)

 • 1 = Toukokuhun 2013 asti mallitunniksilla SLK 200 BlueEFFICIENCY, SLK 250 BlueEFFICIENCY, SLK 350 BlueEFFICIENCY sekä SLK 250 CDI BlueEFFICIENCY.
 • 2 = 12 / 2011 lähtien 6-portainen manuaali
 • 3 = AMG Driver's Package
 • 4 = 4 / 2012 lähtien 6-portainen manuaali
 • 5 = 4 / 2013 lähtien 4200 r/min}}
 • 6 = Toukokuuhun 2014 asti Euro 5
 • 7 = Huhtikuuhun 2015 asti Euro 5

Mitat ja massat[muokkaa]

Malli SLK (2011-2016) SLC (2016-)
Pituus 4134 mm 4133 mm
Leveys 1810 mm
peileillä 2006 mm
Korkeus 1301 mm
Akseliväli 2430 mm
Raideleveys e / t 1559 / 1565 mm
Tyhjäpaino 1435-1610 kg 1435-1605 kg
Kokonaispaino 1750-1910 kg 1775-1905 kg

SLK kilpa-autoilussa[muokkaa]

Motorsport Meisel on rakentanut autosta mäkirallikilpurin SLK340 Juddin 3,4-litraisella V8:lla.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Palkinnot yms.[muokkaa]

 • Kultainen ohjauspyörä 2011 - Avoautot
 • Suomen kultainen ohjauspyörä 2011 - Avoautot (Lukijaäänestys Auto Bild Suomi)

[1]

Lähteet[muokkaa]

 1. Auto Bild Suomi 22/2011
Mercedes Benz Logo 11.jpg Mercedes-Benz -henkilömallien aikajana 2010 – 2040
Luokka Sarja 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kompaktiluokka A W176 W177, V177
B T245 W242, W246 W247
CLA C117, X117 C118, X118
Keskiluokka CL203
C W204, S204 W205, S205 W206, S206
A209 C 204 C205, A205
Ylempi keskiluokka E W212, S212 W213, S213
C207, A207 C238, A238
Suuri auto R W251, V251
S W221, V221 W222, V222 W223, V223
CL / S C216 C217, A217
CLS C219 C218, X218 C257
Urheiluauto SLK /
SLC
R 171 R172
SL R 230 R231
Superauto AMG GT C197, R197 C190
Maastoauto G W461
W463
Crossover/
SUV
GLA X156 H247
EQA H243
GLB X247
GLK / GLC X 204 X253
EQC N293
M / GLE W 164 W166 V167
GL / GLS X 164 X166 X167
Tila-auto Vaneo /
Citan
W415
Kevyt
hyötyajoneuvo
V-sarja / Vito W639, V639 W447, V447
Sprinter NCV3 (W906) W907, W910
Vario Vario
X W470