Vaihteisto

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vaihteisto on laite, joka välittää mekaanista momenttia kahden komponentin välillä. Autoissa vaihteistoa käytetään, koska liikkeelle lähdettäessä pyörät pyörivät hitaammin kuin suurella nopeudella ajettaessa. Ykkösvaihde antaa tällöin suurimman voiman hitaammalla moottorin pyörimisnopeudella, kun taas esimerkiksi 3. vaihde tuottaa vetäville pyörille vähemmän voimaa suuremmalla pyörimisnopeudella, jolloin auto liikkuu suuremmalla nopeudella.

Vaihteiston välityssuhde on käyttävän akselin pyörimisnopeuden ja käytettävän akselin pyörimisnopeuden osamäärä. Yleensä vaihteiston välityssuhde on yhtä suurempi, eli vaihteisto kasvattaa momenttia mutta pienentää pyörimisnopeutta. Portaalla tarkoitetaan yleensä vaihteiston sisäistä momentinvälitystiehen kuuluvaa kokonaisuutta, joka muuntaa momenttia. Tavallisesti tällainen kokonaisuus on hammaspyöräpari. Vaihteistossa on siten aina vähintään yksi porras ja kaksi vaihdetta. Portaiden lukumäärä vaikuttaa lähinnä suurimpaan välityssuhteeseen, joka vaihteistolla on mahdollista saavuttaa.

  • Vaihteistokonstruktioita
    • Lieriöhammaspyörävaihteistossa yhden portaan muodostavat kaksi keskenään rynnössä olevaa yleensä ulkohammastettua lieriöhammaspyörää. Pyörimisakselit ovat yhdensuuntaiset. Välityssuhde on hammaspyörien hammaslukujen suhde.
    • Planeettavaihteistossa momenttia välittävät lieriömäiset hammaspyörät, jotka ryhmitellään aurinkopyöräksi, planeettapyöriksi ja kehäpyöräksi. Aurinkopyörä on järjestelmässä sisimpänä ja rynnössä planeettapyörien kanssa. Planeettapyörät taas ovat rynnössä uloimpana olevan sisähammastetun kehäpyörän kanssa. Planeettapyörät on yhdistetty toisiinsa kannattimella. Planeettapyörästön välityssuhde riippuu hammaspyörien hammasluvuista sekä käyttävän ja käytettävän osan valinnasta. Tietyillä hammasluvuilla yhdellä planeettapyörästöllä on kuusi mahdollista välityssuhdetta, joista yksi on negatiivinen (peruutusvaihde).

Vaihteistotyyppejä[muokkaa]

Valmistajat[muokkaa]


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.