Roadster

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Porsche 356B Roadster vuodelta 1959
Mercedes Benz R107

Roadster on 2-paikkainen avoauto. Perinteisessä roadsterissa ei ole ollenkaan sivuikkunoita, vaikka siinä jonkinlainen rättikatto olisikin. Perinteisessä roadsterissa on lisäksi moottori edessä ja takaveto.

Nykyään sanalla kuvataan usein 2-paikkaista convertible-mallia, jonka sivuikkunoissa ei ole kiinteitä kehyksiä. Erityisesti sanaa käytetään kevyiden urheiluautojen yhteydessä. Roadster-autot ovat usein myös 2+2-paikkaisia.

Roadster-nimi on alunperin brittiläisten autonvalmistajien 50-luvulta lähtien käyttämä termi. Italialaiset autonvalmistajat (Ferrari, Fiat, Alfa Romeo) ovat yleensä käyttäneet vastaavanlaisista autoista nimitystä Spider tai Barchetta. Myöhemmin ovat muut valmistajat käyttäneet myös nimiä Spyder ja Speedster.

Historia

Ensimmäisenä sarjatuotantona valmistettuna roadsterin pääpiirteet täyttävänä mallina voidaan mainita 1900-luvun alussa valmistettu T-Ford. Auton yhteydessä ei toki voida puhua liiemmin urheilullisuudesta. Myös esim. Alfa Romeo valmisti maailmansotien välissä kaksipaikkaisia urheilullisia avo-autoja.

Roadstereiden valtakauden voidaan katsoa alkavan 2. maailmansodan päättymisen jälkeen 50-luvulla. Tällöin mm. useat englantilaiset valmistajat alkoivat valmistaa tyypillisiä roadstereita. Autoissa oli tyypillisesti pitkä konepelti, moottori edessä ja takaveto. Tavaratilaa autoissa ei juurikaan ollut. Tämän aikakauden autoista voidaan mainita mm. Austin-Healey Sprite, MG:n useat mallit (esim. Midget), Triumph Spitfire ja Jaguar E-Type. Myös italialaiset (Alfa Romeo) ja saksalaiset (Porsche, BMW, Mercedes-Benz) esittelivät omia kaksipaikkaisia avo-autojaan. Myös USA:sta tuli markkinoille 1950-luvulla Chevrolet Corvette.

Nykyaikaiset roadsterit

Mazda MX-5

1980-luvulla ei markkinoilla juurikaan tyypillisiä roadstereita enää ollut. Mazda oli ensimmäinen, joka huomasi, että markkinoilla oli kuitenkin tämän tyyppisille autoille kysyntää. Vuonna 1989 se esitteli MX-5:n (Miata), josta tulikin suuri menestys. 1990-luvulla alkoivat muutkin valmistajat esitellä omia mallejaan.

Nykyään roadster-termi on menettänyt osan alkuperäisesti ajatuksestaan. Tänä päivänä sitä käytetään enemmänkin markkinoinnissa mielikuvan luojana, kuin terminä, joka kuvaa auton ulkomuotoa perinteiseen tapaan. Roadsterista puhuttaessa sillä voidaan tarkoittaa lähes minkälaista avoautoa tahansa.

Esimerkkejä Roadster-malleista

Katso myös

Lähteet

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Roadster_(automobile)-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.