Sears

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sears oli vuosina 1906-1912 valmistettu amerikkalainen automerkki. Merkkiä valmistettiin kaikkiaan 3500 kappaletta. Sears-autot olivat henkilö- ja tavara-autoja. Tehtaan virallinen nimi oli Thomas B. Jeffery & Co Sears Motors, joka nykyään on Yhdysvaltain suurimpia postimyyntiliikeitä. Yritys toimi postimyyntialalla jo 1900-luvun alussa ja Sears-autoja myytiin nimenomaan postimyynnissä.

Sears Model L

Sears-autoissa on ilmajäähdytteinen kaksisylinterinen bokserimoottori ja umpikumirenkaat. Ilmajäähdytteisen moottorin teho on varhaisemmissa malleissa 7,5 kW (10 hv) ja myöhemmissä malleissa 11 kW (14 hv). Vaihteisto on portaaton variaattori. 1800-luvulla Sears-yritys oli suuri hevoskärryjen valmistaja, mikä selittää joidenkin Sears-autojen hevosajoneuvoja muistuttavaa ulkonäköä. Kuopion automuseossa on vuonna 1909 valmistettu Sears Model H, jossa matkustamon yläpuolella on nahkakuomu.

Sears-autot valmisti Lincoln Motor Car Works Chicagossa, joka on eri yhtiö kuin nykyinen Lincoln. Malleja oli yhdeksän, joiden hinnat vaihtelivat 325 ja 495 dollarin välillä. Postimyynnissä oli kymmenen päivän koeaika, jonka aikana vaunun sai palauttaa. Lincoln Motor Car Works valmisti autot Sears Roebuckille, jonka on nykyään yhdysvaltalainen tavarataloketju.

Muuta[muokkaa]

Myöhemmin vuosina 1952–1953 Sears Roebuck myi tavarataloissaan Allstate-autoja.

Lähteet[muokkaa]

  • Tekniikan Maailma 12/2006
  • Tekniikan Maailma 8/2007

Aiheesta muualla[muokkaa]