Dort

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dort logo.jpg
Dort mainos 1.jpg
DORTad2.JPG
Graydort logo.gif
Gray-Dort mainos.jpg

Dort oli Michiganin Flintissä sijainneen Dort Motor Car Companyn, vuosina 1915 - 1924, valmistama automerkki. Yhtiö valmisti autoja myös Kanadassa, nimellä Grey-Dort. Yhtiön juuret olivat hevosvetoisten vaunujen valmistuksessa ja niiden tuotanto jatkui autojen valmistuksen rinnalla, vuoteen 1917 asti.

Durant-Dort Carriage Co.[muokkaa]

Yhtiön syntyyn vaikutti kaksi amerikkalaisen vaunuteollisuuden ja varhaisen autoteollisuuden pioneeriä, General Motors Companyn sekä Buick ja Chevrolet-automerkkien syntyyn vaikuttanut William C. Durant ja hänen liiketoverinsa Josiah Dallas Dort.

Josiah Dort syntyi Michiganin Inksterissä vuonna 1861, hyvin toimeen tulevaan maatalouden ja kaupan alalla sekä politiikassa toimivaan perheeseen. Hänen isänsä kuoli vuonna 1871, Josiahin ollessa kymmenvuotias. Dort lopetti koulunkäynnin 15 vuoden ikäisenä ja siirtyi äitinsä avuksi perheen liiketoimiin. Vuonna 1881 hän työskenteli Flintissä paikallisessa rauta- ja maatalouskaupassa ja parin vuoden päästä hän avasi oman myymälän.

Vaunuja ja rattaita valmistaneen Durant-Dort Carriage Companyn alkuvaiheet sijoittuvat vuoden 1886 paikkeille, kun William Durant ajoi ystävänsä jousivaimennetuilla rattailla. Häneen teki vaikutuksen vaunujen tasainen kyyti ja hän hankki hallintaansa rattaiden valmistus- oikeudet ja niiden patentit. Samana vuonna hän perusti, ystävänsä Josiah Dallas Dortin kanssa, rattaita ja vaunuja valmistaneen Flint Road Cart Companyn. Dort toimi yhtiön johdossa ( president ) ja hoiti tuotannollisen ja hallinnollisen puolen, Durantin vastatessa myynnistä ja markkinoinnista. Yhtiön ensimmäinen toimisto sijaitsi Durantin vakuutusyhtiön toimiston yhteydessä, Flintin keskustassa. Rattaiden valmistusta varten yhtiö vuokrasi entiset Flint Woolen Mills-yhtiön kehräämö- ja kutomotilat. Ensimmäisen toimintavuotensa aikana yhtiö myi 4000 kappaletta rattaita, ja suunta oli ylöspäin. Durantin ideoimana yhtiö laajeni, hankkien omistukseensa tytäryhtiöitä, jotka vaunujen tuotannon lisäksi valmistivat niissä tarvittavia komponenttejä.

Vuonna 1895 Flint Road Cart muutti nimekseen Durant-Dort Carriage Company. Vuosisadan vaihteessa Durant-Dort oli Yhdysvaltain suurin hevosvetoisten ajoneuvojen valmistaja ja yhtiön tuotannon huippuvuotena 1906, se valmisti 56 000 kärryä, ratasta ja vaunua. Durant-Dortin omistuksessa oli Flintin tehtaiden lisäksi myös muita kokoonpanotehtaita Michiganissa, Georgiassa sekä rajan toisella puolen, Kanadassa. Tuotannon tukena yhtiö omisti metsätalousmaata, sahalaitoksia, pyöriä valmistavia yhtiöitä, akseleita valmistaneen Flint Axle Works-tehtaan ja pintakäsittelyaineita valmistaneen Flint Varnish Works-tehtaan.

Autonvalmistuksen pioneereja[muokkaa]

Durantin ja Dortin lisäksi Durant-Dort Carriage Companyssa työskenteli useita amerikkalaisen autoteollisuuden tulevia vaikuttajia.

Alexander Brownell Cullen Hardy aloitti työnteon yhtiössä vuonna 1889. Vuonna 1895 hän vastasi yhtiön edullisten Diamond-rattaiden tuotannosta. Vuonna 1898 Josiah Dort otti kahden vuoden mittaisen virka-vapaan Durant-Dortin johtajan toimesta ja Hardy astui hänen tilalleen. Dortin palattua työpöytänsä ääreen vuonna 1900, oli Hardyn vuoro ottaa virkavapaata. Tuona aikana hän kierteli ympäri Eurooppaa ja tutustui automobiilien valmistukseen. Palattuaan kotimaahan, hänen väitetään ehdottaneen William Durantille "siirtymistä pois vaunubineksestä ennenkuin automobiilit raunioittavat sen". Durant ei kuitenkaan tuolloin ollut innostunut autoista, joten Hardy päätti yrittää yksin ja perusti Flint Automobile Companyn, Flintin ensimmäisen autotehtaan, vuonna 1901. Yhtiön Runabout ei kuitenkaan menestynyt edullisempaa Oldsmobilea vastaan ja vuonna 1903 Flint Automobile Company lopetti toimintansa. Hardy palasi takaisin Durant-Dortille ja sitä kautta General Motorsin johtoon, jossa toimessa hän oli vuoteen 1925, eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

Charles W. Nash aloitti työntekijänä Durant-Dortin istuimien pehmusteita valmistavalla osastolla vuonna 1891, yleten tästä ensin työnjohtajaksi ja vuonna 1898 tehtaanjohtajaksi. Vuonna 1900 Nash nimitettiin Dort-Durantin johtokuntaan ja sinä toimessa hän oli vuoteen 1913 asti. Vuonna 1910 Nash nimitettiin William Durantin tilalle General Motorsin johtoon, jossa asemassa hän toimi vuoteen 1916, jolloin William Durant palasi takaisin. Saatuaan lähtöpassit GM:ltä hän osti Thomas B. Jeffery Companyn, jonka nimeksi muutettiin vuonna 1917 Nash Motors.

David Dunbar Buick oli perustanut Buick Motor Companyn, detroitilaisen teollisuusmiehen ja autojenvalmistuksen pioneerin Benjamin Briscoen taloudellisella tuella. Vuonna 1904 Buick Motor Co. oli kuitenkin taloudellisesti huonossa jamassa ja tällöin William Durant astui mukaan kuvioihin. Hän käytti sekä omia varojaan että Durant-Dortin vakaata taloutta hyväkseen ja osti yhtiön. David Buick, joka oli jo ennestään vähemmistöosakas nimeään kantavassa yhtiössä, sai pitää yhden Buick Motor Companyn osakkeen ja William Durant palkkasi hänet yhtiöön työntekijäksi. Vuonna 1906 Durant osti Buickin osuuden yhtiöstä, josta oli tuleva General Motorsin peruskivi.

Dort Motor Company[muokkaa]

Vuonna 1914 Durant myi osuutensa Durant-Dort Carriage Companysta ja Dort jäi hoitamaan yhtiön johtoa yksin. Yhtiön nimeksi muutettiin Dort Motor Company, näin se kuvasi paremmin yhtiön suuntaa moottoroitujen ajoneuvojen valmistukseen. Dort Motor Co. aloitti autojen valmistuksen vuonna 1915 Michiganin Flintissä ja samana vuonna kanadalainen vaunujen valmistaja William Gray & Sons Company Ltd alkoi valmistaa autoja lisenssillä, nimellä Gray-Dort. Durant-Dort Carriage Co. oli tosin jo vuonna 1912 valmistanut kaksi kuormavaunua, 1600 paunan (n. 726 kg) kantavuudella olleen nelisylinterisen mallin ja pienemmän kaksisylinterisen, jonka kantavuus oli 1000 paunaa (n. 454 kg). Dort sai merkkinä pohjois-Amerikan kasvavilla markkinoilla maineen keskihintaisena ja luotettavana autona ja se myi heti ensimmäisenä valmistusvuotenaan 9000 autoa. Paras vuosi myynnin kannalta oli 1920, jolloin tehtaalta valmistui 30 000 autoa. Aikakaudelle tyypillisesti korimalleina oli avonaiset touring ja roadster.

Valtaosa lähdetiedoista kertoo, että Dortissa käyettiin moottorina nelisylinterisiä Lycoming-moottoreita. Vuoden 1915 tammikuun "Motor World"-lehti kertoo kuitenkin artikkelissaan, vapaasti suomennettuna, seuraavaa: "Moottori on Dortin omaa valmistetta. Yhtiö on läheisessä yhteistyössä Chevroletin ja muiden Flintissä sijaitsevien autovalmistajien kanssa." "Motor World" kertoo myös että Dorteisssa käytettiin kahta eri iskutilavuuksista moottoria, 3"x 4" -moottoria 92 tuuman akselivälin roadsterissa ja 3 1/4"x 5"-moottoria 105 tuuman akselivälin touringissa. Lehden artikkelin mukaan kampiakselin etummaisen runkolaakeriliuskan mitta oli 3 5/16" (84,14 mm) ja taemman runkolaakeriliuskan 4 1/16" (101,66 mm), kampiakselin halkaisija oli 1 3/4" (44,45 mm). Moottorin alakerta oli siis melko tuhtia tavaraa. Toinen Dortin moottoreiden erikoinen piirre oli "twin ejector"-pako- järjestelmä eli kaksoispakoputkisto. Toinen putki oli sylintereiltä 1 ja 4 ja toinen sylintereiltä 2 ja 3. Tällainen järjestely on tuttu esim. peltipakosarjoista, näin varmistettiin ettei pakopulssi työntänyt kaasuja toiseen, imutahdilla olevaan sylinteriin, jonka pakoventtiili oli vielä auki (valve overlap). Vuoden 1923, autojen teknisiä arvoja kertova "Branhams Reference Book" kertoo myös että Dorteissa käytettiin kahta eri iskutilavuuksista moottoria, tosin tämä teos antaa pienemmän moottorin iskunpituudeksi 4½ tuumaa 4 tuuman sijaan. Vuoden 1918 rekisteritilasto "Michigan motor Vehicle Register" tunnistaa myös vuosimallin 1915 - 1916 kaksi erikokoista moottoria. Tämä rekisteri mainitsee isomman touring-mallin nimeksi Malli 5. Kahden eri moottorin valmistuspolitiikka oli käytössä vain ensimmäisenä valmistusvuotena, sen jälkeen Dortit valmistettiin tuolla yhdellä 3 1/4" x 5" -moottorilla. Jotkin lähteet esittävät että tämä isompi moottori olisi ollut Lycoming ja ensimmäisen vuoden pienempi moottori olisi ollut Etienne Planchen suunnittelema. Planche oli tehnyt suunnitelmat yhdessä Louis Chevroletin kanssa, tämän vuosina 1911 - 1913 valmistamaan Chevrolet Series C Classic Six-malliin. Lisäksi Planchen käsialaa oli Roebling-Planche-kilpa-autojen moottorit. "Motor World" kertoo myös että kaikki voimansiirron osat olivat nikkeliterästä. Myös tämä kertoo J.Dortin halusta tehdä keskimääräistä parempi auto, koska hintavampia materiaaleja käytettiin yleensä Dortia kalliimpien hintaluokkien autoissa, joissa niiden aiheuttama valmistushinnan nousu saatiin takaisin auton myyntihinnassa.

  • Vuoden 1916 mallit olivat samanlaiset kuin edellisvuonna, mutta nyt oli lisämaksua vastaan tarjolla auton peräosaan ripustettava varapyörä. Auton vanteet muuttuivat tuolloin purettaviksi malleiksi, rengas ja vannekehä olivat omana yksikkönään ja tämä oli pulttaamalla kiinni puola / napa-yksikössä.
  • Vuoden 1917 roadster oli nimeltään 6 ja touring 9. Roadster-mallistoon lisättiin kolmepaikkainen "Fleur-de-Lys"-malli (suom. heraldinen Ranskan lilja). Tarjolle tuli myös neliovinen sedan ja sedanet, joka oli varustettu irrotettavalla kovalla katolla sekä touring-mallin rättikatolla.
  • Vuonna 1918 Dort Motor Co. oli sidottu sotatuotantoon, ennen tätä autoihin oli tehty hieman parannuksia. Moottorin poraus nostettiin 3½ tuumaan, jolloin iskutilavuudeksi tuli 192 kuutiotuumaa (3146 cm3), tehoa moottorissa oli 35 hevosvoimaa, kaasuttimena on Carter. Westinghouse Electric & Manufacturing Co.:n sähköstartti ja sähkövalot tulevat vakio- varusteeksi. Roadster on malli 8 ja touring L1.
  • Vuoden 1919 mallit ovat edellisvuoden malleja, sotateollisuuden aiheuttaman suunnittelukatkon vuoksi.
  • Vuonna 1920 polttoainesäiliön sijainti vaihtuu tuulilasin edestä auton taakse, samalla painovoimainen polttoaineen siirto muuttuu alipaineimulla toimivaksi. Korimalleina umpikoriset sedan ja neljän hengen kaksiovinen "Foursome Coupe", touring sekä "boat-tail"-korilla varustettu roadster. Avokoriset mallit saavat yläreunastaan taakse kallistetun tuulilasin, umpimallien tuulilasi on pysty.
  • Vuoden 1921 mallit pysyvät muutoin entisellään, mutta keulan pellitykseen ja jäähdyttäjän muotoon haetaan vaikutteita Rolls-Roycen malleista. Dortin hintaluokan autoissa tämä ei ollut yleistä.
  • Vuoden 1922 korimallit pysyvät muutoin muuttumattomina, mutta kesken mallivuoden esitellään kaksipaikkainen, urheilullinen Sportster. Mallissa on kromatut puskurit ja jäähdyttimen kehys. Tuulilasin molemmin puolin on ilmanohjaimet, katto on hiekanruskea. Varustukseen kuuluu lisäksi lisävalot ja levypyörät. Tekniikan puolelle tuli monia parannuksia. Kytkin vaihtui kartiokytkimestä monilevykytkimeksi. Männät ja kiertokanget vaihtuivat kevyempiin ja jäähdytysnesteen kiertoa parannettiin. Vaihteisto sai vahvemmat hammaspyörät, rengaskooksi vaihtui 4" x 31" ja istuinmateriaali oli mustaa nahkaa.
  • Vuoden 1923 uutuus oli kuusisylinterinen rivimoottori, joka tuli vaihtoehdoksi nelisylinteristen rinnalle. Falls Motor Co.:n moottori oli kansiventtiilikoneistolla, aikana jolloin sivuventtiilikoneisto oli moottorinvalmistjien valtavirran suosiossa. Poraus oli 3 1/8 tuumaa (79,37 mm) ja iskunpituus 4 1/4 tuumaa (107,95 mm), iskutilavuudeksi tuli 195 kuutiotuumaa (3195,5 cm3) ja tehoa moottori antoi 45 hevosvoimaa. Moottorin voitelu oli paineistettu öljypumpulla, mutta jäähdytys tapahtui edelleen termosifonisella kierrolla. Tehdas lupasi tällä moottorilla varustetuille malleille 60 mailia tunnissa (96,5 km/h). Isojen mallien akseliväli kasvaa 115 tuumaan (2921 mm).

Vuosien 1924 ja -25 mallistossa ei tapahtunut enää muutoksia. Vuonna 1925 J. Dort, jolla ei ollut jälkeläisiä eikä työllensä jatkajaa, ilmoitti että tehdas lopettaa autojen valmistuksen. Vaikka valmistajien välinen kilpailu oli koventunut, tämä ei tapahtunut mitenkään taloudellisten- tai muiden ulkoapäin vaikuttavien seikkojen takia. Yhtiö oli toiminta-aikanaan valmistanut liki 100 000 autoa, se on enemmän kuin moni nimeltään tunnetumpi valmistaja sai aikaan. Toukokuun 17. vuonna 1925 J.Dort oli pelaamassa golfia, kun hänen sydämensä petti ja hän menehtyi.


Aiheesta muualla[muokkaa]

http://www.examiner.com/article/remembering-josiah-dallas-dort-and-his-automobile
http://www.youtube.com/watch?v=uN1ecGEQqHc
http://www.conceptcarz.com/z19495/Dort-Six.aspx
http://www.windsorpubliclibrary.com/digi/wow/plants/gray-dort.htm

Durant Motors Inc.

Durant Motors:
Durant | Flint | Locomobile | Mason | Rugby | Star

Läheiset merkit:
Sheridan | De Vaux | Dort | Frontenac |

Muut artikkelit:
Continental Motors | William C. Durant

Lähteet[muokkaa]

http://dmacweb.com/makes/dort/Dort%20Story.pdf
http://www.canadiancar.technomuses.ca/eng/espace_dexposition-showroom/gray_dort/