Ford S-Max II

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford S-MAX
Ford S-Max - Mondial de l'Automobile de Paris 2014 etu.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Ford Motor Company,
Almussafes, Espanja
Valmistusaika 2015
Luokka M-segmentti
Kori 5-ovinen tila-auto
Rakenne Etumoottori-etuveto / neliveto
Moottori Ottomoottorit:
1,5 – 2,0 l (118–176 kW)
Dieselmoottori:
2,0 l (88 – 118 kW)
Edeltäjä Ford S-Max I
S-MAX II, Pariisin autonäyttely 2014

Pääartikkeli: Ford S-Max

Toisen sukupolven S-Max (virallinen kirjoitusmuoto S-MAX) esiteltiin lokakuussa 2014 pidetyssä Pariisin autonäyttelyssä. Mallin valmistus aloitettiin Espanjan Valenciassa, Almussafes'n kaupungissa sjaitsevalla tehtaalla vuoden 2015 alussa.

Yleistä[muokkaa]

Matalampi kattolinja, kapeammat ajovalot ja voimakaslinjaiset pyöräkotelot saavat uuden S-MAXin näyttämään leveämmältä. Etupilari on siirretty taemmas, jotta konepellistä on saatu pidempi. Ulkoasua täydentävät LED-päiväajovalot ja teknisesti suunnitellut LED-takavalot, jotka leventävät autoa visuaalisesti. Niitä yhdistää tunnuksenomainen krominauha. Takadiffuusori erottelee sisäänrakennetut pakoputket.

Varusteet[muokkaa]

Mukavuusvarusteet[muokkaa]

Perinteisen mittariston lisäksi valinnaisvarusteena on mahdollista saada 10 tuuman digitaalinäyttö, jossa on analogistyylinen, animoitu nopeus- ja kierroslukumittari. Digitaalisen näytön näyttöasetuksia ja 3D-grafiikkaa voi muokata itselleen sopiviksi.

Keskikonsoliin sijoitetulla 8-tuumaisella korkearesoluutioisella kosketusnäytöllä hallitaan Ford SYNC 2 -järjestelmää. Sen englannin kielisellä äänikomentotoiminnolla voidaan käyttää matkapuhelinta, viihdejärjestelmiä, ilmastointia ja navigaatiota puhekielisillä ilmaisuilla. Se esim. hakee alueen lähimpien ravintoloiden tiedot komennolla ”I’m hungry”.

SYNC 2:een kuuluu myös Ford-hätäaputoiminto (Emergency Assistance), joka yhdistää autossa matkustavan puhelimen suoraan paikalliseen hätäkeskukseen onnettomuuden sattuessa.

S-MAXiin saa nyt ensimmäistä kertaa Hands-Free -takaluukun, joka avautuu heilauttamalla jalkaa takapuskurin alla.

Uusi S-MAX on saatavilla viisi- ja seitsemänpaikkaisena. Easy-Fold -järjestelmä mahdollistaa jokaisen takapenkin alas laskemisen napin painalluksella. Toisen rivin Easy-Entry -istuimilta pääsee yhdellä kosketuksella kolmannelle riville. Sopiva lämpötila löytyy nyt nopeammin, parannetulla ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmällä. Se tarjoaa enemmän ilmavirtaa, pystyy alhaisempiin lämpötiloihin ja on hiljaisempi. Takapenkin matkustajat voivat nyt valita mieleisensä ilmastointiasetukset.

Etupenkkien niskatukia voi säätää ylös, alas, sivuille ja taakse. Kuljettajat voivat räätälöidä ajoasentonsa sähkökäyttöisillä säätimillä, joilla voi säädellä ohjauspylvään korkeutta ja etäisyyttä, ensimmäistä kertaa tämän segmentin autossa. Autossa on myös muistitoiminto kuljettajan istuimen asetuksille. Lisäksi S-MAXiin on saatavilla lämmitettävä ohjauspyörä ensimmäistä kertaa.S-MAXissa on segmentin ensimmäisenä lämmitettävät ja viilennettävät, muotoiltavat istuimet, Active Motion -hierontatoiminnolla.

Turvallisuusvarusteet[muokkaa]

  • Pre-Collision Assist -törmäyksenestojärjestelmä aloittaa jarrutuksen, jos törmääminen toiseen ajoneuvoon on väistämätön. Se antaa ensin varoitusäänen, jonka jälkeen tuulilasiin ilmestyy varoitusnäyttö. Järjestelmä toimii ajettaessa 8–180 km/h.
  • Mukautuva LED-ajovaloteknologia perustuu Fordin mukautuvaan ajovalojärjestelmään, joka säätää ajovalojen valokeilan kulman ajo-olosuhteiden mukaisesti.
  • Häikäisemättömät kaukovalot tunnistavat edessä olevan ajoneuvon olipa se tulossa vastaan tai etenemässä samaan suuntaan ja häivyttää häikäisevän valon, mutta säilyttää maksimaalisen valaistuksen muihin suuntiin.
  • Rinnakkaispysäköintiavustin (Perpendicular Parking) toimii samaan tapaan kuin aktiivinen pysäköintiavustin, mutta taskupysäköinnin sijaan se ohjaa auton kahden vierekkäin olevan auton väliin.
  • Parkkiruudusta poistumisavustin (Park-Out Assist) auttaa rinnakkaiselta pysäköintipaikalta lähtevää kuljettajaa. Kuljettajan valittua oikean tai vasemman puolen järjestelmä ohjaa autoa samalla kun kuljettaja käyttää kaasu- ja jarrupoljinta.
  • Side Parking Aid antaa varoitusäänen ja esittää näytöllä etäisyyden auton ympärillä oleviin esteisiin.
  • Risteävän liikenteen varoitin (Cross Traffic Alert) varoittaa autopaikalta pois peruuttavaa kuljettajaa mahdollisista takana kulkevista autoista.

Muita uuden S-MAXin mukana tulevia kuljettajaa auttavia teknologioita ovat kuolleen kulman varoitusjärjestelmä (Blind Spot Information System), liikennemerkkitunnistin (Traffic Sign Recognition), kaistavahti (Lane Keeping Alert), kaistanpitoavustin ja Driver Alert -kuljettajan vireystilan valvontatoiminto.

S-MAXissa on lisäksi auton keulan molempia kulmia kuvaava kamera, jonka kuvat näkyvät jaetulla näytöllä (Front Split View Camera). Sen avulla on helpompi toimia risteyksissä tai pysäköintipaikoilla, joissa on huono näkyvyys, sillä keulassa oleva kamera kääntyy 180 astetta. Aktiivinen vakionopeudensäädin käyttää eteenpäin osoittavaa tutkaa säilyttämään kuljettajan valitseman etäisyyden edellä ajavaan ajoneuvoon nähden.

Uusi älykäs nopeudenrajoitin on paranneltu versio aiemmasta mukautuvasta nopeudenrajoittimesta. Kuljettaja voi asettaa maksiminopeuden, joka muuttuu sen mukaan, mitä tietoa auto saa liikennemerkkitunnistimesta tai auton navigaatiojärjestelmästä.

Tekniikka[muokkaa]

Alusta[muokkaa]

S-MAXiin tulee ensimmäisenä Fordin autona Euroopassa uusi Adaptive Front Steering -ohjaus, josta on iloa erityisesti mutkittelevilla teillä ajettaessa. Järjestelmä optimoi ohjausvasteen muuttaen jatkuvasti ohjauksen ja pyörien suhdetta auton nopeuden mukaan. Hiljaisilla nopeuksilla ajettaessa, kuten pysäköitäessä, järjestelmä tekee autosta ketterämmän ja helpomman kääntää. Suuremmissa nopeuksissa se saa S-MAXin reagoimaan sulavammin ja tarkemmin kuljettajan toimiin.

Fordin uusi itsenäinen takajousitus, Integral Link, parantaa auton ajodynamiikkaa, ja yhdessä painoa vähentävien alumiinisten komponenttien kanssa vaikuttaa auton suorituskykyyn ja tekee matkustamisesta mukavampaa erityisesti takapenkillä matkustaville.

Auton vakautta on parannettu kääntymisen hallintajärjestelmällä (Curve Control) ja ympäripyörähdyksen estojärjestelmällä (Roll Stability Control), jotka säätävät moottorin vääntövoimaa ja jarruja siten, että kuljettajan on helpompi pitää auto hallinnassa.

Voimalinja[muokkaa]

Fordin älykäs AWD -neliveto on nyt ensimmäistä kertaa saatavana S-MAXiin.

Dieselmoottorin CO2 -päästöjen oletetaan alenevan noin 7 prosenttia, kun käytössä on joko 120-hevosvoimainen 2.0 TDCi manuaalivaihteistolla tai uudistettu 2.0 TDCi joko manuaali- tai automaattivaihteistolla. Jälkimmäiseen on tarjolla kaksi tehoversiota, 150- tai 180-hevosvoimainen. Parantunut lämmönhallintajärjestelmä lämmittää moottorin nopeammin, jolloin huipputehot saadaan irti nopeammin ja vastaavasti CO2 -päästöt alenevat.

Bensiinimoottorivaihtoehdot ovat Fordin uusi, polttoainetaloudellinen 1.5 EcoBoost (160 hv) manuaalivaihteistolla ja 2.0 EcoBoost (240 hv) automaattivaihteistolla.

S-MAXin CO2 -päästöjä ja polttoainetehokkuutta on parannettu älykkäillä lataus- ja Auto-Start-Stop-toiminnolla. Korin aerodynaamista tehokkuutta lisäävät aktiivinen säleikönsulkija ja alustan aerodynaaminen suojaus.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Ford logo.png Fordin Euroopassa myytävien mallien aikajana 2010 – 2040
Luokka 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kaupunkiauto Ka (RU8) Ka+
Pieni auto Fiesta VII Fiesta VIII
Fiesta VII ST Fiesta VIII ST
Kompaktiluokka Focus II Focus III Focus IV
Focus II ST Focus III ST Focus IV ST
Focus II RS Focus III RS
Keskiluokka Mondeo IV Mondeo V
GT Mustang VI
CUV Puma
Puma ST
SUV EcoSport
Kuga I Kuga II Kuga III
Edge Explorer (U625)
MPV Fusion B-MAX
C-MAX / Grand C-MAX
S-MAX I S-MAX II
Galaxy II Galaxy III
LAV Transit Courier / Tourneo Courier
Transit Connect I Transit Connect II / Tourneo Connect II
Pakettiauto /
Minibussi
Transit Custom / Tourneo Custom
Transit III Transit IV
Lava-auto Ranger I Ranger II