Ford Puma ST

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford Puma ST
Ford Puma ST etu.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Ford Performance,
Flag of Romania.svg.png Romania, Craiova [1]
Valmistusaika 2020
Luokka Pieni auto
Kori 5-ovinen CUV
Suunnittelija
Pohjalevy Ford Global B2E
Moottori R3
Iskutilavuus 1500 cm3
Teho 147 kW
Voimanvälitys Etuveto
Kiihtyvyys 6,7 s (0–100 km/h)
Huippunopeus 220 km/h
Kulutus 6,0 l/100 km (yhd.)
CO2-päästöt 134 g/km
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja

Ford Puma ST on vuonna 2020 markkinoille tulleen Puma-crossoverin perustalle tehty suorituskykyversio.

Yleistä[muokkaa]

Puma ST -malliin on saatavana vakiona 19-tuumaiset Magnetite tai koneellisesti viimeistellyt kevytmetallivanteet. Ulkoväreihin kuuluvat Race Red, Agate Black, Desert Island Blue, Fantastic Red, Frozen White, Magnetic ja ainoastaan ST-malliin saatava uusi Mean Green. Puma ST on helposti tunnistettava, sillä sen katto, etusäleikön kehykset, kylkilistat, ovipeilien suojukset ja takaspoileri ovat vakiona mustat.

Paremman vakauden ja pidon takaa etupuskuriin integroitu Ford Performance -tyylinen ilmanohjain, joka lisää keulan pitovoimaa melkein 80 prosentilla. Ihanteelliseen aerodynamiikkaan vaikuttaa myös suuri takaspoileri. Takapuskurissa on ainutlaatuinen diffuusori. ST-malleille tyypilliset ylä- ja alasäleiköt on suunniteltu parantamaan moottorin jäähdytyskykyä.

Auton sisätiloissa lämmitettävät ja pehmustetut Recaro-urheiluistuimet on koristettu ST-logolla ja viimeistelty liukumattomalla Miko Dinamica -kankaalla. Sisätilojen yksityiskohtiin kuuluvat Ford Performance -kynnyslistat, alaosastaan tasainen nahkainen ohjauspyörä ja ST-vaihteenvalitsin. Istuimet, turvavyöt, vaihteenvalitsimen suoja ja ST-brändätyt lattiamatot on viimeistelty metallinharmaalla tikkauksella.[2]

Varustus[muokkaa]

Mukavuutta lisääviä vakiovarusteita ovat langaton latausalusta, lämmitettävä tuulilasi Quickclear, etu- ja takapysäköintisensorit, tuulilasinpyyhkijät sadetunnistimella ja Fordin SYNC 3 -tietoviihdejärjestelmä, jonka avulla kuljettaja voi käyttää audiota, navigointijärjestelmää ja autoon yhdistettyjä älypuhelimia yksinkertaisia äänikomentoja käyttämällä.

Tietoviihdejärjestelmä on Apple CarPlay ja Android Auto -yhteensopiva ilman lisäkustannuksia ja siinä on 8-tuumainen kojelaudan keskelle sijoitettu kosketusnäyttö, jonka aloituskuvana näytetään Ford Performance -logo. Laadukkaasta äänimaailmasta vastaa vakiovarusteinen B&O premium-äänentoistojärjestelmä.

Mallissa on vakiovarusteena FordPass Connect -modeemiteknologia, jonka ansiosta Puma ST:n omistajat voivat käyttää tiettyjä auton toimintoja etänä FordPass-mobiilisovelluksella. Toimintoihin kuuluvat muun muassa ovien lukitus ja avaus sekä auton paikantaminen. Modeemin yhteysominaisuuksien ansiosta on mahdollista myöskin saada pilvipalvelun kautta paikallisia vaaratilanneilmoituksia (Local Hazard Information), jotka ilmoittavat kuljettajille edessä olevista uhkaavista tilanteista jopa silloin kun tilanne on vielä näkymättömissä mutkan tai muiden ajoneuvojen takana.

Muihin saatavana oleviin kuljettajaa avustaviin teknologioihin kuuluvat törmäyksenestojärjestelmä aktiivisella jarrutuksella, aktiivinen pysäköintiavustin, risteävän liikenteen varoitin aktiivisella jarrutuksella ja älykäs vakionopeudensäädin liikennemerkkien tunnistuksella ja kaistapitoavustimella.

Puma ST tarjoaa myös luokkansa parhaan, monikäyttöisen 456 litran tavaratilan, mukaan lukien innovatiivinen tavaratilan alapuolelle sijoittuva syvä 80-litrainen Ford MegaBox, jossa voi kuljettaa kaksi golfbagia pystyasennossa.[2]

Tekniikka[muokkaa]

Alusta[muokkaa]

Ford Performance työskenteli Michelinin kanssa kehittääksen Puma ST-malliin mukavat ja Puma ST:n alustaan optimoidut renkaat. Michelin Pilot Sport 4S -renkaat pystyvät käyttämään valinnaisvarusteena saatavan Quaifen mekaanisen tasauspyörästön lukon tarjoaman lisäpidon täysin hyödykseen. Tasauspyörästön lukko kuuluu Puma ST-mallin Performance Packiin.

Puma ST on Euroopassa ensimmäinen pieni SUV-malli, johon on saatavana keulan pitoa optimoiva tasauspyörästön lukko, joka parantaa auton kaarreajo-ominaisuuksia ja minimoi aliohjautuvuutta erityisesti kaarteista pois ajettaessa. Täysin mekaaninen järjestelmä jakaa moottorin vääntöä sille renkaalle, jossa on eniten pitoa. Renkaiden sutiminen vähenee, ja kuljettaja voi nauttia täysin moottorin suorituskyvystä.

Tasauspyörästön lukko toimii yhdessä dynaamisen kaarreajonhallinnan kanssa. Tämä parantaa pitoa ja vähentää aliohjautuvuutta jakamalla voimaa kaarteissa etupyörille. Ford Performance on hienosäätänyt näiden kahden järjestelmän välisen tasapainon, jolloin on saavutettu ihanteellinen pito kuivilla pinnoilla ja pehmeys märillä pinnoilla.

Puma ST:ssä on kehitetty Fordin B-kokoluokan auton arkkitehtuuria, jotta auton korkeampaa painopistettä on saatu tasapainotettua. Takajousituksen vääntöpalkissa on palkkiin integroitu 28 mm kallistuksen vakaaja ja korkeampi 2,000 Nm/aste kiertojäykkyys, mikä on yli 40 prosenttia enemmän kuin Fiesta ST:ssä ja 50 prosenttia enemmän Puman vakiomalliin verrattuna. Lisäksi kaarreajon vakauteen vaikuttaa edessä oleva 24 mm kallistuksen vakaaja.

Fordin patentoidut voimaa ohjaavat jouset parantavat Puma ST:n vakautta, ketteryyttä ja reagointia. Auon kummallakin puolella on yksilöidyt asennuspuolen mukaan kierretyt jouset, jotka vastaanottavat sivuttaisvoimaa taka-akselistolta ja parantavat sivuttaissuuntaista jäykkyyttä.

Jousiteknologia toimii yhdessä Hitachin kaksiputki-iskunvaimentimien kanssa edessä ja takana tuottaen tarvittavaa jäykkyyttä sekä auton hallintaan että huonokuntoisella tiellä ajamisesta aiheutuvien haittojen estämiseen. Autoon varta vasten suunnitellut pohjaanlyöntivasteet on säädetty säilyttämään kontrolli jousituksen ollessa kuormitettu raskaalla kuormalla.

Puma ST:n ohjausvaihteen välityssuhde on 11.4:1 eli lähes 25 prosenttia Puman vakiomallia nopeampi . Tämä ja muunnettu olka-akseli, jossa on lyhyempi ohjausvarsi tuottavat yhdessä paremman ohjausvasteen. Etujarrulevyjen läpimitta on 325 mm, mikä on 17 prosenttia suurempi kuin Puman vakiomallissa. Takajarrulevyjen halkaisija on 271 millimetriä. Puma ST:n jarrutehostin on säädetty urheilulliseen ajoon.[2]

Ajotilat ja hallinta[muokkaa]

Valittavat ajotilat mahdollistavat Puma ST:n monikäyttöisyyden. Auton luonne on mahdollista säätää jokaiseen tilanteeseen ja mielialaan sopivaksi aina maksimaalisen hauskan ajokokemuksen tuottavasta Track-ajotilasta ensimmäistä kertaa ST-malliin saatavaan ajotilaan Eco.

  • Ajotilassa Normal moottorin kartoitus, luistonesto, sähköinen ajovakautusjärjestelmä (ESC), aktiivinen pakokaasuventtiili pakoputkessa ja sähköinen ohjaustehostin (EPAS) on säädettu luonnolliseen reagointiin ja ajotuntumaan.
  • Ajotilassa Eco moottorin kartoitus ja kaasupolkimen vaste on säädetty mahdollisimman suuren polttoainetaloudellisuuden saavuttamiseksi.
  • Ajotilassa Sport moottorin kartoitus ja reagointi kaasupolkimeen ovat terävämmät ja sähköinen ohjaustehostin on säädetty tuottamaan paremman ohjausvasteen ja tarkemman kontrollin nopeassa ajossa. Aktiivinen pakokaasuventtiili avautuu ja tuottaa intensiivisemmän pakoputken äänen. Ajotilan saa käyttöön välittömästi ohjauspyörässä olevasta nappulasta.
  • Ajotilassa Track kaikki auton dynaamiset ominaisuudet on säädetty mahdollisimman nopeille kierrosajoille, luistonesto on pois päältä ja luistonestojärjestelmä sallii leveämmän luiston.

Kolmivaiheisen luistonestojärjestelmän ansiosta kuljettaja voi valita, miten käyttää järjestelmää; järjestelmä täysin käytössä, järjestelmä rajoitetusti käytössä leveämmän luiston sallimiseksi ja järjestelmän kytkeminen kokonaan pois päältä.

Vain ratakäyttöön kehitetty ja osana Performance Packia saatava Launch Control mahdollistaa nopeat lähdöt paikaltaan. Launch Control aktivoidaan ohjauspyörän nappulasta, jolloin 12,3-tuumaisella digitaalisella mittaristolla näkyy järjestelmälle ominainen grafiikka. Kaasupolkimen pitäminen pohjassa ohjaa järjestelmää nostamaan moottorin kierroslukua ja pitämään sen automaattisesti sallituissa kierroslukurajoissa. Näytöllä olevasta mittarista näkee, milloin auton on valmiina lähtöön. Kytkimen vapautus mahdollistaa optimoidun liikkellelähdön paikaltaan luistonestojärjestelmän, dynaamisen kaarreajohallinnan ja Torque Steer Compensation -järjestelmien pitäessä huolen voimasta ja väännöstä.[2]

Tekniset tiedot[muokkaa]

Puma ST
Myynnissä 9/2020–
Moottori R3-bensiini, DOHC 12v, Ti-VCT (Twin Independent Variable Camshafts), korkapaine-suorasuihkutus, 6-reikäiset suuttimet, Continental Radial-axial-Turbo (RAAX), Bosch MG1CS016 CAN-väylällä, S/S, GPF
Moottorin tunnus Ford EcoBoost "Dragon"
Iskutilavuus 1497 cm3
Suurin teho 147 kW (200 hv) / 6000 r/min
Suurin vääntö 320 Nm / 2500–3500 r/min
Vetotapa Etuveto
Vaihteisto 6-portainen manuaali

Mitat[muokkaa]

Puma ST
Pituus 4226 mm
Leveys peileillä / peilit taitettuna 1930 mm / 1805 mm
Korkeus 1533 mm
Akseliväli 2588 mm
Raideleveys edessä / takana 1565 mm / 1518 mm
Maavara tyhjänä / täydellä kuormalla 152 mm / 131 mm

Lähteet[muokkaa]

  1. Andrei Chirileasa: Made in Romania: Ford launches first Performance SUV in Europe, built in Craiova - video & photo gallery – romania-insider.com, 24. syyskuu 2020. Viitattu: 5. heinäkuu 2022.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Täysin uusi Ford Puma ST tarjoaa sykettä nostavia elämyksiä käytännöllisyydestä tinkimättä – Oy Ford Ab, Lehdistötiedote, 24. syyskuu 2020. Viitattu: 5. heinäkuu 2022.
Ford logo.png Fordin Euroopassa myytävien mallien aikajana 2010 – 2040
Luokka 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kaupunkiauto Ka (RU8) Ka+
Pieni auto Fiesta VII Fiesta VIII
Fiesta VII ST Fiesta VIII ST
Kompaktiluokka Focus II Focus III Focus IV
Focus II ST Focus III ST Focus IV ST
Focus II RS Focus III RS
Keskiluokka Mondeo IV Mondeo V
GT Mustang VI
CUV Puma
Puma ST
SUV EcoSport
Kuga I Kuga II Kuga III
Edge Explorer (U625)
MPV Fusion B-MAX
C-MAX / Grand C-MAX
S-MAX I S-MAX II
Galaxy II Galaxy III
LAV Transit Courier / Tourneo Courier
Transit Connect I Transit Connect II / Tourneo Connect II
Pakettiauto /
Minibussi
Transit Custom / Tourneo Custom
Transit III Transit IV
Lava-auto Ranger I Ranger II