Ford Mondeo V

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford Mondeo
(CD391)
FordMondeo 5Door 04.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Ford Motor Company,
Flag of Spain.svg.png Espanja, Valencia (Ford Valencia Body & Assembly) [1]
Valmistusaika 2014
Luokka Keskiluokka
Kori 4-ovinen sedan
4-ovinen hatchback
5-ovinen farmari
Suunnittelija
Pohjalevy Ford CD4
Moottori R3, R4
Iskutilavuus 1000 – 2000 cm3
Teho 85 – 176 kW
Voimanvälitys Etuveto, neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Ford Mondeo III
Seuraaja
Saman luokan autoja Ford Fusion II (USA)
Lincoln MKZ

Pääartikkeli: Ford Mondeo

Mondeo V sai ensiesittelynsä tammikuussa 2012 pidetyssä Detroitin autonäyttelyssä ja se tuli myyntiin sedan-korimallisena, nimellä Ford Fusion, Pohjois-Amerikassa, syksyllä 2012. Euroopassa uusi Mondeo oli esillä lokakuussa 2012 pidetyssä Pariisin autonäyttelyssä, samassa yhteydessä ilmoitettiin, että mallin lanseeraus Euroopassa tulee siirtymään aiotusta vuoden 2013 alkukesästä vuoden 2014 syksyyn. Syyksi ilmoitettiin, että Mondeon tuotanto tulee siirtymään Belgian Genk'sta Espanjan Valenciaan.

Uuden Mondeon designissa on vaikutteita edeltäjästään sekä vuonna 2011 Frankfurtin autonäyttelyssä esillä olleesta Ford Evos -konseptiautosta. Korimalleina Euroopassa ovat viisiovinen luukkuperä, viisiovinen kombi (Turnier) sekä neliovinen porrasperä, joka tulee olemaan hybridiversion korimalli.

Yleistä[muokkaa]

Mondeo on Euroopan Fordin ensimmäinen malli, joka rakennetaan Fordin uudelle, globaalille CD-segmentin alustalle. Uutta alustaa ja korin rakennetta on parannettu EPAS (Electric Power Assisted Steering) -ohjausjärjestelmällä, jonka saa nyt ensimmäistä kertaa Mondeoon. Optimoidut lukkiutumattomat jarrut vähentävät jarrutusmatkaa yli metrillä ajettaessa 100 km/h nopeudella. Uudessa Mondeossa on käytetty uudenlaisia materiaaleja ja tuotantotekniikoita lujuuden ja paremman turvallisuuden aikaansaamiseksi. Samalla auton paino on laskenut ja se on ympäristöystävällisempi.

Mondeossa on Fordin uusi mukautuva LED-ajovaloteknologia. Päivän valon kaltaista valaistusta luovat LED-ajovalot yhdistyvät Fordin mukautuviin ajovaloihin (Adaptive Front Lighting System), minkä ansiosta kuljettaja näkee ympäristön paremmin. Uusi versio aktiivisesta pysäköintiavustimesta kulmapysäköintitoiminnolla etsii sopivan kokoisen pysäköintitilan ja peruuttaa auton taskuparkkiin tai kahden rinnakkain pysäköidyn auton väliin. Parkkiruudusta poistumisavustin (Park-Out Assist) puolestaan auttaa kuljettajaa poistumaan kahden rinnakkain pysäköidyn auton välistä. Sivupysäköintiavustin (Side Parking Aid) antaa varoitusäänen ja esittää näytöllä etäisyyden auton ympärillä oleviin esteisiin, olivatpa ne edessä tai takana.

Ford tuo ensimmäisenä autonvalmistajana uudessa Mondeossa markkinoille ilmalla täyttyvät takaturvavyöt. Ne laajentuvat onnettomuustilanteessa nopeasti ja hajauttavat törmäysvoiman kehon alueella viisi kertaa tehokkaammin kuin tavallinen turvavyö. Mondeon mukavuutta ja kätevyyttä lisääviä ominaisuuksia ovat sähkötoimisesti säädettävä ja muistitoiminnolla varustettu ohjauspylväs, lämmitettävät ja ilmastoidut Active Motion -istuimet hierontatoiminnolla sekä Fordin SYNC 2 -järjestelmä.

Ensimmäisenä luokassaan Fordin MyKey-toiminnon avulla auton omistaja voi ohjelmoida avaimen – yleensä nuoria kuljettajia varten – ja estää saapuvia puheluita, rajoittaa huippunopeutta tai pienentää äänentoistojärjestelmän suurinta äänenvoimakkuutta. Toiminto voi myös estää turvallisuus- ja kuljettajaa avustavien toimintojen sulkemisen ja sulkea äänentoistojärjestelmän kokonaan, jos kuljettaja ja matkustajat eivät käytä turvavöitä.


Hybridi[muokkaa]

Mondeon hybridimalli on ensimmäinen Fordin sähköhybridi, jota valmistetaan Euroopassa. Bensiini- ja dieselmoottorilla varustettujen Mondeoiden tapaan nelioviset hybridit valmistetaan Valenciassa, Espanjassa. Hybridijärjestelmä käyttää kahta sähkömoottoria. Toinen tukee bensiinimoottoria renkaiden liikuttamisessa ja toinen pitää huolta takapenkkien takana sijaitsevan 1,4 kWh:n litiumioniakun latautumisesta.

Mondeo Hybrid kulkee jopa 135 km/h pelkästään sähkömoottorin avulla. Autoa varta vasten kehitetyn 2,0 litran Atkinson-bensiinimoottorin ja sähköisen voimansiirron yhdistelmä tuottaa 187 hevosvoiman tehot, kuluttaa polttoainetta 4,2 l/100 km ja CO2-päästöt ovat 99 g/km.

Malli tuli myyntiin Suomessa alkuvuodesta 2015.

Vignale[muokkaa]

Mondeo Turnier Vignale

Uuden Mondeon yhteydessä esitellään Vignale-konsepti. Kyseessä ei ole ainoastaan autoon saatavana oleva erikoisvarustepaketti vaan kokonainen tuote- ja palvelukonsepti. Sen tunnusmerkkejä ovat Evos-koemallista tuttu etusäleikkö, 20-tuumaiset erikoisvanteet, runsas kromin käyttö, ylellinen nahkasisustus ja Vignale-logot. Omistajan apuna on henkilökohtainen palveluneuvoja, auto noudetaan ja palautetaan huoltojen yhteydessä ja jopa ilmainen autonpesu kuuluu Vignale-malliin koko sen omistusiän ajan. Omistajille järjestetään myös erilaisia kutsuvierastilaisuuksia ja jatkossa on mahdollista esimerkiksi yhteistyö lentoyhtiöiden tai hotellien kanssa.

ST-Line[muokkaa]

Mallivuodelle 2017 Mondeo-mallistoon lisättiin ST-Line-varusteversio.

ST-Linen ulkoisia eroavaisuuksia vakiomalleihin verrattuna ovat mallille yksinomaiset etu- ja takapuskureiden alaosat, hunajakennoetusäleikkö ja 18-tuumaiset Rock Metallic -kevytmetallivanteet, LED-päiväajovalot, sumuvalojen kiiltävän mustat kehykset ja ST-Line-logot. Jousitus on 10 mm vakiomalleja matalampi.

Sisätiloissa urheiluistuimissa on punaiset tikkaukset ja vaihdekepissä on mustilla kirjaimilla varustettu upotus. Muita yksityiskohtia ovat metalliset poljinpinnat, nahalla verhoiltu ST-Line-ohjauspyörä ja korkealuokkaiset veluurimatot.

Tekniikka[muokkaa]

Uudessa Mondeossa on tähän asti Fordin laajin voimansiirtovalikoima. Koko Mondeo-mallistossa on Auto-Start-Stop -toiminto vakiovarusteena, ja se on ensimmäistä kertaa saatavana myös automaattivaihteistoihin. Myös Intelligent All-Wheel Drive -neliveto tulee saataville Mondeoon ensimmäistä kertaa. Mondeota ei ole ollut nelivetoisena tarjolla sitten ensimmäisen sukupolven.

Ottomoottorit[muokkaa]

Uusi Mondeo on segmenttinsä ensimmäinen auto, joka on varustettu 1,0 litran bensiinimoottorilla, joka tuottaa 125 hevosvoimaa CO2-päästöarvolla 119 g/km.

Mondeoon saa myös Fordin uuden 1,5 litran EcoBoost-bensiinimoottorin kuusivaihteisella manuaali- tai automaattivaihteistolla. Moottorissa on integroitu pakosarja, joka nähtiin ensimmäistä kertaa 1,0 litran EcoBoost-moottorissa. Se parantaa tehokkuutta, koska sen avulla moottori tavoittaa parhaan lämpötilan nopeammin ja tuottaa vääntöä nopeammin pienentämällä matkaa, jonka pakokaasut kulkevat sylintereiden ja turboahtimen välillä.

Uusi alumiininen sylinteriryhmä ja vesijäähdytetty välijäähdytin saavat aikaan tehokkaamman ilmavirtauksen moottoriin, mikä auttaa 1,5 litran EcoBoost-moottoria pääsemään CO2-päästölukuun 134 g/km, joka on 11 prosenttia alhaisempi verrattuna edelliseen 1,6 litran EcoBoost-moottoriin. Moottori kuluttaa polttoainetta 5,8 l/100 km ja 160 hevosvoimaa.

Mondeoon on yhä saatavilla Fordin 2,0 litran EcoBoost-bensiinimoottori, josta löytyy 203 ja 240 hevosvoiman tehoversiot sekä kuusivaihteinen automaattivaihteisto. Auto-Start-Stop -toiminnon saa tämän moottorin kanssa ensimmäistä kertaa. Moottorin päästöjä on saatu 6 prosenttia alhaisemmaksi.

Dieselmoottorit[muokkaa]

Uudistettu 2,0-litrainen TDCi-dieselmoottori muuttuvageometrisellä turboahtimella, joka optimoi ahtopaineen moottorin eri kierrosnopeuksilla, on saatavana joko 150- tai 180-hevosvoiman tehoversiona. Moottorissa on uusi sylinteriryhmä, sylinterinkansi ja suoraruiskutus sekä Fordin typenoksidisuodatin, jonka ansiosta auton päästöt ovat puhtaammat. Kaikkien Mondeo dieselmoottoreiden CO2-päästöt ovat alle 130 g/km.

Sekä 150 hevosvoiman että 180 hevosvoiman 2,0 litran TDCi-moottoreihin on saatavilla kuusivaihteinen manuaalivaihteisto tai kuusivaihteinen PowerShift-kaksoiskytkinvaihteisto.

Mondeoon on saatavilla Fordin 1,6 litran TDCi-dieselmoottori myös ECOnetic-teknologialla. ECOnetic-malleilla on luokkansa johtavat CO2-päästöluvut, jopa alle 94 g/km. Parannusta on 14 prosenttia edelliseen sukupolveen verrattuna. Myös Mondeo Econetic Wagon-mallin CO2-päästöt ovat alle 100 g/km.

Ensi vuoden alussa saatavilla olevassa tehokkaassa, uudessa kahdella turboahtimella varustetussa Fordin 2.0 litran TDCi-dieselmoottorissa on 210 hevosvoiman tehot ja vääntöä löytyy 450 Nm aina kierrosnopeudelta 2000 kierr./min lähtien. Moottorin CO2-päästöt ovat huomattavasti alhaisemmat kuin valikoimasta poistuvan 200-hevosvoimaisen 2.2 litran TDCi-moottorin.

Sähkötoimisesti ohjautuvat turboboahtimet mahdollistavat nopeamman moottorin reagoinnin. Se käyttää pientä turboahdinta voidakseen vastata nopeasti kiihdytykseen, kun taas isompi turboahdin ylläpitää korkeampaa ahtopainetta parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Tekniset tiedot[muokkaa]

Bensiinimallit[muokkaa]

1.0 EcoBoost 1.5 EcoBoost 2.0 EcoBoost 2.0 Hybrid
Valmistusaika 2/2015- 8/2014-
Moottorin rakenne R3, DOHC 12v, suorasuihkutus, turbo, välijäähdytin R4, DOHC 16v, suorasuihkutus, turbo, välijäähdytin R4, DOHC 16v, suorasuihkutus
Iskutilavuus 998 cm³ 1499 cm³ 1999 cm³
Suurin teho 92 kW (125 hv) @
6000 r/min
118 kW (160 hv) @
6000 r/min
149 kW (203 hv) @
5400 r/min
176 kW (240 hv) @
5300 r/min
138 kW (187 hv) @
6000 r/min
Suurin vääntö 170 Nm @
1400–4500 r/min
240 Nm @
1600–4000 r/min
345 Nm @
2700–3500 r/min
345 Nm @
2300–4900 r/min
300 Nm @
1750–4500 r/min
Vetotapa Etuveto
Vaihteisto, vakio 6-portainen manuaali 6-portainen automaatti CVT
Vaihteisto, valinnainen 6-port. automaatti
Huippunopeus
hatchback, sedan
200 km/h 222 km/h
(214 km/h)
232 km/h 240 km/h 187 km/h
Huippunopeus
wagon
195 km/h 217 km/h
(209 km/h)
227 km/h 235 km/h
Kiihtyvyys
0–100 km/h
hatchback, sedan
12,0 s 9,2 s
(9,1 s)
8,7 s 7,9 s 9,2 s
Kiihtyvyys
0–100 km/h
wagon
12,1 s 9,3 s
(9,2 s)
8,8 s 8,0 s
Polttoaineenkulutus
(yhdistetty)
hatchback, sedan
5,1 l/100 km 5,8 l/100 km
(6,3 l/100 km)
7,3 l/100 km 4,2 l/100 km
Polttoaineenkulutus
(yhdistetty)
wagon
5,2 l/100 km 5,9 l/100 km
(6,5 l/100 km)
7,5 l/100 km
CO2-päästöt
(yhdistetty)
hatchback, sedan
119 g/km 134 g/km
(146 g/km)
169 g/km 99 g/km
CO2-päästöt
(yhdistetty)
wagon
120 g/km 137 g/km
(152 g/km)
174 g/km
EU-päästöluokitus Euro 6
  • Arvot kaarisulkeissa koskevat valinnaisella vaihteistolla varustettuja malleja

Dieselmallit[muokkaa]

1.5 Duratorq TDCi 1.5 Duratorq TDCi ECOnetic 1.6 Duratorq TDCi 1.6 Duratorq TDCi ECOnetic 2.0 Duratorq TDCi 2.0 Duratorq BiTurbo TDCi
Valmistusaika 5/2015- 8/2014–5/2015 8/2014- 5/2015-
Moottorin rakenne R4, OHC, 8v, yhteispaineruiskutus, turbo, välijäähdytin R4, DOHC, 16v, yhteispaineruiskutus, turbo, välijäähdytin R4, DOHC, 16v, yhteispaineruiskutus, Bi-turbo, välijäähdytin
Iskutilavuus 1499 cm³ 1560 cm³ 1997 cm³
Suurin teho 88 kW (120 hv) @
3600 r/min
85 kW (115 hv) @
3600 r/min
110 kW (150 hv) @
3750 r/min
132 kW (180 hv) @
3500 r/min
154 kW (209 hv) @
3750 r/min
Suurin vääntö 270 Nm @
1750–2500 r/min
350 Nm @
1750–2750 r/min
400 Nm @
2000–3250 r/min
450 Nm @
1750–3750 r/min
Vetotapa, vakio Etuveto
Vetotapa, valinnainen Neliveto
Vaihteisto, vakio 6-portainen manuaalivaihteisto 6-port. Powershift
Vaihteisto, valinnainen 6-portainen Powershift
Huippunopeus
hatchback
192 km/h 192 km/h 215 km/h
(213 km/h)
[215 km/h]
225 km/h
(223 km/h)
[221 km/h]
233 km/h
Huippunopeus
wagon
190 km/h 187 km/h 210 km/h
(208 km/h)
[210 km/h]
220 km/h
(218 km/h)
[228 km/h]
228 km/h
Kiihtyvyys
0–100 km/h
hatchback
11,5 s 11,7 s 12,1 s 12,3 s 9,3 s
(9,9 s)
[10,3 s]
8,3 s
(8,6 s)
[9,3 s]
7,9 s
Kiihtyvyyys
0–100 km/h
wagon
11,7 s 11,9 s 12,3 s 12,5 s 9,4 s
(10,0 s)
[10,5 s]
8,4 s
(8,7 s)
[9,5 s]
8,1 s
Polttoaineenkulutus
(yhdistetty)
hatchback
4,0 l/100 km 3,6 l/100 km 4,2 l/100 km 3,7 l/100 km 4,2 l/100 km
(4,8 l/100 km)
[4,8 l/100 km]
4,3 l/100 km
(4,8 l/100 km)
[5,2 l/100 km]
4,8 l/100 km
Polttoaineenkulutus
(yhdistetty)
wagon
4,1 l/100 km 3,8 l/100 km 4,3 l/100 km 3,9 l/100 km 4,3 l/100 km
(4,9 l/100 km)
[4,9 l/100 km]
4,4 l/100 km
(4,9 l/100 km)
[5,3 l/100 km]
5,0 l/100 km
CO2-päästöt
(yhdistetty)
hatchback
104 g/km 94 g/km 109 g/km 99 g/km 109 g/km
(125 g/km)
[124 g/km]
115 g/km
(125 g/km)
[134 g/km]
124 g/km
CO2-päästöt
(yhdistetty)
wagon
107 g/km 99 g/km 114 g/km 104 g/km 112 g/km
(128 g/km)
[127 g/km]
117 g/km
(128 g/km)
[137 g/km]
129 g/km
EU-päästöluokitus Euro 6
  • Arvot kaarisulkeissa koskevat valinnaisella vaihteistolla varustettuja malleja
  • Arvot hakasulkeissa koskevat valinnaisella vetotavalla varustettuja malleja

Turvallisuus[muokkaa]

EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 5.png
Aikuismatkustaja 86 % 33 pistettä
Lapsimatkustaja 82 % 40 pistettä
Jalankulkija 66 % 24 pistettä
Turvallisuus avusteet 66 % 9 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa:
Koskee kaikkia mallisarjan autoja
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Ford logo.png Fordin Euroopassa myytävien mallien aikajana 2010 – 2040
Luokka 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kaupunkiauto Ka (RU8) Ka+
Pieni auto Fiesta VII Fiesta VIII
Fiesta VII ST Fiesta VIII ST
Kompaktiluokka Focus II Focus III Focus IV
Focus II ST Focus III ST Focus IV ST
Focus II RS Focus III RS
Keskiluokka Mondeo IV Mondeo V
GT Mustang VI
CUV Puma
Puma ST
SUV EcoSport
Kuga I Kuga II Kuga III
Edge Explorer (U625)
MPV Fusion B-MAX
C-MAX / Grand C-MAX
S-MAX I S-MAX II
Galaxy II Galaxy III
LAV Transit Courier / Tourneo Courier
Transit Connect I Transit Connect II / Tourneo Connect II
Pakettiauto /
Minibussi
Transit Custom / Tourneo Custom
Transit III Transit IV
Lava-auto Ranger I Ranger II