Gruppo Bertone

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Carrozzeria Bertone)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gruppo Bertone
Bertonen logo
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Italy.svg.png Italia, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1912
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä 30 450 kpl (2000)
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Gruppo Bertone on italialainen automuotoilija ja korinrakentaja, joka myös valmistaa autoja omassa tehtaassaan. Bertone on koko historiansa aikana pyrkinyt olemaan automuotoilun edelläkävijä. Lisäksi se on keskittynyt uusien teknisten innovaatioden esittelyyn.

Bertone Group koostuu nykyään neljästä eri yhtiöstä, jotka työllistävät yhteensä n. 2400 työntekijää. Autojen lisäksi Bertone on valmistanut myös moottoripyöriä. Yhtiön päämaja sijaitsee Torinossa, Italiassa.

Historia[muokkaa]

Giovanni Bertone perusti Carrozzeria Bertonen vuonna 1912 Torinoon. Aluksi Bertone rakensin ja korjasi hevosvaunuja. Vuonna 1914 Bertonen perheeseen syntyi toinen poika Giuseppe. Häntä alettiin kutsumaan lempinimellä Nuccio. Tämä nimi seurasi häntä läpi koko elämän ja siitä muodostui synonyymi italialaiselle muotoilulle ympäri maailman. Ensimmäinen maailmansota aiheutti Bertonelle kuitenkin taloudellisia vaikeuksia ja he joutuivat sulkemaan yrityksensä. Sodan loputtua he jatkoivat toimintaansa ja alkoivat keskittyä moottoriajoneuvoihin. Vuonna 1920 he perustivat uuden toimiston ja vuosi myöhemmin olivat ensimmäiset Bertonen valmistamat urheiluautot, Fiat 501 Sport ja SPA 23S, valmiina.

1920-luvulla toiminta laajentui ja Bertone teki yhteistyötä useiden eri valmistajien kanssa, tärkeimpinä mainittakoon Fiat ja Lancia. Vuonna 1933 myös nuori Nuccio aloitti työskentelmään perheen yrityksessä. Toisen maailmansodan sytyttyä Bertone joutui lukuisten muiden yhtiöiden tavoin keskittymään sota-ajoneuvojen valmistukseen. Sodan loputtua yhtiö jaettiin kahteen osaan: Carrozzeria jatkoi autojen valmistusta ja Stile Bertone keskittyi muotoiluun.

1940-luvulla Nuccio Bertone osallistui ensimmäisen kerran myös moottoriurheiluun, itse rakentamallaan Fiatilla. Vuonna 1952 Bertone sai ensimmäiset tilauksensa ulkomailta, kun englantilaiset MG ja Bristol halusivat italialaisten kanssa yhteistyöhön. 1950-luvulla valmistettiin Alfa Romeon kanssa useita BAT-konseptiautoja (Berlinetta Aerodinamica Tecnica) ja kehityksen huipuksi valmistui vuonna 1956 Abarth 750 Record, joka rikkoi lukuisia nopeusennätyksiä. 1957 Alkoi NSU Sport Prinzin valmistus.

1960-luvulla esiteltiin useita italialaisia GT-autoja: Alfa Romeo 2600 Sprint, Ferrari 250 GT, Aston Martin DB4 GT ja Maserati 5000 GT. Bertone aloitti myös yhteistyön Simcan ja BMW:n kanssa. Vuonna 1965 Bertone esitteli myös Fiat 850 Spiderin, jonka menestyksen vuoksi tehdas pystyi laajentamaan toimintaansa noin 40 prosentilla 30000:n korin vuosittaiseen valmistukseen. Vuonna 1966 esiteltiin myös suosittu Lamborghini Miura.

1970-luvulla yrityksen työtekijämäärä oli kasvanut jo 1500:een henkilöön. Vuonna 1972 alkuperäinen perustaja Giovanni Bertone kuoli. Vuosikymmenen merkittävinä automalleina voidaan mainita mm. Lamborghini Countach, Audi 50 ja Dino Ferrari 308 GT4. Vuosikymmenen lopulla esiteltiin myös ensimmäiset Volvon kanssa yhteistyönä syntynyt malli 262.

1980-luvulla esiteltiin mm. Citroën BX ja aikaisemman Volvo-yhteistyön jatkoksi Volvo 780. Uusi yhteistyökumppani oli General Motors Europe, jolle Bertone valmisti Opel Kadett Cabrio -mallia. Vuosikymmenen lopulla ehti esittelyyn myös Citroën XM.

1990-luvulla Bertone esitteli uuden ennätysauton, ZER (Zero Emission Record), joka rikkoi 300 km/h haamurajan ensimmäisen sähköautona (303,977 km/h). Auton ilmanvastuskerroin on vain 0,11. Vuonna 1994 Bertonen oli ensimmäinen italialainen valmistaja, jolle myönnettiin ISO 9001 laatusertifikaatti. 1990-luvun malleina voidaan mainita mm. Fiat Punto ja Opel Astra Cabrio-mallit. Nuccio Bertone kuoli vuonna 1997. Bertone on kuitenkin jatkanut toimintaansa entiseen malliin uusien mallien suunnittelijana ja muotoilijana.

Bertone on muotoillut automalleja mm. seuraaville merkeille: Alfa Romeo, Ferrari, Fiat, Lancia, Lamborghini, Simca ja Volvo.

Toiminta nykyään[muokkaa]

Bertonen koritehdas on ollut viime aikoina taloudellisissa vaikeuksissa. Viimeinen tehtaalla valmistettu tuotanto malli oli Opel Astra Cabriolet, jonka valmistus loppui vuonna 2005. Vuonna 2006 tehdas valmisti vielä 2.000 kappaleen erän MINI Cabrioletia. Tehdas on kohtuullisen suuri ja kapasiteettia olisi noin 70.000 auton vuosittaiseen valmistamiseen. Syksyllä 2007 koritehdas haki italian lainsäädännön mahdollistavaa ns. konkurssisuojaa. Vuonna 2007 Bertone on myös neuvotellut DR Motorin kanssa kiinalaisten kaupunkimaastureiden ja avolava-autojen valmistamisesta.

Automalleja[muokkaa]

  • 1970 Bertone Stratos
  • 1990 Bertone Nivola
  • 1992 Bertone Blitz

Ulkoinen linkki[muokkaa]

Lähde[muokkaa]