Wankel-moottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiertomäntämoottorin palotila avattuna

Wankel-moottori on polttomoottorityyppi, jonka on kehittänyt saksalainen insinööri Felix Wankel. Se käyttää pyörivää roottoria (mäntä) edestakaisin liikkuvien mäntien sijasta. Moottorityyppi kuuluu kiertomäntämoottoreihin. Tämä konstruktio takaa pehmeän korkeakierroksisen voiman kompaktista ja kevyestä moottorista. Wankel-moottoreita kuitenkin kritisoidaan suuresta polttoaineen kulutuksesta ja korkeista päästöistä.

Siitä lähtien kun moottori esiteltiin NSU Motorenwerke AG:ssa ja 1960-luvun Mazda-autoissa, sitä on kutsuttu yleisesti kiertomäntämoottoriksi. Nimellä voidaan tarkoittaa myös monia muita täysin erilaisia moottorimalleja.

NSU Wankel Spider oli maailman ensimmäinen ostettavissa oleva wankel-moottorinen auto. NSU Spider esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 1963, mutta myöhemmin havaittiin sen moottorin olevan lyhytikäinen. Spiderin tuotanto loppui jo 1966. [1]

Vaikka monet valmistajat lisensioivat mallin, vain Mazda on valmistanut moottoria suuria määriä. Mazdan ensimmäinen Wankel-moottorinen auto oli toukokuussa 1967 esitelty Mazda Cosmo. Ensimmäinen Yhdysvalloissa myyty auto oli Mazda R-100 vuonna 1970. 1970-luvulla moottori nähtiin myös pick-up-mallissa. Suurin myyntimenestys oli vuonna 1979 esitelty Mazda RX-7. Myös moottoriurheilussa Wankel-moottorilla on saavutettu menestystä, mm. Le Mansin voitto vuonna 1991.

Wankel-moottoria kehittivät näiden lisäksi autotehtaista ainakin Mercedes-Benz, Rolls-Royce, GM, Suzuki, Nissan ja Toyota. Kehitystyötä ovat tehneet myös Curtiss-Wright, Outboard Marine Corp, Fichtel & Sachs sekä eräät moottoripyörätehtaat. [2]

Vuonna 2005 moottori oli saatavissa vain Mazda RX-8 urheiluautossa.

Vuoteen 2007 mennessä Mazda oli valmistanut yhteensä lähes 2 miljoonaa Wankel-moottorilla varustettua autoa.

Viimeinen Mazdan valmistama Wankel-moottori rakennetiin 22. kesäkuuta 2012 Hiroshiman tehtaalla RX-8 -mallisarjan valmistuksen loputtua.

Malleja, jossa moottoria käytetty[muokkaa]

Muuta[muokkaa]

Wankel-moottorin kehitystyö osoittautui kalliiksi ja johti eräät autotehtaat taloudellisiin vaikeuksiin ja yhdistymisiin. NSU-autotehdas joutui taloudellisiin vaikeuksiin kalliin Wankel-moottori-tutkimuksensa vuoksi, jonka jälkeen se myytiin ensin Auto-Unionille ja sen jälkeen nämä 2 vielä VW:lle.

Citroën ja NSU perustivat Comotor-yhtiön Wankel-moottorin kehittämiseksi. Wankel-moottorinen Citroën GS Birotor tuli myyntiin 1973, mutta se vedettiin pian pois markkinoilta. NSU:n uusi isäntä VW ei ollut kiinnostunut Wankel-moottorin kehitystyöstä, joten Comotor-yhtiöllä ei ollut enää tulevaisuutta. Citroën oli öljykriisin vuoksi vaikeuksissa, jolloin Peugeot osti sen ja näistä muodostettiin PSA Group.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Polttomoottorityypit
Rivi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14
V 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 18, 20, 24
Bokseri 2, 4, 6, 8, 12, 16
W 8, 12, 16, 18, 32
Muut rivimoottorit H, VR5, VR6, VR8, Vastakkaismäntämoottori, U (Neliö)
Muut Tähtimoottori, Kiertomäntämoottori, Wankel-moottori

Lähteet[muokkaa]

  1. Tekniikan Maailma 4/1977
  2. Tekniikan Maailma 4/1977
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Wankel_engine-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Mercedes-Benz_M950F-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.