Tesla Inc.

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Tesla)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tesla Inc.
Tesla-logo
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat, Kalifornia, San Carlos
Tuotannon aloitus 2007
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja Auto-Outlet
Suosituin malli


Tesla on kalifornialaisen Tesla Inc. -yhtiön valmistama sähköautomerkki, joka perustettiin Tesla Motors nimellä vuonna 2003. Nimensä se on saanut serbialaisen keksijän, sähköinsinöörin ja tiedemiehen Nikola Teslan mukaan. Päämaja sijaitsee Kalifornian Silicon Valleyssä. Tesla pyrkii luomaan itsestään kuvan urheilullisten, mutta ympäristöystävällisten autojen valmistajana.

Yleistä[muokkaa]

Tesla Motors -logo

Teslan pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja on vuodesta 2007 lähtien ollut PayPalin perustajana tunnetuksi tullut Elon Musk. Teslaan ovat sijoittaneet myös muun muassa hakukoneyhtiö Googlen perustaneet Sergey Brin ja Larry Page.

Toinen sähköautovalmistaja Fisker Automotive toimi aiemmin Teslan alihankkijana. Vuonna 2008 kumppanit ajautuivat kuitenkin riitaan, kun Teslan mukaan Fisker käyttää Teslan omistamaa tekniikkaan omassa autossaan. Kesäkuussa 2008 tuomioistuin antoi asiaa Fiskerille suosiollisen ratkaisun.

Tesla vaihtoi virallisesti yhtiön nimeään Tesla Motorsista Tesla Inc.:ksi 1. helmikuuta 2017, koska Tesla on siirtynyt sähköautojen ohella entistä voimakkaammin energiayhtiöksi. Tesla tarjoaa mm. teollisuuskäyttöön akkuvoimalaitoksia, kotikäyttöön tarkoitettuja akkupaketteja sekä Solar City -hankinnan kautta aurinkopaneeleita. Tesla poisti Motors-nimen käytön virallisessa materiaalistaan jo kesäkuussa 2016. Tämä näkyi esimerkiksi siinä, että yhtiön verkkosivujen nimi muuttui pelkäksi tesla.com:ksi teslamotors.com:n sijaan. [1] [2]

Mallisto[muokkaa]

Roadster[muokkaa]

Tesla Roadster

Teslan ensimmäinen tuotantomalli on nimeltään Tesla Roadster. Kyseessä on verkkovirralla ladattava malli, joka on sähköautoksi erittäin suorituskykyinen. Kiihdytys 0-100 km/h tapahtuu 3,9 sekunnissa. Auto on kehitetty amerikkalais-japanilais-eurooppalaisena yhteistyönä. Roadsterin kilpailijoista voidaan mainita Uudessakaupungissa vuodesta 2009 lähtien valmistettava Fisker Karma.

Ensimmäinen prototyyppi esiteltiin heinäkuussa 2006 ja ensimmäinen tuotantoversio helmikuussa 2007. Maaliskuussa 2008 valmistaja ilmoitti, että se aloitti Roadsterin varsinaisen tuotannon ja heinäkuussa 2008 ilmoitettiin, että ensimmäiset autot luovutetaan asiakkaille elokuussa.

Roadsteria valmistetaan aluksi Lotus Carsin tehtaalla Hethelissä, Englannissa. Tesla on kuitenkin ilmoittanut, että sen tehtaan lopullinen sijainti on Kalifornia, jossa tuotanto aloitetaan vuonna 2010. Auton myyntihinta on vuonna 2008 noin 100.000 USD.

Model S[muokkaa]

Tesla S

Pääartikkeli: Tesla Model S

Model S on suurikokoinen ja varustukseltaan korkeatasoinen malli. Sen prototyyppi esiteltiin maaliskuussa 2009 ja ensimmäiset, mallivuoden 2013 autot, toimitettiin myyntiin heinäkuussa 2012.

Model X[muokkaa]

Tesla Model X P90D

Pääartikkeli: Tesla Model X

Model X on Teslan seitsemänpaikkainen viistoperäinen katumaasturi. Suomalainen Joonas Vartola on suunnitellut monet sen yksityiskohdat [3]. Model X on tekniikaltaan ja alustaratkaisuiltaan hyvin hyvin samanlainen kuin sisarmallinsa Model S. Model X:n kilpailijoita ovat bensiinikäyttöiset BMW X6 sekä Mercedesin GLE Coupé. Autoa valmistetaan Teslan tehtaalla Fremontissa. Auton prototyyppi esiteltiin yleisölle Teslan designstudiolla vuonna 2012 Los Anglesissa [4]. Sarjatuotantoversio julkistettiin viivästysten takia vasta 2015. Huhtikuussa 2016 oli myyty vajaat 2 700 autoa. Auton toisen ja kolmannen istumarivin ovet ovat nykyisin varsin harvinaiset lokinsiipiovet. Ovet toimivat niin että ovi avautuu ylöspäin.

Model 3[muokkaa]

Pääartikkeli: Tesla Model 3

Tesla Model 3 (Teslan markkinoinnissa Tesla Model ☰) on Teslan tuleva automalli, joka on jo ennakkovarattavissa. Auton nimi piti alun perin olla Tesla Model E, mutta Fordilla oli jo oikeudet nimeen ja Tesla muutti nimen muotoon Model 3. Autosta tulee Teslan malliston halvin malli. Auton suunnittelu ja rakentaminen rahoitetaan Model S:stä ja X:stä saatavilla tuotoilla. Model 3 esiteltiin 31. maaliskuuta 2016 [5]. Autolla pitäisi pystyä ajamaan ainakin 375 kilometriä yhdellä latauksella. Ensimmäiset autot on suunniteltu toimitettaviksi loppuvuodesta 2017 [6].

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  1. Tesla Motors ei ole enää Tesla Motors − uusi nimi sähköautofirmalle - Max Lange, Tuulilasi, tuulilasi.fi, 2. helmikuuta 2017
  2. ‘Tesla Motors’ officially changes its name to just ‘Tesla’ - Fred Lambert, Electrek, electrek.co, 1. helmikuuta 2017
  3. Teslalta pian uusi Model X - auton muotoilussa näkyy suomalainen kädenjälki! - Jussi Niiranen, Ilta-Sanomat, iltasanomat.fi, 12. elokuuta 2014
  4. Tesla Unveils Model X at Its Southern California Design Studios - nytimes.com, 9. helmikuuta 2012
  5. Tässä se on! Tesla julkisti edullisen Model 3 -sähköautonsa - Autot.fi, 1. huhtikuuta 2016
  6. Teslan halpismalli haastaa Bemarit ja Audit hinnallaan - Pentti J. Rönkkö, Iltalehti, iltalehti.fi, 7. huhtikuuta 2016


Tesla Motors logo.png Tesla Motorsin valmistamat mallit
Tuotannossa olevat mallit

Model S | Model X

Tuotannosta poistuneet mallit

Roadster


Tesla-logo.png Tesla-autojen aikajana 2010 – 2040
Luokka 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Keskiluokka Model 3
Suuri auto Model S
SUV Model X
Roadster Roadster