Tesla Model S

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tesla Model S
Tesla Model S 02 2013.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Tesla Motors Inc.,
Fremont, Kalifornia,
USA (Tesla Factory)
Tilburg, Alankomaat
(CKD-tuotantona)
Valmistusaika 2012
Luokka Suuri auto
Kori 5-ovinen liftback
Suunnittelija Franz von Holzhausen
Moottori 3-vaihe induktio- eli oikosulkumoottori
Voimanvälitys Takamoottori, takaveto
kiinteä välityssuhde (9,73:1)
Kaksoismoottori:
neliveto (D-mallit)

Pääartikkeli: Tesla

Tesla Model S on amerikkalaisen Tesla Motorsin valmistama suurikokoinen ja varustukseltaan korkeatasoinen sähköauto. Mallin prototyyppi esiteltiin maaliskuussa 2009 ja ensimmäiset, mallivuoden 2013 autot, toimitettiin myyntiin heinäkuussa 2012.

Yleistä[muokkaa]

Tesla S on seitsemänpaikkainenen, korkealuokkaisesti varustettu ja korkeiden keskinopeuksien valtatieajoon soveltuva malli ja luokassaan ensimmäinen täyssähköauto. Mallin kehitystyö aloitettiin kesäkuussa 2008. Projektinimellä "Whitestar" tehdyn kehitystyön prototyypeistä tehtiin ajokelpoisia jo heti ensimmäisestä yksilöstä lähtien. Auton alustan ja korin suunnittelu on alusta asti tehty Tesla Motorsin omana, talon sisäisenä työnä.

Model S on saanut lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja, niiden joukossa valinta vuoden 2013 kansainvälisen World Green Car -palkinnon saajaksi. Lisäksi Tesla Model S on vakavasti otettava haastaja premiumautojen luokassa, erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoilla, jossa saksalaismerkit ja -mallit, kuten Mercedes-Benzin S-sarja, BMW:n 7-sarja ja Porsche Panamera, ovat pitäneet vahvaa jalansijaa. Vuonna 2013 Model S oli noin 18 000 autollaan Yhdysvaltain markkinoiden myydyin korkean varustelutason ajoneuvo, perässä seurasivat S-sarjan Mercedes 13 303:lla, 7-sarjan BMW 10 727:llä, Lexus LS 10 727:llä, Audi A8 6300:lla ja Porsche Panamera 5421:llä myydyllä autolla. Vuonna 2013 Tesla Model S on kahteen otteeseen ollut Norjan markkinoilla kuukauden myydyin auto.

Tesla Model S.jpg

Dual Motor[muokkaa]

Model S Dual Motor on nelivetojärjestelmänsä puolesta täysin poikkeava perinteisistä järjestelmistä. Auto on varustettu kahdella erillisellä sähkömoottorilla, joista toinen sijaitsee etu- ja toinen takapyörien välissä. Moottorien ohjaus tapahtuu keskusyksikön hoitamana ja niiden voima annostellaan täysin autonomisesti, alustan ja renkaiden pitokyvyn vaatimusten mukaan. Koska sähkömoottorien voima annostellaan suoraan vetäville pyörille, Teslan voimansiirron tehohäviöt ovat käytännössä minimaaliset. Tällä taas on suora vaikutus auton kiihtyvyyteen ja toimintasäteeseen.

Talviautovertailu 2019[muokkaa]

Tesla Model S 1000 voitti jaetusti Tekniikan Maailman 5/2019 6 sähköauton talviautovertailun (1-2./6). Talviajo-ominaisuudet ovat kiitettävät (2 x 9/10), samoin etenemiskyky (10/10). Toimintamatka on pitkä (10/10, iso akku). Jarruissa ja ajovaloissa on vielä parannettavaa (kummastakin 7/10). Lämmityslaite on tehokas (9/10). [1]

Mallin kehitys[muokkaa]

Mallinumero ilmaisee auton akuston kapasiteetin kilowattitunteina. Mallinumeron perään liitettävä kirjain "D" ilmaisee auton olevan kahdella sähkömoottorilla (Dual) varustettu AWD-malli. Numeron edessä oleva kirjain "P" ilmaisee auton olevan suorituskykyinen versio (Performance).

Vuoden 2014 lokakuussa esiteltiin kaksimoottorinen Dual Motor Model S -versio, jossa takapyörille voimaa antavan sähkömoottorin lisäksi toinen sähkömoottori antaa voimaa etupyörille autonomisesti. Dual Motor -variantin teholukema on suurempi kuin yksimoottorisen mallin, mutta sen toimintasäde on suuremmasta kulutuksesta johtuen hieman pienempi.[2]

P85D-versio (85 kWh akku, Performance Edition) tuli tarjolle joulukuusta 2014 lähtien. Sen rinnalle lisättiin vuonna 2015 nelivetoiset S 85D- ja S 70D -versiot.[2]

Kaksimoottoristen mallien esittelyn yhteydessä annettiin ilmoitus, että kaikki uudet Model S -autot saavat varusteekseen Autopilot-järjestelmän. Järjestelmään kuuluu eteenpäin suunnattu tutka, 12 ultraäänitunnistinta, eteenpäin suunnattu kamera sekä digitaalisesti ohjattu jarrujärjestelmä. Näiden avulla Model S kykenee pysymään ajokaistalla automaattisesti, vaihtamaan kaistaa napin painalluksella, määrittämään suurimman nopeutensa liikennemerkkien rajoitusten mukaan ja reagoimaan muuhun liikenteeseen. Ohjelmistoa on tarkoitus kehittää edelleen ja halutessaan omistaja voi päivittää autoansa parannetulla Autopilot-järjestelmällä ja tilata siihen "Täysin itsestään ajaminen" -toiminnon.[2] Tällä ohjelmistolla kuljettajan tarvitsee vain mennä autoon ja kertoa sille, minne haluaa mennä. Jos kuljettaja ei sano mitään, auto katsoo kalenteria ja vie hänet oletettuun kohteeseen. Jos kalenterissa ei ole mitään, se vie hänet kotiin. Auto määrittää parhaan mahdollisen reitin, navigoi kaupungin kaduilla (myös ilman kaistaviivoja) ja suoriutuu monimutkaisista liikennevaloristeyksistä, pakollisista pysähdyksistä ja liikenneympyröistä. Se osaa myös ajaa ruuhkaisilla moottoriteillä nopeasti liikkuvan liikenteen seassa. Kun kuljettaja saapuu kohteeseen, hän voi poistua autosta sisäänkäynnin edessä. Auto siirtyy "pysäköintipaikan etsintä" -tilaan, etsii paikan ja pysäköi itse itsensä. Kuljettaja voi kutsua sen takaisin luokseen puhelinta napauttamalla.[2]

Heinäkuussa 2015 Tesla Motorsin toimitusjohtaja Elon Musk ilmoitti lehdistökonferenssin yhteydessä, että 70 kWh:n akulla varustettu Model S tulee tarjolle myös yksimoottorisena versiona. Huippuversio P85D:n kerrottiin saavan valinnaisen tehon noston, jolla mallin akkukapasiteetti nousee 90 kWh:iin. Auton ollessa käyttövalikon Ludicrous-Mode* -tilassa, sen kiihtyvyys 0 – 100 km/h nopeuteen vie aikaa 3,0 sekuntia ja kiihdytys 50 – 80 km/h 1,5 sekuntia. Päivityksen myötä Model S saavuttaa 250 km/h huippunopeutensa 20 % nopeammassa ajassa. Akkupäivitys on tarjolla kaikkiin vanhoihin ja uusiin, 85 kWh:n akulla varustettuihin Model S -autoihin ja tehopäivitys kaikkiin uusiin ja vanhoihin P85D -malleihin.[3][4] Helmikuussa 2016 85 kWh:n akulla varustettu versio poistettiin ohjelmasta ja tämän jälkeen malliston muodostivat 70-, 70D-, 90D- ja P90D -versiot.[5]

* = englannin ludicrous = absurdi, järjetön, älytön. Elokuvassa Avaruusboltsit Ludicrous Mode on avaruusalusten nopein mahdollinen ajotila.

Huhtikuussa 2016 esiteltiin kasvojenkohotuksen saanut Model S. Mallin uudistuksiin kuuluivat uusi keula ilman valemaskia, LED-ajovalot, valinnainen HEPA-suodatin biohyökkäykseltä suojaavalla tasolla, valinnainen akkukapasiteetin kohotus 70 kWh:sta 75 kWh:iin, vakiovarusteinen keskikonsoli säilytystilalla sekä Bluetooth-yhteensopiva ääniohjattu handsfree-puhelinjärjestelmä. Tarjolle tuli valinnainen 16,5 kW:n teholaturi (1 vaihe 32 A, 3 vaihetta 24 A), aiemman 22 kW:n laturin tilalle.

Elokuussa 2016 Model S sai 100 kWh:n akun, joka paransi sekä sen toimintasädettä, mutta myös kiihtyvyyttä.[6]

Model S facelift

Varusteet[muokkaa]

Model S:n kosketusnäyttö

Auton kaikkien toimintojen ohjaus on keskitetty kojetaulun 17-tuumaiselle kosketusvärinäytölle. Model S on ensimmäinen sarjavalmisteinen ajoneuvo, joka on varustettu tämän kokoisella näytöllä. Grafiikka toimii nVidia Tegra 2 -näytönohjaimella ja langaton internet-yhteys on osa järjestelmää. Käyttäjän etuna tästä on, että järjestelmä on päivitettävissä, laajennettavissa ja muokattavissa ilman huoltopisteessä käyntejä, lisäksi auton ominaisuuksia voidaan muokata erilaisilla sovelluksilla.

Mukavuusvarusteet[muokkaa]

Model S:n käyttömukavuutta lisäävään vakiovarustukseen kuuluu mm. avaimeton sisäänpääsy, 12-way sähkösäätöiset, lämmitettävät etuistuimet muistilla, WiFi- ja Internet -liitettävyys, FM-Internet -radio, matkapuhelinliitettävyys Bluetooth -järjestelmällä ja äänikomennot.

Turvallisuusvarusteet[muokkaa]

Model S:n ajo- ja käyttöturvallisuutta lisääviä varusteita ovat mm. kahdeksan turvatyynyä, ajonvakautus, vetoluistonesto, lukkiutumattomat jarrut automaattisella hätäjarrutustoiminnolla, kuolleen kulman varoitin, kaistavahti, parkkitutka ja nopeusrajoitusten näyttö.

Tekniikka[muokkaa]

Akku- ja latausjärjestelmä[muokkaa]

Tesla Model S:n järjestelmiin kuuluu sisäänrakennettu 10 kW:n latauslaite, jonka avulla voidaan normaalilla kotitaloussähköllä ladata 50 km:n ajosuoritteeseen tarvittava varausmäärä tunnissa. Saatavilla on myös 400 voltin, 22 kW:n latauslaite, jonka avulla tunnissa ladataan 110 km:n ajosuoritteeseen tarvittava varaus. Auton latausliitäntä tapahtuu omaa Mobile Connector -kaapelia käyttäen. Vakiovarusteisena kaapeli on varustettu maakohtaiselle kotitalousliitännälle mutta valinnaisena on saatavana kaapeli, jonka sovitinkappaleen avulla lataus onnistuu myös muiden Euroopan maiden liitännöistä.

Latausta varten Tesla Model S voidaan vakiovarusteisena kytkeä 230 V/16 A 1-vaiheiseen, vakiopistoketta käyttävään verkkoliitäntään tai sinistä pistoketta käyttävään (L+N+PE, 6h) -campingliitäntään. Lisäksi vakiolatauslaite voidaan kytkeä verkkoon punaisella, 400 V voimavirtapistokkeella (3L+N+PE). Mikäli auto on varustettu teholaturilla, sen verkkokytkentä tapahtuu latauspistoke Typ 2:n avulla, joko Wallboxin kautta tai latauspisteeltä.

Akut voidaan ladata myös 90 kW:n Tesla Supercharger -latauslaitteella, joka lataa 20 minuutissa 50 %, 40 minuutissa 80 % ja 75 minuutissa 100 % varaustilan. Latausaseman teho on 135 kW, jonka ansiosta latausaikaa on saatu lyhennettyä. Tesla kehittää omana työnään järjestelmää, jossa latausaika olisi anoastaan 5 – 10 minuuttia. Kun auto kytkettäisiin Supercharger-järjestelmän latauspisteellä olevaan kaapeliin, järjestelmä syöttäisi virtaa auton laturin ohi, suoraan akuille. Tesla Motors rakentaa Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan latausasemien verkostoa, jossa pikalataus on Tesla Motorsin valmistamille ajoneuvoille maksutonta. Koska akusto on asennettu ajoneuvon pohjaan, sen vaihtotyö ei vie aikaa kuin 1,5 minuuttia.

Tekniset tiedot[muokkaa]

Nykyiset mallit[muokkaa]

Malli 60 60D 75 75D 90D P100D
Akkukapasiteetti 75 kWh

(rajoitettu ohjelmistolla 60 kWh:iin)

75 kWh 90 kWh 100 kWh
Moottorityyppi Kolmivaihe-epätahtimoottori
Vetotapa Takaveto Neliveto Takaveto Neliveto
Toimintasäde (NEDC) 400 km 408 km 480 km 490 km 557 km 613 km
Teho 235 kW (320 hv) 244 kW (332 hv) kuten 60 ja 60D 386 kW (525 hv)
Vääntö 440 Nm 525 Nm 660 Nm
Kiihtyvyys 0–100 km/h 5,8 s 5,4 s 4,4 s 2,7 s
Huippunopeus 210 km/h 225 km/h 250 km/h

Tuotannosta poistuneet mallit[muokkaa]

Malli 40 70 P85 85 85D P85D P90D
Akkukapasiteetti 40 kWh(1) 70kWh 85 kWh 90 kWh
Moottorityyppi Kolmivaihe-epätahtimoottori
Vetotapa Takaveto Neliveto
Toimintasäde (NEDC) 260 km
(Tesla Motors)
375 km 500 km 502 km 528 km 491 km 509 km
Teho 175 kW (235 hv) @
5000-8000 r/min
225 kW (306 hv) @
5000-8000 r/min
310 kW (421 hv) @
5000-8600 r/min
270 kW (367 hv) @
6000–9500 r/min
315 kW (428 hv) P85D+: 396 kW (539 hv) @
P85D: 345 kW(469 hv)(2)
345 kW (469 hv)
396 kW (539 hv)
(tehopäivitys)
Vääntö 430 Nm @
0–5000 r/min
430 Nm @
0–5000 r/min
600 Nm @
0–5100 r/min
440 Nm @
0–5800 r/min
658 Nm 930 Nm @
0–5100 r/min
967 Nm
Kiihtyvyys 0–100 km/h 6,5 s 5,9 s 4,2 s 5,6 s 4,4 s 3,3 s (insane) /
3,0 s (ludicrous)
3,3 s / 3,0 s (tehopäivitys)
Huippunopeus 180 km/h 193 km/h 210 km/h 225 km/h 250 km/h
Valmistettu - 4/2013 - 4/2015 - 11/2014 - 2/2016 - 11/2016
(1) Rajoitettu ohjelmistolla 60 kWh:n akusta.
(2) Rajoitettu moottorien teho

Turvallisuus[muokkaa]

EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 5.png
Aikuismatkustaja 82 % 31.4 pistettä
Lapsimatkustaja 77 % 37.8 pistettä
Jalankulkija 66 % 23.8 pistettä
Turvallisuus avusteet 71 % 9.3 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa:
5YJSA7H1XEFPXXXXX
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Mitat[muokkaa]

  • Pituus: 4978 mm
  • Leveys: 2189 mm
  • Akseliväli: 2959 mm

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Tesla-logo.png Tesla-autojen aikajana 2010 – 2040
Luokka 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Keskiluokka Model 3
Model Y
Suuri auto Model S
SUV Model X
Roadster Roadster