Polttoaine

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Polttoainehintoja

Autot voivat käyttää erilaisia aineita polttoaineenaan. Polttoaine poltetaan tavallisimmin auton moottorissa, mutta myös muita ratkaisuja esiintyy - esimerkiksi sähköautot ja niiden energian tuotto voimalassa. Tavallisesti autot käyttävät polttoaineenaan bensiiniä tai dieselöljyä. Raskas kalusto kulkee melkein pelkästään dieselillä, kun taas henkilöautot käyttävät enemmän bensiinimoottoreita. Myös maakaasua käytetään useissa maissa auton polttoaineena, mutta Suomessa sen käyttöä on haitannut korkea lisävero.

Menneisyyden polttoaineet[muokkaa]

Muitakin ratkaisuja auton polttoaineeksi on käytetty, mm. moottoripetrolia ja häkää. Toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen häkäpöntöt olivat useiden bussien ja rekkojen vakiovaruste. Nykyisin ei kannata enää kuljettaa "tehdasta" joka autossa. Moottoripetroli oli uudenkaupungin autotehtaan ratkaisu toiseen energiakriisiin. Autotehdas asensi petrolilaitteita Talbot Horizoniin ja Saab 99:n.

Tulevaisuus[muokkaa]

Öljy ei riitä loputtomiin, joten seuraavan viidenkymmenen vuoden aikana on saatava vedyllä tai vastaavalla toimiva auto järkevän hintaiseksi ja sopivaksi ominaisuuksiltaan. Myös muita ratkaisuita on esitetty, esimerkiksi aurinkopaneeleita ja sähköautoja. Näitä kuitenkin haittaa tietyt ongelmat - aurinkopaneelit vievät paljon tilaa ja pilvinen sää on ongelmana, ja sähköautojen sähkö pitää kuitenkin tuottaa jotenkin - yleensä öljyllä. Myös sähkön varastointi on ongelmallista.