Maakaasu

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maakaasua syntyy orgaanisen aineksen hajotessa anaerobisesti. Sitä saadaan talteen lähinnä öljykentiltä, vaikka sitä syntyy myös esim. soilla. Maakaasu on pääasiassa metaania, mutta siinä on myös muita kaasuja. Maakaasu on ilmaa kevyempää ja nousee siis vapaana ollessaan ylöspäin.

Maakaasun käyttö[muokkaa]

Suurimman osa neste- ja maakaasusta käyttävät tehtaat ja voimalaitokset. Kaasun voi sanoa palavan puhtaasti, koska siinä ei ole esimerkiksi rikkiä ja raskasmetalleja (eikä palamisessa vapautuvia kiinteitä epäpuhtauksia). Tuhkaa ei synny ollenkaan, kaasumaisen olomuodon ansiosta. Poltto synnyttää kuitenkin hiilidioksidipäästöjä.

Energian tuotannon ohella maakaasua käytetätään myös teollisuuden raaka-aineena, esimerkiksi lannoitteiden valmistuksessa.

Maakaasu autoissa[muokkaa]

Paineistettua maakaasua (CNG=Compressed Natural Gas/Metano/Erdgas) tai nestekaasua voidaan käyttää puhtaampana vaihtoehtona ajoneuvojen polttoaineena. Maakaasu on käytännössä metaania (CH4). Vuonna 2005 eniten maakaasulla toimivia autoja oli Argentinassa, Brasiliassa, Pakistanissa, Italiassa ja Intiassa. Maakaasulla toimivien moottoroiden hyötysuhde on yleisesti ottaen samaa tasoa kuin bensiiinimoottoreilla. Nestekaasu ja maakaasu ovat eri polttoaineita ja niitä käytetään siis erilaisissa moottoreissa. Ns. Quasimonovalent-moottori, toimii kaasulla mutta tarvitsee käynnistyäkseen bensiiniä.

Suomessa maakaasun käyttö autoissa on harvinaista. Elokuussa 2008 AKEn rekisterissä oli vain reilu sata maakaasulla toimivaa henkilöautoa.

Suomessa oli elokuussa 2009 käytössä kymmenen julkista maakaasun tankkausasemaa. Asemista kahdeksan kappaletta omistaa Gasum,yhden Haminan Energia ja yhden ST1/Mäntsälän sähkö. Gasumin asemat sijaitsevat Helsingissä Malmilla ja Ruskesuolla, Espoossa, Riihimäellä, Tampereella, Kouvolassa, Kotkassa, Haminassa, Lappeenrannassa ja Mäntsälässä. Gasumin tavoitteena on laajentaa vuoteen 2010 mennessä verkostoa noin 30 asemaan.

Maakaasukäyttöisessä moottorissa voidaan käyttää polttoaineena myös puhdistettua biokaasua, jota on saatavissa Jyväskylässä.

Nestekaasu autoissa[muokkaa]

Nestekaasulla eli nesteytetyllä kaasulla (LPG=Liquified Petroleum Gas/Autogas/GPL) toimivia autoja on ollut jo pitkään käytössä esim. Englannissa ja Hollannissa. Autoihin voi jopa ostaa muunnossarjoja joilla tavallinen bensiinimoottori voidaan muuttaa käyttämään nestekaasua. Nestekaasu on joko propaania (C3H8) tai propaanin ja butaanin (C4H10) seosta.

Lähde[muokkaa]

Linkkejä[muokkaa]

Maakaasuautot Helsinki Motor Show 2007:ssä Testiviesti.fi