Pariisi-Madrid -autokilpailu

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henri Rougier Turcat-Méry 45-hp -autollaan vuoden 1903 Pariisi–Madrid -kilpailussa, yleissijoitus 11., raskaiden autojen luokassa 9.

Toukokuussa 1903 järjestetty Pariisi–Madrid -kilpailu oli eräs varhaisimmista autokilpailusta. Sen järjestäjinä toimivat Automobile Club de France (ACF) ja Automóvil Club Español.

1800-1900 -lukujen vaihteessa Ranskassa vallitsi suuri kiinnostus autokilpailujen järjestämiseen. Vuonna 1894 ajettu Pariisi-Rouen -kilpailu oli lajissaan maailmanhistorian ensimmäinen, sitä seurasivat kilpailut Pariisista Bordeaux´hon, Marseilles´hin, Dieppeen, Amsterdamiin, Berliiniin ja Wieniin. Pariisi – Madrid -autokilpailun oli tarkoitus olla, edeltäjiensä tavoin, uuden vuosituhannen ja uuden tekniikan uljas mittelö, mutta monien ikävien sattumusten vuoksi siitä muodostui suuri murhenäytelmä.

Organisaatio[muokkaa]

Vaikeuksia luvan saamisessa[muokkaa]

Ranskan hallitus oli julkisilla teillä pidettäviä kilpailuja vastustavalla kannalla. Vuonna 1901 ajetun Pariisi-Berliini -kilpailun jälkeen silloinen Ranskan sisäministeri Waldeck-Rousseau julisti, että enemmille kilpailuille ei tultaisi antamaan suostumusta. Suunnitellun Pariisi-Madrid -kilpailun puolestapuhujiin taasen kuului Espanjan kuningas Alfonso XIII. Myös ranskalainen lehdistö oli vahvasti kilpailun järjestämisen kannalla ja lehtikirjoituksissa korostettiin että mikäli Ranska haluaa säilyttää asemansa kehittyvän ajoneuvotekniikan kärkimaana, tällaisia tapahtumia tulisi suosia.

Automobile Club de Francen silloinen presidentti, paroni van Zuylen van Nyevelt, tähdensi pääministeri Émile Combes´lle että julkiset liikenneväylät todellakin kuuluvat yhteiseen käyttöön, yleisö haluaa autokilpailuja ja että monet paikallishallintoviranomaiset ovat halukkaita reitittämään kilpailun kulkemaan kaupunkiensa läpi.

Monet ranskalaiset ajoneuvojen valmistajat tukivat kilpailun järjestäjien vaatimuksia, ja teollisuuden mielipiteellä oli painoarvoa, työllistihän Ranskan ajoneuvoteollisuus yli 25 000 henkilöä ja toi pelkästän vientituottoina maahan vuosittain n. 16 miljoonan silloisen Ranskan frangin tulon. Teollisuusmiesten ja yhteiskunnan yläluokan yhteinen painostus tuotti viimein tulosta, kun Ranskan hallitus ja presidentti suostuivat 17. helmikuuta 1903 antamaan luvan kisan järjestämiselle. ACF tosin oli ottanut vastaan ilmoittautumisia jo tammikuun 15. päivästä lähtien.

Lähtöjärjestelyt[muokkaa]

ACF oli asettanut kisaan ilmoittautumiselle 40 päivän aikarajan, joka alkoi edellä mainitusta tammikuun 15. päivästä. Tänä aikana kisaan ilmoittautui yli 300 kuljettajaa, joka oli huomattavasti enemmän kuin mihin järjestäjät olivat varautuneet. Kisoihin osallistuneiden autojen nettoarvo kohosi reilusti 7 miljoonan sen aikaisen Ranskan frangin yläpuolelle.

Kilpailun kokonaispituus oli yli 1307 kilometriä ja se jakaantui kolmeen jaksoon: Versailles – Bordeaux (552 km), Bordeaux – Vitoria-Gasteiz (335 km) ja Vitoria-Gasteiz – Madrid (420 km). Kilpailun säännöt oli julkaistu Ranskan kolmessa suurimmassa autourheilun aikakuslehdessä: France Automobile´ssa, La Locomotion´ssa sekä La Vie Automobile´ssa.

Sääntöjen perusteella autot jaettiin painonsa perusteella neljään eri luokkaan: alle 250 kg, 250 – 400 kg, 400 – 650 kg ja 650 – 1000 kg. Ajoneuvon massa mitattiin kuivapainona ja lisäksi mittauksen ulkopuolelle jätettiin kuljettaja, akku tai akut, varaosat, työkalut, elintarvikkeet ja juomat, matkatavarat, valaisimet ja niiden johtosarjat, äänitorvet ja moottorin käynnistämiseen tarvittavat välineet.

Osallistumismaksu oli ajoneuvon painoluokan mukaan 50 – 400 silloista Ranskan frangia. Kahden suurimman painoluokan autojen miehitykseen kuului kuljettajan lisäksi mekaanikko, jonka alin paino oli 60 kg, kun taas kahden kevyemmän luokan autoissa vaadittiin ainoastaan kuljettaja.

Lähtöjärjestys oli ensimmäisten 30 päivän aikana ilmoittautuneiden autojen kesken sattumanvarainen ja helmikuun 15. päivän jälkeen ilmoittauneet lähtivät ilmoittaumisjärjestyksessä. Kilpailun ensimmäinen auto lähti matkaan Versailles’n palatsin puistosta sunnuntaiaamuna, 24. päivänä toukokuuta, klo 2.30. Kuten jo aiemmin ajetuissa kilpailuissa oli muodostunut käytännöksi, autot lähetettiin matkaan kahden minuutin välein.

Ensimmäistä kertaa otettiin käyttöön Parc fermé -sääntö, jonka mukaisesti jokaisen etapin päätyttyä autot suljettiin kisan järjestäjien toimesta suljetulle alueelle, eikä niille ollut tällöin luvallista tehdä huolto- tai korjaustoimenpiteitä. Ajoneuvojen polttoainetäydennykset ja kaikkinaiset huoltotoimet oli suoritettava itse kilpailun aikana. Autojen saavuttua kilpailun välietapille, ne siirtyivät sulkualueelle kunniasaattueessa, jonka kestoa seurasi polkupyörällä liikkunut virallinen tarkkailija. Siirtymän kestoaika mitattiin ja vähennettiin lopullisesta ajasta. Jokainen auto kuljetti mukanansa omat viralliset aikalipukkeensa, jotka oli sijoitettu sinetöityyn metallilaatikkoon.

Väli Versailles – Bordeaux oli monille osallistujille tuttu taival, olihan Gordon Bennett Cup ajettu samalla reitillä vuonna 1901, kun taas väli Bordeaux'sta – Vitoria-Gasteiziin sisälsi runsaasti epävarmuustekijöitä. Reitti oli täynnä neulansilmäkaarteita, jyrkkiä nosuja ja laskuja, kivikkoja sekä kapeita siltoja.

Osanottajat[muokkaa]

Alunperin kilpailuun oli ilmoittautunut 315 osallistujaa, mutta lähtöpaikalle ilmaantui lopulta vain 224, jotka jakaantuivat luokkiinsa seuraavasti:

  • Suurin painoluokka (650 – 1000 kg), 88 autoa
  • Painoluokka 400 – 650 kg, 49 autoa
  • Painoluokka 250 – 400 kg, 33 voiturettea eli kevytrakenteista, nelipyöräistä autoa
  • 54 moottoripyörää

Kilpailuun osallistui monta tunnettua merkkiä ja aikakautensa kuuluisaa kilpa-ajajaa. René de Knyff, Henri ja Maurice Farman, Pierre de Crawhez ja Charles S. Rolls kilpailivat Panhard et Levassorilla, jonka 4-sylinterinen moottori kehitti tehoa 70 hv ja antoi autolle 130 km/h:n huippunopeuden.

Henry Fournier, William K. Vanderbilt, Fernand Gabriel ja paroni de Forest ilmoittautuivat Mors-merkin edustajina, vauhdikkaan kiilamaisen muotoilun omanneella GP-mallilla, jonka 90 hv:n moottori antoi sille 140 km/h:n huippunopeuden.

Mercedes-merkillä osallistui 11 autoa, tehoiltaan 60 – 90 hv. De Dietrich ja monet muut ranskalaismerkit, kuten Gobron Billiè, Napier ja Charron Girardot hyljeksivät kevempiä luokkia ja ilmoittivat kilpailuun ainoastaan voimakkaimmat ja samalla raskaimmat mallinsa. Näiden merkkien kevyemmillä malleilla osallistuivat yksityiset tallit ja amatöörikuljettajat. Muita kilpailuun osallistuneita ranskalaismerkkejä olivat Darracq, De Dion-Bouton, Clément-Bayard, Richard ja Décauville.

Renault ilmoitti kilpailuun kaksi autoa, joita ohjustivat merkin ja yhtiön perustajat ja kilpa-ajajina kunnostautuneet veljekset Marcel ja Louis Renault.

Italialaista F.I.A.T:ia edusti myös kaksi autoa, ja niitä ajoivat sen aikakauden italialaiseen parhaimmistoon kuuluneet kisakuljettajat, Vincenzo Lancia ja Luigi Storero.

Yleisö[muokkaa]

Ranskalainen lehdistö, joka jo aiemmin oli ollut kilpailun puolestapuhuja, rummutti tapahtuman puolesta ennenkokemattomalla innolla, julistaen kilpailun olevan suurin tapahtuma sitten auton keksimisen. Tämä sai yleisön liikkeelle ja yli 100 000 ihmistä pyrki Versailles´hin, klo 2 aamuyöllä tapahtuvaan lähtöaikaan mennessä. Katujen varret kuhisivat katsojia ja rautatieasemat pullistelivat ihmisistä, jotka pyrkivät pääsemään Versailles´hin tai sen lähistölle.

Suuri yleisömäärä ja pimeys saivat järjestäjät siirtämään ensimmäistä lähtöaikaa puolella tunnilla eteenpäin, mutta samalla autojen lähtöväli supistettiin yhteen minuuttiin. Sarastavasta päivästä odotettiin tulevan kuuma ja toimitsijat eivät halunneet työskennellä jo aamulla alkavaksi ennustetussa helteessä.

Kilpailu[muokkaa]

Lähtö ja ensimmäinen tarkistuspiste[muokkaa]

Marcel Renault, kuva otettu Pariisi – Madrid -kilpailussa
Fernand Gabriel Mors-kilpa-autossaan.

Kilpailun lähtöpaikkka sijaitsi Versailles’n palatsin puistossa sijaitsevan Eau des Suisses -tekolammen edustalta. Toukokuun 24. 1903 kilpailijat starttasivat aamuvarhaisesta lähtien, minuutin välein, ensimmäiselle taipaleelle, joka kulki reittiä Saint-Cyr-l'École – Trappes – Coignières – Le Perray-en-Yvelines – Rambouillet – Chartres – Clayes – Tours – Ruffec, Charente – Angoulême – Chevanceaux – Guitres – Libourne – Bordeaux. Ensimmäisen auton odotettiin saapuvan Bordeaux´hon puolenpäivän paikkeilla.

Katujen varsille järjestystä valvomaan lähetettyjen sotilaiden toimet, kaduilla kuhisevan väkijoukon kurissapitämiseksi, osoittautuivat täysin riittämättömiksi. Ensimmäisenä matkaan lähtenyt, 1000 kilon painoisella ja 45 hevosvoimaisella De Dietrichillä ajanut Charles Jarrott pyrki antamaan yleisölle aikaa siirtyä pois auton tieltä, pudottamalla nopeutensa 65 km/h:iin, mutta tämä ei tuonut muutosta tilanteeseen. Yleisö, joka halusi nähdä auton ja koskettaa sitä, parveili tiellä vain pidempään.

De Knyff lähti Panhard et Levassorilla matkaan toisena, häntä seurasi Louis Renault 650 kg:n painoisella 30 CV Renaultillaan. Seuraavina starttasivat Théry Décauvillella (640 kg, 24 CV), De Diétrich, Mors, Panhard ja kevyt Passy Thellier, (400 kg, 16 CV). Viimeinen auto pääsi taipaleelle klo 6.45 eli lähtö oli vienyt aikaa liki kolme tuntia.

Kilpailu osoittautui heti alusta alkaen olosuhteiltaan todella vaativaksi kuljettajille. Reitin varrella parveilevien ihmisten lisäksi vaaraa aiheuttivat eritehoiset ja nopeudeltaan erilaiset, sekalaisessa jäjestyksessä matkaan lähetetyt autot sekä autojen nostama sankka pölypilvi, joka ei lyhyiden lähtövälien johdosta ehtinyt hävitä ennen seuraavaa autoa. Järjestäjät olivat kastelleet ainoastaan lähtöpaikkaa seuranneen kilometrin taipaleen, tämän jälkeen näkyvyys putosi muutamaan metriin ja kuljettajilla oli täysi työ reitin havaitsemisessa, kun samaan aikaan yleisö seisoi keskellä pölypilven kattamaa tietä, pyrkien näkemään lähestyvän auton.

Rambouillet´ssa sjainneen ensimmäisen- ja Chartres'ssa sijainneen toisen tarkastuspisteen jälkeen yleisön käyttätyminen rauhoittui hieman. Rambouillet'n jälkeen Louis Renault'n aggressiivinen ajotapa tuotti tulosta, hänen saavuttaessaan aiemmin matkaan lähteneet ja ensimmäisestä sijasta kamppailleet, mutta yleisön takia varovaisemmin ajaneet De Knyffin ja Jarrottin. Thery ja Stead seurasivat häntä pitkän välimatkan jälkeen, kun taasen Mercedeksellä ajanut Jenatzy sekä Morsilla ajanut Gabriel olivat nousseet kaukaa takaa kymmenen kärkiauton kaartiin.

Toinen uskomaton nousu tehtiin Marcel Renaultin toimesta. Hän oli startannut sijalta 60 mutta Poitiers´n tarkistuspisteellä hän oli lähes saavuttanut kilpailun kärkiautot.

Kärkikamppailun ulkopuolella kisa oli saanut dramaattisen käänteen, pitkin päivää tapahtuneiden onnettomuuksien myötä. Kokemattomat kuljettajat menettivät huonokuntoisella pinnalla ajoneuvonsa hallinnan, akseleita katkesi, autoja törmäsi puihin hajoten kappaleiksi, niitä kaatui ja syttyi tuleen.

Ensimmäinen välietappi ja maali[muokkaa]

Ensimmäisellä sijalla ajanut Louis Renault saavutti Bordeaux'n puolelta päivin. toisena ajanut Jarrot, joka kärsi sekä viallisen kytkimen että moottorin tekniikan ja pakokaasujen poiston aiheuttamista ongelmista, saapui puoli tuntia jäljempänä ja häntä seurasivat Gabriel, Salleron, Baras, de Crawhez, Warden, Rougier, Jenatzy ja Voigt. Kaikki kuljettajat olivat perille päästessään täysin lopussa. Autojen käsittely oli fyysisesti raskasta, pöly sokaisi silmät ja tukki hengityksen ja monilla oli eriasteisia palovammoja, heidän suoritettuaan korjaustoimia kuuman moottorin parissa.

Uutisia matkan tapahtumista alkoi pikkuhiljaa kantautua välietapin maaliviivan ylittäneiden tietoon. Muutaman kuuluisan nimen tiedettiin pudonneen pelistä; Vanderbiltin Morsea oli kohdannut sylinteririkko ja hän oli keskeyttänyt, paroni de Caters'n Mercedes oli iskeytynyt puuhun, mutta itse paroni oli selvinnyt ehjin nahoin ja pystyisi autonsa korjattuaan luultavasti jatkamaan kisaa. Eräs historian ensimmäisistä naiskilpa-ajajista, ranskalainen Camille du Gast, oli ollut 30 hv:n De Dietrichillään sijalla 8., hänen pysähdyttyään auttamaan onnettomuuteen joutunutta kanssakilpailijaansa Phil Steadia, jonka johdosta Madame du Gast putosi sijalle 45. Charles Jarrott, joka sijoittui lopputuloksissa De Dietrichillään neljänneksi, oli sitä mieltä että Stead olisi luultavimmin kuollut, ellei Madame du Gast olisi pysähtynyt auttamaan tätä.

Kisan voittajaksi julistettiin aikalipukkeiden tarkistuksen jälkeen lopulta Gabriel, joka oli lähtenyt matkaan numerolla 168 ja saapui perille kolmantena.

Tietoa ja huhuja[muokkaa]

Monenlaista tietoa, oikeaa ja väärää, alkoi liikkua. Ablis'n kylässä oli kuulemma kilpa-auto osunut naiseen ja tämä oli menettänyt henkensä. Tämä uutinen osoittautui myöhemmin vääräksi.

Jostain lähti liikkeelle huhu että Marcel Renault olisi joutunut kohtalokkaasaeen onnettomuuteen; sillä vauhdilla, jota Renault piti, hänen olisi jo pitänyt saapua perille, mutta häntä ei vain kuulunut. Myöhemmin saapui tieto, että Marccel Renault oli joutunut onnettomuuteen Couhé-Vérac´n kylän tienoilla. Hän kuoli 48 tuntia myöhemmin, tajuihinsa tulematta. Marcel Renault´n onnettomuuspaikalle on pystytetty muistopaasi.

Porterin Wolseley tuhoutui rautatien tasoristeyksessä, törmättyään alhaalla olleeseen puomiin. Törmäyksen johdosta auto kääntyi ympäri ja Porterin mekaanikko menehtyi. Georges Richard oli törmännyt puuhun Angoulême'ssä, hänen väistettyään kekellä tietä seissyttä maanviljelijää ja uutinen kertoi Tourand´n Brunhotin syöksyneen väkijoukkoon Châtellerault´ssa, hänen väistettyään tietä ylittänyttä lasta. Dupuy-niminen sotilas oli väliintulollaan pelastanut lapsen hengen, menettäen samalla omansa ja väkijoukkoon karannut auto tappoi yhden katselijan.

Kauempana etelässä auto oli myös ajautunut tieltä ihmisjoukkoon ja kahden henkilön kerrottiin menehtyneen onnettomuudessa.

E.T. Stead (Phil Stead) menetti massiivisen De Dietrichinsä hallinnan Saint-Pierre-du-Palais´n tienoilla, ohittaessaan hitaampaa autoa ja Stead luokkaantui vakavasti. Hänen henkensä pelasti kanssakilpalija Madame Camille du Gast. Kolmas, Loraine Barrow´n kuljettama De Dietrich, törmäsi puuhun ja syttyi tuleen. Kuljettaja loukkaantui vakavasti mutta hänen mekaanikkonsa kuoli. Barrow oli tiettävästi ollut sairaana ennen kilpailua ja hänen oli ajettava vajaakuntoisena, koska säännöt kielsivät kuljettajan vaihtamisen.

Rollsin Panhard-Levassor, Mayhew´n Napier, Maurice Farmanin Panhard, Herbert Austinin ja Sidney Girlingin Wolseleyt sekä Béconnais´n Darracq kärsivät teknisistä ongelmista ja jotuivat keskeyttämään.

Kaikkiaan noin puolet matkaan lähteneistä autoista oli pois pelistä, joko onnettomuuden tai teknisten ongelmien aiheuttamien keskeyttämisten takia. Yli sadan henkilön arvioitiin loukkaantuneen ja kahdentoista kuolleen. Tietojen tarkentuessa kuolleiden lukumäärä laski kahdeksaan, joista kolme oli katsojia ja viisi kilpailijoita.

Jälkiseuraukset[muokkaa]

Kilpailu keskeytetään[muokkaa]

Ranskan parlamentti reagoi vahvasti lukuisista onnettomuuksista kertoneisiin uutisiin. Ministerineuvoston hätäistunnossa vaadittiin kilpailun keskeyttämistä Ranskan maaperällä ja autojen siirtämistä Espanjan puolelle rajaa, mikäli sitä haluttaisiin jatkaa. Espanjan hallitus ei antanut tähän suostumustaan ja kilpailu julistettiin virallisesti päättyneeksi Bordeaux´hon.

Kilpailun päätyttyä kaikki autot julistettiin viranomaisten toimesta takavarikoiduiksi ja ne siirrettiin rautatieasemalle hevosten vetäminä ja siitä edelleen junakuljetuksena Pariisiin. Sanomalehdistö ja "asiantuntijat" julistivat autokilpailujen kuolemaa. Yleinen mielipide tuki myös ajatusta, että tämän jälkeen ei autokilpailuja enää tultaisi järjestämään ja tämä pitikin paikkaansa usean vuoden ajan. Yleisillä väylillä ei Euroopassa järjestettäisi autokilpailuja ennen vuoden 1927 Mille Miglia -kilpailua.

Epäonnisella kilpailulla oli myös laajempia vaikutuksia autojen käyttöä koskevaan säädöstöön. Esitettiin että yli 40 km/h:n nopeuden ylittäminen autolla olisi rangaistavaa ja tätä vaadittiin noudatettavaksi myös suljetuilla radoilla ajetuissa kilpailuissa.

Julkinen mielipide vaihtelee[muokkaa]

Kun jotkin sanomalehdet, kuten Le Temps, käyttivät tilannettä hyväkseen hyökätäkseen rajusti autoteollisuutta ja kilpailuja vastaan, toiset, kuten esim. la Presse, pyrkivät vähättelemään tapahtunutta ja näkivät kilpailussa henkensä menettäneiden katsojien ja kuljettajien olleen "uhri edistyksen alttarilla".

La Libertè arvosteli autokilpailujen kieltämistä, koska sen mielestä Ranskan autoteollisuus edusti Ranskan kunniaa ja sosialistinen Petite Republique puolusti autoja yleisellä tasolla, koska ne edustivat myös proletariaatin massoille vapautta työn ja arjen ikeestä.

Le Matin kallistui mielipiteissään markiisi de Dionin kannalle, että nopeuskilpailut olivat autojen teknisen kehityksen kannalta tarpeettomia ja julkisuushakuisia näytelmiä. Ainoat hyödylliset kilpailut olisivat ajoneuvojen kestävyys- ja taloudellisuusajot. Tässä ajatuksessa piili sen verran totuuden siementä, että tehtaiden kilpa-autot olivat suurilla moottoreilla varustettuja erikoisrakenteisia yksilöitä, joilla ei ollut tavallisen auton kanssa mitään yhteistä.

Erikoislehti L'Auto pyrki rakentamaan yhteisymmärrystä esittelemällä ehdotuksensa uusiksi kilpailusäännöiksi, joiden mukaan kilpailuihin osallistuisi vähemmän kuljettajia ja autoja, luokat perustuisivat painon sijaan autojen voimaan ja nopeuteen ja katsojat saisivat olla ainoastaan määrätyillä ja rajatuilla alueilla.

Tapahtumien syyt ...[muokkaa]

Ensimmäinen puolueeton ja arvovaltainen arvio onnettomuuksiin oli La Locomotion Automobile´n kirjoitus, jossa oli tarkasti analysoitu murhenäytelmään johtaneita syitä. Surullisesti päättyneen kisan osalta voitiin osoittaa selvästi tekijät, jotka olivat onnettomuuksien suurin syy:

  • Nopeus. Voimakkaimpien autojen nopeus saattoi olla jopa 140 km/h, tämä ylitti sen aikaisten renkaiden, jarrujen ja ohjauslaitteiden suorituskyvyn.
  • Pöly, joka vei näkyvyyden. Se pystyttiin osoittamaan suoraksi syyksi muutamaan onnettomuuteen.
  • Liian suuri ja huonosti järjestetty katsojajoukko,joka ei ymmärtänyt autokilpailuun liittyviä vaaratekijöitä.

Järjestystä valvoneita poliiseja arvosteltiin siitä, että he olivat kiinnostuneempia kilpailun seuraamisesta kuin yleisön ja kilpailijoiden turvallisuudesta. Kisajärjestäjät saivat osakseen arvostelua huonoista päätöksistä. Sattumanvarainen ja sen jälkeinen ilmoittatumisjärjestyksen mukaan langennut lähtöjärjestys aiheutti kaaoksen jo heti kilpailun alussa, koska voimakkaat ja nopeammat autot joutuivat jatkuvasti ohittamaan kevympien ja pienempitehoisten luokkien ajoneuvoja. Monet huippukuljettajat, kuten esim. De Dierichillä ajanut Mouter, paransivat matkalla sijoitustaan liki 80 sijaa ainoastaan siksi, että edessä oli lukuisa joukko pieniä autoja sekä amatöörikuljettajia. Autot lähetettiin matkaan liian pienin, vain minuutin välimatkoin, jolloin pölypilvet peittivät sisäänsä tiellä seisovat katsojat sekä hitaammat voiturettet että moottoripyörät ja todella nopeat kilpa-autot.

Tarkastelun kohteena oli myös sääntö, joka kielsi kuljettajan vaihtamisen ennen kilpailun alkua. Joidenkin kuljettajien terveydentilan, heidän joukossaan Marcel Renault, sanottiin olleen huonolla tolalla, mutta sääntöjen mukaan kuljettajaa ei saanut vaihtaa eikä talli myöskään saanut vetätyä kisasta.

Lontoolainen viikkolehti The Car otti myös tutkiakseen kisan tapahtumat ja tuli loppupäätelmään että osa väitetyistä kuolemista oli vain huhupuheisiin perustuvia. Todellisten kuolintapausten osalta lehti tutki tapahtumien syyt.

Angoulême´ssa sattunut tapaus, jossa menehtyi sotilas sekä katsoja, johtui osittain huolimattomuudesta, sillä tietä ylittämässä ollut lapsi jonka sotilas oman henkensä uhraten pelasti, oli livahtanut vanhemmiltaan.

Porterin mekaanikon hengen vaatinut tasoristeysonnettomuus voitiin osoittaa kisajärjestäjien huolimattomuudesta johtuvaksi, sillä tasoristeyksen ennakkovaroituksista ei oltu huolehdittu.

Barrow´n auto ei syttynyt edes tuleen saatika räjähtänyt, se ainoastaan iskeytyi puuhun, kun kuljettaja osui yhteen koiraan väistäessään toista. Väite auton syttymisestä ja kuljettajan palamisesta kuoliaaksi osoittautui myöhemmin julkisuushakuisen henkilön liikkeellepanemaksi huhuksi.

Marcel Renault'n ja Steadin onnettomuudet olivat oikeastaan ainoat, joiden voitiin osoittaa johtuneen kilpailun aiheuttamasta suoranaisesta vaarasta. Molemmat ajautuivat pölyn sokaisemina ulos tieltä, ohittaessaan hitaampaa ajoneuvoa. Lehden tutkimus osoitti, että itse kisa ei ollut kulettajille väitetyn vaarallinen vaan katastrofin ainekset kerättiin kasaan järjestäjien toimesta.

... ja seuraukset[muokkaa]

Ranskan pääministeri Émile Combes´ia vaadittiin vastuuseen, koska hän oli sallinut kilpailun järjestämisen, mutta Combes puolustautui sanomalla, että hän ei voinut tietää autojen olevan niin nopeita ja vaarallisia. Hän myös kieltätyi asettamasta ajoneuvoteollisuudelle minkäänlaisia rajoitteita ja muodollisen äänestyksen jälkeen parlamentti ja senaatti hyväksyivät hänen kantansa.

Vain muutama päivä katastrofaalisen kilpailun jälkeen lehdistö oli jo menettänyt mielenkiintonsa Pariisi – Madrid -autokilpailua kohtaan. Autourheilusivut hehkuttivat jo seuraavaa, 22. kesäkuuta, Circuit des Ardennes -kilparadalla ajettavaa kisaa.

Tulosluettelo[muokkaa]

Sija No Kuljettaja Auto Aika
1 168 Flag of France.svg.png Fernand Gabriel Mors Z 5 h 14 min 31 s 2
2 3 Flag of France.svg.png Louis Renault Renault AK + 15 min 08 s
3 96 Flag of France.svg.png Jacques Salleron Mors Z + 32 min 31 s
4 1 Flag of the United Kingdom.svg.png Charles Jarrott De Dietrich + 38 min 23 s 8
5 78 30px Pierre de Crawhez Panhard 70 + 39 min 40 s 2
6 99 Itävalta-Unkarin lippu.png John B. Warden Mercedes + 40 min 59 s 6
7 153 Saksan keisarikunnan lippu.png Carl Voight CGV + 43 min 18 s
8 293 Flag of France.svg.png "Gasteaux" Mercedes + 46 min 44 s 8
9 205 Flag of France.svg.png Achille Fournier Mors Z + 58 min 07 s 8
10 47 Flag of France.svg.png Paul Baras Darracq + 58 min 49 s 6
11 69 Flag of France.svg.png Henri Rougier Turcat-Méry + 1 h 02 min 36 s
12 112 Flag of France.svg.png "Mouter" De Dietrich + 1 h 04 min 23 s 6
13 209 Flag of the United Kingdom.svg.png "Page" Decauville + 1 h 04 min 37 s 2
14 86 30px Camille Jenatzy Mercedes + 1 h 10 min 37 s 2
15 153 Flag of France.svg.png "Max" Mercedes + 1 h 24 min 04 s 2
16 185 Flag of France.svg.png "Augiéres" Mors Z + 1 h 29 min 18 s 4
17 119 Flag of France.svg.png Hubert le Blon Serpollet + 1 h 29 min 44 s 6
18 116 Flag of France.svg.png Guy Berteaux Panhard 70 + 1 h 32 min 44 s 8
19 128 Flag of France.svg.png Victor Hémery Darracq + 1 h 42 min 22 s
20 292 Saksan keisarikunnan lippu.png Edgar Braun Mercedes + 1 h 50 min 33 s 4
21 90 Flag of France.svg.png "Chanliaud" Serpollet + 1 h 53 min 07 s 2
22 10 Flag of France.svg.png Georges Teste Panhard 70 + 1 h 58 min 37 s 2
23 111 Flag of France.svg.png "Pellison" De Dion-Bouton AD + 1 h 59 min 11 s 4
24 37 Flag of France.svg.png "Masson" Clément + 2 h 00 min 14 s
25 195 Flag of France.svg.png André Lavergne Mors Z + 2 h 08 min 18 s 4
26 4 Flag of France.svg.png Léon Théry Decauville + 2 h 09 min 44 s 8
27 27 30px Pierre de Caters Mercedes + 2 h 21 min 17 s 2
28 143 Flag of France.svg.png Jules Barillier Richard-Brasier + 2 h 25 min 29 s 4
29 219 Flag of France.svg.png Louis Rigolly Gobron-Brillié + 2 h 29 min 37 s 6
30 65 Flag of France.svg.png Louis Wagner Darracq + 2 h 33 min 41 s 2
31 103 Flag of France.svg.png Jacques Edmond Darracq + 2 h 37 min 53 s
32 150 Flag of None.svg.png Lamberjack Panhard 70 + 2 h 45 min 43 s 6
33 94 Flag of France.svg.png Jacques Guders Pipe + 2 h 48 min 55 s 2
34 85 Flag of France.svg.png René de Brou De Dietrich + 2 h 49 min 19 s 2
35 173 Flag of France.svg.png Sincholle Darracq + 2 h 50 min 36 s 2
36 39 Saksan keisarikunnan lippu.png "Kohler" Mercedes + 2 h 51 min 19 s 6
37 106 Flag of France.svg.png "Langlois" Panhard 70 + 2 h 52 min 16 s 6
38 148 Flag of France.svg.png "Combier" Richard-Brasier + 2 h 53 min 55 s
39 57 Flag of France.svg.png "Holley" De Dion-Bouton AD + 3 h 08 min 47 s 8
40 126 30px van der Poele Pipe + 3 h 10 min 35 s 6
41 81 Flag of France.svg.png "Bardin" De Dion-Bouton AD + 3 h 11 min 42 s 4
42 88 Flag of France.svg.png Maurice Fournier Clément + 3 h 12 min 00 s 8
43 130 Flag of France.svg.png "Birnbaum" Ader + 3 h 12 min 19 s 2
44 32 Flag of France.svg.png "Legras" Passy-Thellier + 3 h 12 min 25 s
45 151 Flag of France.svg.png "Osmont" Darracq + 3 h 16 min 09 s 2
46 315 Flag of France.svg.png Marius Barbarou Benz + 3 h 22 min 12 s 8
47 271 Flag of France.svg.png "Villain" Prunel + 3 h 24 min 07 s
48 218 Flag of France.svg.png François Giraud CGV + 3 h 24 min 14 s
49 77 Flag of France.svg.png Philippe Villemain Darracq + 3 h 28 min 36 s 6
50 187 Flag of None.svg.png "Weisser" De Dion-Bouton AD + 3 h 29 min 01 s 2
51 233 Flag of France.svg.png "Rasson" Clément + 3 h 33 min 21 s 2
52 16 Flag of France.svg.png "Valentin" Ader + 3 h 37 min 22 s 6
53 253 Flag of France.svg.png "Chenu" "Chenu" + 3 h 38 min 18 s 6
54 19 Flag of France.svg.png Jules Simon Ader + 3 h 42 min 46 s 2
55 140 Flag of France.svg.png "Sommier" Ader + 3 h 45 min 59 s 2
56 148 Flag of France.svg.png "Gavaris" Panhard 70 + 3 h 52 min 01 s 6
57 182 Flag of France.svg.png Henry Loste CGV + 3 h 59 min 53 s 8
58 53 Flag of France.svg.png Fernand Charron CGV + 4 h 02 min 21 s 4
59 204 Flag of France.svg.png d´Udekem Serpollet + 4 h 07 min 15 s 4
60 31 Flag of France.svg.png Jean-Marie Corre Corre + 4 h 07 min 19 s 2
61 131 Flag of France.svg.png d´Houdeauville Passy-Thellier + 4 h 11 min 00 s 2
62 36 Saksan keisarikunnan lippu.png Otto Hieronimus Mercedes + 4 h 17 min 13 s 8
63 272 Flag of France.svg.png "Versein" Motobloc + 4 h 25 min 15 s 8
64 225 Flag of Belgium.svg.png Arthur Duray Gobron-Brillié + 4 h 26 min 29 s 8
65 262 Flag of France.svg.png Robert d´Hespel Corre + 4 h 31 min 53 s 8
66 278 Flag of France.svg.png "Durand" Mors Z + 4 h 36 min 11 s 2
67 158 30px Carel van der Heyden Panhard 70 + 4 h 36 min 41 s
68 52 Italian kuningaskunnan lippu.png "Turr" Panhard 70 + 4 h 42 min 47 s 2
69 34 Flag of France.svg.png "Degrais" Mercedes + 4 h 49 min 09 s 2
70 196 Flag of France.svg.png "Lafont" De Dietrich + 4 h 57 min 55 s 6
71 201 Flag of France.svg.png "Olliver" Serpollet + 5 h 01 min 39 s 4
72 200 Flag of France.svg.png Pierre Gautier Ader + 5 h 10 min 55 s
73 175 Flag of France.svg.png Gustave Caillois Serpollet + 5 h 11 min 56 s 2
74 227 Flag of France.svg.png "Holder" Panhard 70 + 5 h 17 min 31 s
75 82 Flag of None.svg.png A.Koechlin Gobron-Brillié + 5 h 18 min 32 s 8
76 44 Italian kuningaskunnan lippu.png Luigi Storero Fiat + 5 h 31 min 36 s 8
77 29 Flag of France.svg.png Camille du Gast De Dietrich + 5 h 36 min 36 s 2
78 192 Flag of France.svg.png "Maillard" Richard-Brasier + 5 h 43 min 12 s 2
79 274 Flag of France.svg.png E.Dombret Motobloc + 5 h 43 min 48 s 2
80 321 Flag of France.svg.png Julius Beutler De Dietrich + 6 h 07 min 13 s 8
81 223 Flag of the United Kingdom.svg.png "Aaron" Corre + 6 h 08 min 51 s
82 50 Flag of France.svg.png "Comiot" CGV + 6 h 12 min 50 s 8
83 232 Flag of France.svg.png Philippe Dernier Clément + 6 h 18 min 52 s 4
84 46 Flag of France.svg.png Louis Gasté "Automotrice" + 6 h 31 min 38 s 8
85 15 Flag of France.svg.png "Lebertré" De Dion-Bouton AD + 6 h 37 min 27 s 8
86 276 Flag of France.svg.png "Flouret" Bolide + 6 h 42 min 18 s 8
87 226 Flag of France.svg.png de Boisse de Boisse + 6 h 46 min 23 s 8
88 102 Flag of France.svg.png "Deniot" Henriod + 7 h 09 min 02 s 2
89 300 Flag of France.svg.png "Davaud" Prospert-Lambert + 7 h 11 min 08 s 8
90 263 Flag of France.svg.png "Person" Corre + 7 h 18 min 00 s 8
91 28 Flag of France.svg.png "Quinzeaut" Ader + 7 h 20 min 48 s
92 55 Flag of France.svg.png S.Ribes Panhard 70 + 7 h 38 min 45 s 2
93 73 Flag of France.svg.png Philippe d´Aubignose Ader + 7 h 50 min 52 s 8
94 94 Italian kuningaskunnan lippu.png "Pagliano" Prospert-Lambert + 8 h 13 min 08 s 8
95 217 Flag of France.svg.png "Amblard" Mors Z + 8 h 25 min 48 s 8
96 273 Flag of France.svg.png C.Dombret Motobloc + 8 h 55 min 10 s 8
97 282 Flag of France.svg.png "Lillie" Serpollet + 9 h 28 min 30 s 8
98 307 Flag of France.svg.png "Dupeux" de Boisse + 11 h 03 min 38 s 8
99 121 Flag of France.svg.png "Rulot" Serpollet + 15 h 42 min 32 s 8
ABD. 249 Flag of France.svg.png "Alard" "Boulet"
ABD. 303 Flag of France.svg.png "Gabran" Boyer
ABD. 304 Flag of France.svg.png Henry Loste Boyer
ABD. 23 Flag of France.svg.png "Tourand" Brouhot Onnettomuus
ABD. 92 Flag of France.svg.png Léonce Girardot CGV
ABD. 35 Flag of France.svg.png Edmond Chaboche Chaboche
ABD. 117 Sveitsin lippu.png Robert Chaboche
ABD. 254 Flag of France.svg.png Kolb-Bernard "Chenu"
ABD. 62 Flag of France.svg.png Civelli de Bosch Clément
ABD. 41 Flag of France.svg.png Paul Vonlatum Clément
ABD. 136 Flag of France.svg.png René Hanriot Clément
ABD. 164 USAn lippu 45 tähteä.png "Durand" Corre
ABD. 180 Flag of France.svg.png "Buchillet" Corre
ABD. 266 Flag of France.svg.png "Coquard" Corre
ABD. 288 Flag of the United Kingdom.svg.png "Rophé" Darracq
ABD. 171 Flag of France.svg.png Jean-Philippe Beconnais Darracq
ABD. 49 Itävalta-Unkarin lippu.png "Gras" De Dietrich Onnettomuus
ABD. 18 Flag of the United Kingdom.svg.png Phil Stead De Dietrich Kuolonkolari
ABD. 125 Flag of France.svg.png "Delaney" De Dietrich Onnettomuus
ABD. 5 Flag of the United Kingdom.svg.png Claude Barrow De Dietrich Kuolonkolari
ABD. 144 Flag of France.svg.png Louis Loste de Dion AD
ABD. 45 Flag of France.svg.png "Journu" De Dion-Bouton AD
ABD. 135 Flag of France.svg.png "Collignon" De Dion-Bouton AD
ABD. 207 Saksan keisarikunnan lippu.png Franz Ullmann Decauville
ABD. 202 Flag of France.svg.png "Mestayer" Decauville
ABD. 166 Flag of France.svg.png de Bay "Européenne"
ABD. 211 Italian kuningaskunnan lippu.png Vincenzo Lancia Fiat
ABD. 246 Flag of France.svg.png "Jousse" Fouillaron
ABD. 247 Flag of France.svg.png "Charin" Fouillaron
ABD. 26 Flag of France.svg.png Georges Richard Georges Richard Onnettomuus
ABD. 313 Flag of France.svg.png "Gibert" Gillet-Forest
ABD. 194 Flag of France.svg.png "Fraignac" Gobron-Brillié
ABD. 70 Flag of France.svg.png Philippe Tavenaux Gobron-Brillié
ABD. 93 Flag of France.svg.png "Gosset" Henriod
ABD. 314 Flag of France.svg.png "Darzens" Henriod
ABD. 71 Italian kuningaskunnan lippu.png "Achille" Henriod
ABD. 161 Flag of France.svg.png "Provost" Henriod
ABD. 14 Saksan keisarikunnan lippu.png Christian Werner Mercedes
ABD. 114 Flag of France.svg.png Foxhall Keene Mercedes
ABD. 290 Pyhän Patrickin lippu.png "Terry" Mercedes
ABD. 279 Flag of France.svg.png "d´Arnaud" Mors Z
ABD. 172 Flag of France.svg.png "Jeandré" Mors Z
ABD. 80 Flag of France.svg.png "Léger" Mors Z
ABD. 7 Flag of France.svg.png Henri Fournier Mors Z
ABD. 68 Flag of France.svg.png Baron de Forest Mors Z Onnettomuus
ABD. 60 USAn lippu 45 tähteä.png William Vanderbilt Mors Z Onnettomuus
ABD. 48 Flag of France.svg.png Victor Rigal Mors Z
ABD. 138 Flag of France.svg.png Mark Mayhew Napier 50 Onnettomuus
ABD. 2 Flag of France.svg.png René de Knyff Panhard 70
ABD. 51 Flag of France.svg.png Henri Farman Panhard 70 Onnettomuus
ABD. 59 Flag of the United Kingdom.svg.png Charles Rolls Panhard 70 Onnettomuus
ABD. 97 USAn lippu 45 tähteä.png George Heath Panhard 70
ABD. 38 Flag of the United Kingdom.svg.png Maurice Farman Panhard 70
ABD. 186 Flag of France.svg.png "Efgée" Panhard 70
ABD. 183 Flag of France.svg.png "Gondoin" Panhard 70
ABD. 11 Flag of France.svg.png Jean-Jacques Thellier Passy-Thellier
ABD. 228 Flag of France.svg.png "Sanz" Passy-Thellier
ABD. 43 Flag of France.svg.png Lucien Hautvast Pipe
ABD. 40 Flag of France.svg.png Pierre Rivierre Pipe
ABD. 298 Flag of France.svg.png "Blazy" Prospert-Lambert
ABD. 301 Flag of France.svg.png Pierre Lambert Prospert-Lambert
ABD. 118 Flag of France.svg.png "Brun" Prunel
ABD. 229 Sveitsin lippu.png Robert Prunel
ABD. 54 Flag of France.svg.png "Creuille" Renault AK
ABD. 113 Flag of France.svg.png "Seret" Renault AK
ABD. 137 Flag of France.svg.png "Richez" Renault AK
ABD. 184 Flag of France.svg.png "Cormier" Renault AK
ABD. 152 Flag of France.svg.png Henri Tart Renault AK
ABD. 157 Flag of France.svg.png "Hugé" Renault AK
ABD. 197 Flag of France.svg.png "Louvet" Renault AK
ABD. 129 Flag of France.svg.png Pierre Grus Renault AK
ABD. 63 Flag of France.svg.png Marcel Renault Renault AK Kuolonkolari
ABD. 255 Kanadan lippu 1868-1921.png"Foster" Wolseley 30
ABD. 243 Flag of France.svg.png "Porter" Wolseley 30
ABD. 214 Etelä-Afrikan lippu vuoteen 1928.png "Austin" Wolseley 30
ABD. 22 Flag of France.svg.png Sidney Girling Wolseley 30

Selitys :

  • ABD. = Abandon = keskeytti
  • Marcel Renaultin kuoleman jälkeen kaikki Renault-autot keskeyttivät.

Aiheesta muualla[muokkaa]

http://www.youtube.com/watch?v=ZIjalc6mTQI De Dion Bouton - Race of Death -video

Lähteet[muokkaa]

http://www.grandprixhistory.org/paris1903.htm The race to death by Charles Jarrott. Kilpailuun osallistuneen kuljettajan muistelmat
http://archive.spectator.co.uk/article/30th-may-1903/10/the-paris-madrid-motor-car-race The Spectator 30 MAY 1903, Page 10