Giovanni Michelotti

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Michelotti)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Giovanni Michelotti (6. lokakuuta 1921, Torino – 23. tammikuuta 1980, Torino) oli yksi tuotteliaimmista urheiluautojen suunnittelijoista 1900-luvulla. Hänen merkittävimmät työpanoksensa oli Ferrari, Lancia, Maserati ja Triumph -merkeille. Hän oli mukana myös monien kuorma-autojen suunnitteluissa Leyland Motorsille, sekä British Leylandille (mukaanlukien Leyland National -linja-autot) Leylandin ja BMC:n yhdistämisen jälkeen.

Michelotti syntyi Torinossa, Italiassa ja työskenteli monille muotoilutaloille, merkittävimpinä Stabilimenti Farina, Vignale ja Allemano, ennen oman muotoilu studion avaamista vuonna 1959. Hän oli yksi niistä jotka tekivät töitä monelle eri autonvalmistajalle sekä myös yksityisenä suunnittelijana pääosin.

Ennen kuolemaansa häneltä on kysytty onko hän koskaan suunnitellut muita kuin autoja, johon Michelotti on myöntänyt että käytännössä kaikki hänen työnsä on liittynyt autoihin, mutta myönsi myös suunnitelleensa kahviautomaatin vähän jälkeen toisen maailmansodan.

Michelottin muotoilemia autoja[muokkaa]

Ferrari[muokkaa]

Maserati[muokkaa]

Standard Triumph[muokkaa]

1950-luvun lopulla hän oli vastuussa kaikista uusista Standard Triumph:n valmistamista malleista, alkaen Standard Vanguardin faceliftistä ja jatkuen suunnittelemaan malleja Triumphille, kuten Herald, Spitfire, GT6, TR4, 2000, 1300, Stag, Dolomite ja sen urheiluversio Triumph Dolomite Sprint. Hän loi myös useamman prototyypin, jotka eivät päätyneet tuotantoon, kuten Fury. Ainoat Triumphit jotka eivät olleet hänen suunnittelemiaan 1960-luvun jälkeen olivat TR6 ja TR7, sekä Honda-pohjainen Acclaim.

British Leyland[muokkaa]

Triumphin emoyhtiön Leyland Motorsin British Leylandiin yhdistymisen jälkeen Michelotti otti työkseeen BMC 1100:n faceliftin - josta tuli Espanjalaisten valmistama Austin Victoria sekä myös Etelä-Afrikkalaisten valmistama Austin Apache. Hän suunnitteli myös Leyland National linja-auton ja Australiaisten valmistaman Leyland P76:n.

Scammell[muokkaa]

1960-luvulla Michelotti suunnitteli GRP (lasilla vahvistettu muovi)-hytin tiettyihin kuorma-autoihin, jotka oli Scammellin valmistamia ja josta tuli osa Leyland Motorsia vuonna 1955. Hyttiä käytettiin Routeman, Handyman ja Trunker -malleissa.

BMW[muokkaa]

Giovanni Michelottin BMW yhteistyö alkoi BMW 700:lla vuonna 1959 ja myöhemmin menestyneellä BMW Neue Klasse-sarjalla suunnittelua, joista merkittäviä olivat mm. ensimmäinen malli BMW 1500 (neliovinen) ja myöhemmin tulleet hieman pienemmät kaksioviset 02-sarjan mallit BMW 1600 ja BMW 2002. Hänen sport sedan-muotoilustaan tuli myöhemmin BMW:lle tyypillinen muotoilu, jota jatkettiin ja paranneltiin Ercole Spadan toimesta pitkälti 1980-luvulle asti.

DAF / Volvo[muokkaa]

Michelotti työskenteli myös Hollantilaisessa yrityksessä, DAF:lla, aloittaen vuonna 1963 uudelleen suunnittelemalla vanhentuneen Daffodil 31 -mallin Daffodil 32 -malliksi. Shellette -ranta-auto oli myös suunniteltu alunperin käyttämään DAF:n alustaa. DAF 44 (1966) oli aivan uusi muotoilu hänen käsistään ja hän auttoi myös muodostamaan sen johdannaisia, joista muotoitui Volvo 66 vuonna 1975. Hollannin

Omat työt[muokkaa]

Michelotti esitteli myös muutamia autoja omalla nimellään. Shellette oli ranta-auto rottinki-istuimilla ja kojelaudalla Ghian Fiat 500:n ja 600:n "Jolly"jen hengessä, mutta suunniteltu yhteistyössä jahti-suunnittelija Philip Schell:in kanssa. Alunperin rakennettu DAF:n alustalle, mutta jälkeen päin se valmistettiin Fiat 850:n pohjalta. Toisin kuin Ghia Jolly 35 kW Shellette oli kohtuullisen käytännöllinen auto pystyen 100 km/h matkavauhtiin ja siinä oli lämmitin sekä muita monenlaisia mukavuusvarusteita. Vain noin 80 kappaletta tehtiin, joista noin kymmenen on vielä olemassa. Kuuluisia ostajia oli mukaanlukien Hollannin kuningasperhe, joka käytti varhaista DAF-pohjaista Shelletteä heidän kesäasunnollaan Porto Ercolessa, ja Jacqueline Onassis, joka käytti myöhemmän mallista Shelletteä Onassisten yksityissaarella Skorpiosilla.

1980-luvun paikkeilla esiteltiin Fiat 127-pohjainen "Every", kevyt rantakirppu-tyylinen ajoneuvo. Michelotti markkinoi myös ylellistä versiota Daihatsu Taftista. Vuonna 1985 esiteltiin Michelotti PAC -kaupunkiauton prototyyppi (PAC = "Project Automotive Commuter"), jota valmistettiin vain yksi, perustuen Daihatsu Cuoreen.

Muut merkit[muokkaa]

Muille yhtiöille hän suunnitteli seuraavia (puutteellinen):

Ulkoiset linkit[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Giovanni_Michelotti-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.