Triumph

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Triumph Motor Company)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Triumph Motor Company
Triumph logo.png
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1921
Autokonserni BMW
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Triumph GT6

Triumph Motor Company oli englantilainen autonvalmistaja. Nykyisin merkillä ei enää autoja valmisteta ja sen oikeudet omistaa BMW.

Historia[muokkaa]

Triumph perustettiin vuonna 1885, jolloin Siegfried Bettmann ja Moritz Schulte aloittivat valmistamaan polkupyöriä. Vuonna 1921 Triumph valmisti ensimmäisen autonsa, jonka nimi oli Triumph Light Car. Autossa oli 1,9-litrainen moottori. 1930-luvulla yhtiön nimi vaihdettiin Triumph Motor Companyksi. Vuonna 1936 Triumphista erotettiin polkupyöriä ja moottoripyöriä valmistavat osat. Samassa yhteydessä tuli markkinoille malli nimeltään Dolomite. Toisen maailmansodan jälkeen tehdas siirtyi Standardin omistukseen, kunnes vuonna 1960 omistus siirtyi Leylandille.

1960- ja 1970-luvuilla Triumph valmisti sekä urheilu- että perheautoja. Triumphia pidetään kuitenkin enemmän urheiluautomerkkinä ja varsinkin TR-sarja (2-7) sekä Spitfire olivat markkinoilla erittäin menestyksekkäitä. Pääosa urheiluautotuotannosta meni Yhdysvaltoihin kunnes tiukentuneet turvallisuusmääräykset pakottivat Triumphin luopumaan sporttimalleistaan. Viimeinen Triumph-malli oli Acclaim, joka todellisuudessa oli Honda Civic Triumphin merkillä. Vuonna 1984 Triumph merkkinä katosi ja Acclaim korvattiin Rover 200:lla.

Suomessa[muokkaa]

Vuonna 1962 Suomen ajoneuvorekisterissä oli 915 Triumphia [1]. Triumpheja myytiin Suomessa aika runsaasti ja varsinkin Herald oli yleinen näky katukuvassamme koko 1960-luvun ajan.

Malleja[muokkaa]

Triumph 2000
Triumph Mayflower


Lähteet[muokkaa]

  1. Tekniikan Maailma 19/1985, sivu 25

Linkkejä[muokkaa]