Dacia Sandero III

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dacia Sandero
(DJF)
Dacia Sandero III.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Automobile Dacia S.A.,
Flag of Romania.svg.png Romania, Mioveni
Flag of Morocco.svg.png Marokko, [1]
Casablanca
Tanger
Valmistusaika 2020
Luokka Pieni auto
Kori 5-ovinen hatchback
Suunnittelija Erde Tungaa [2]
Pohjalevy Renault–Nissan CMF-B LS [3]
Moottori R3
Iskutilavuus 1000 cm3
Teho 49–74 kW
Voimanvälitys Etuveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Sandero II
Sandero Stepway II
Seuraaja
Saman luokan autoja

Pääartikkeli: Dacia Sandero

Kolmannen sukupolven Sandero esiteltiin syyskuussa 2020.

Yleistä[muokkaa]

Daciassa on monesti käytetty konsernissa jo pitkään käytössä olleita rakenteita, mutta nyt uusi Sandero perustuu viimeisimpään tekniikkaan. Uudella ulkonäöllä halutaan kertoa, että laatu on nostettu pykälän verran aiempaa korkeammalle tasolle. Sanderon ulkomitat ovat lähes ennallaan edelliseen sukupolveen verrattuna. Tuulilasia on kallistettu enemmän taaksepäin ja auto on sentin matalampi kuin ennen. Kattolinja laskee voimakkaammin perää kohti, millä on osaltaan saatu pienennettyä ilmanvastusta.

Kehitystyössä on paneuduttu huolella kaikkiin yksityiskohtiin, kuten oven kahvoihin, joista saa paljon paremman otteen. Takaluukun lukko on nyt sähköinen ja avaus tapahtuu luukun alta, minkä ansiosta pinta on aivan tasainen. Kolmas kehityskohde ovat ovet ja ulkopeilit, joiden uudella muotoilulla on pienennetty ilmanvastusta ja samalla peilit aiheuttavat huomattavasti vähemmän ääntä kuin aiemmat. Erittäin tärkeä asia Sanderon kehittämisen kannalta on se, että uuden perustekniikan mukana saatiin aivan uusi elektroniikan arkkitehtuuri. Sen myötä uudessa Sandero-mallistossa on saatavilla paljon ennen näkemättömiä vakio- ja lisävarusteita, kuten sähköinen ohjaustehostin ja sähkökäsijarru.

Turvallisuutta parantavat lujan rakenteen lisäksi uudet vakiovarusteet, sillä kaikissa Sanderoissa on nyt etuturvatyynyjen lisäksi sivuturvatyynyt ja ikkunaturvaverhot eli turvatyynyjen määrä on kasvanut kuuteen. Uusia Sanderosta löytyviä kuljettajaa avustavia järjestelmiä ovat automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä ja katvealuevaroitin.

Uuden perusrakenteen myötä etujousitus suunniteltiin uudelleen. Tukivarsien muutoksilla saadaan aikaan parempi mukavuus ja täsmällisempi ohjaus. Lisäksi kori kallistelee aiempaa vähemmän ja pidemmän akselivälin ansiosta kulku on vakaampaa. Uudet moottorin kiinnikkeet vähentävät värinöitä ja parantavat siten mukavuutta

Katumaasturimainen Sandero Stepway eroaa perusmallista paljon enemmän kuin ennen. Siinä on vakiona 16-tuumaiset pyörät ja edeltäjän tapaan maavaraa on yli neljä senttiä enemmän kuin tavallisessa Sanderossa. Muotoilun erot eivät rajoitu puskureihin ja väritykseen, vaan myös konepelti on erilainen. Lisäksi Sandero Stepway -malliin on uutuutena saatavilla Dacian patentoimat, helposti taakkatelineeksi muunneltavat kattokiskot.[4]

Mukavuus[muokkaa]

Uudessa Sanderossa on modernin perusrakenteen avulla käytetty korin mitat entistä paremmin hyödyksi. Vaikka ulkomitat ovat lähes ennallaan, takamatkustajien jalkatilat ovat kasvaneet yli neljällä sentillä ja nyt ne ovat runsaimmat tässä kokoluokassa. Lisäksi jo ennestään varsin suuri tavaratila on kasvanut hivenen. Tavaratila on muodoltaan erittäin käytännöllinen ja pohjan voi asettaa kahdelle tasolle (ominaisuus saatavilla versiosta riippuen).

Entistä korkeammasta laadusta kertoo tyylikkään kankaan käyttö kojelaudassa, joka luo matkustamoon kotoista tunnelmaa. Uudet etuistuimet tarjoavat entistä enemmän mukavuutta ja tukea. Sekä istuimen korkeussäätö että ohjauspyörän säätö niin korkeuden kuin etäisyyden suhteen ovat aiempaa laajemmat, mikä auttaa ajajaa löytämään erinomaisen ajoasennon.

Mukavuutta on kasvatettu monin tavoin varusteiden määrällä ja toiminnalla. Uusi täysin sähköinen ohjaustehostin on tehokkaampi, minkä ansiosta pysäköidessä ohjaus on yli kolmanneksen kevyempi kuin ennen. Pikkutavaroille on ohjaamossa runsaasti tilaa ja älypuhelimelle on oma teline. Kaikissa varustetasoissa on vakiona automaattisesti toimivat ajovalot ja nopeudenrajoitin ja lähes kaikissa myös vakionopeudensäädin.

Joko vakio- tai lisävarusteena uudessa Sanderossa on saatavilla automaatti-ilmastointi digitaalinäytöllä, avainkortti, jossa on tavaratilan lukituksen kauko-ohjaus, peruutuskamera, pysäköintitutkat eteen ja taakse sekä automaattisesti toimivat tuulilasinpyyhkijät. Uusi Sandero saa kunnian olla ensimmäinen Dacia, johon saa lisävarusteena sähkökäyttöisen lasikattoluukun.

Sanderossa on kolme järkevää tietoviihdejärjestelmää varustetason mukaan. Yksinkertaisin on Media Control, jossa älypuhelin voidaan yhdistää osaksi auton järjestelmää, jolloin radion lisäksi saadaan käyttöön paljon muitakin puhelimessa olevia toimintoja: musiikki, viestit, puhelut ja navigointisovellukset. Puhelin on telineessään helposti käden ulottuvilla ja järjestelmää voi ohjata puhelimen näytöltä siihen ladatun Dacian oman sovelluksen avulla.

Keskimmäisessä Media Display -järjestelmässä kojelaudan päälle on sijoitettu helppolukuinen, 8-tuumainen kosketusnäyttö, joka on vielä käännetty vähän kuljettajaa kohti. Järjestelmä on suunniteltu mahdollisimman helppokäyttöiseksi ja siihen voi Bluetoothin avulla yhdistää myös oman älypuhelimen. Lisäksi käytettävissä on Android Auto / Apple CarPlay, kun näitä toimintoja tukeva älypuhelin liitetään autoon USB-johdolla.

Paras järjestelmä on Media Nav, jossa lisänä on nimen mukaisesti navigointi. Järjestelmässä on myös mahdollista hyödyntää yhteensopivan älypuhelimen langatonta Apple CarPlay tai Android Auto -tukea. Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös kuusi kaiutinta. [4]

Tekniset tiedot[muokkaa]

SCe 65 TCe 90 TCe 90 CVT ECO-G 100
Malli Sandero Sandero, Sandero Stepway
Myynnissä 3/2021–
Moottori R3-bensiini, DOHC 12v, monipistesuihkutus, GPF R3-bensiini (+nestekaasu), DOHC 12v, monipistesuihkutus, turbo
Moottoriperhe Renault H4D Renault H4Dt
Iskutilavuus 999 cm3 999 cm3
Suurin teho 49 kW (67 hv) /
6300 r/min
67 kW (91 hv) /
4500–5000 r/min
67 kW (91 hv) /
4600–5000 r/min
74 kW (101 hv) /
4600–5000 r/min
Suurin vääntö 95 Nm /
3500 r/min
142 Nm /
1750–4500 r/min
160 Nm /
2100–3750 r/min
170 Nm /
2000–3500 r/min
Vetotapa Etuveto
Vaihteisto 5-port. manuaali 6-port. manuaali CVT 6-port. manuaali

Turvallisuus[muokkaa]

EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 2.png
Aikuismatkustaja 70 % 26.9 pistettä
Lapsimatkustaja 72 % 35.6 pistettä
Jalankulkija 41 % 22.2 pistettä
Turvallisuus avusteet 42 % 6.8 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa:
Kaikki mallisarjan Sanderot ja Sandero Stepwayt
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Mitat[muokkaa]

Malli Sandero Sandero Stepway
Pituus 4088 mm 4099 mm
Leveys ilman peilejä / peileillä 1848 mm / 2007 mm
Korkeus 1499 mm 1535 mm
Akseliväli 2604 mm
Raideleveys edessä / takana 1533 mm / 1519 mm 1520 mm / 1509 mm
Maavara 162 mm 201 mm

Lähteet[muokkaa]

  1. Mircea Panait: Dacia Moves Sandero Production to Morocco, Other Models Remain European – autoevolution, 14. lokakuu 2020. Viitattu: 6. toukokuu 2022.
  2. Adriana Costa: Dezvăluirea ZF. Erde Tungaa, principalul designer mongol ... – Pro Rally, Viitattu: 6. toukokuu 2022.
  3. Eetu Kokkonen: Kolme Daciaa kolmanteen sukupolveen Nissanin suositun perusrakenteen voimin – Moottori, 7. syyskuu 2020. Viitattu: 6. toukokuu 2022.
  4. 4,0 4,1 Dacia Sanderon ja Sandero Stepwayn kolmas sukupolvi - Vain nimi ja merkki ovat Sanderossa ennallaan – Dacia, Lehdistötiedote, 29. syyskuu 2020. Viitattu: 9. toukokuu 2022.
Dacia logo 2008.png Dacia-nimellä valmistettujen mallien aikajana Euroopassa 2010 –
Luokka 2010 2020 2030
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Pieni auto Sandero I Sandero II, Sandero II Stepway Sandero III, Sandero III Stepway
Logan I Logan II Logan III
Kompakti farmari Logan MCV I Logan MCV II
LAV Dokker
Katumaasturi Duster I Duster II
Tila-auto Lodgy
Lava-auto Logan Pick-Up
Pakettiauto Logan Van Dokker Van