Katumaasturi

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Katumaasturi tai citymaasturi on maastoautojen ja crossovereiden väliin sijoittuva autoluokka. Katumaasturit kuuluvat myös SUV -autoluokan alle. Määritelmät katumaastureiden ja crossovereiden välillä vaihtelevat maasta ja markkina-alueesta toiseen. Joskus termit saatetaan myös sekoittaa keskenään.

Katumaastureiksi voidaan luokitella autot, jotka ovat pääasiassa tarkoitettu tasaisilla pinnoilla ajamiseen, mutta tarvittaessa pystyvät etenemään hieman haastavimmissa olosuhteissa. Yleisimpiä tähän luokkaan kuuluvia autoja on mm. BMW X5, Toyota RAV4, Kia Sportage, Volvo XC90, Volvo XC60, Mitsubishi Outlander ja Honda CR-V. Katumaastureissa on korkeampi maavara kuin henkilöautoissa ja usein neliveto. Tietyissä malleissa voi olla myös keskitasauspyörästön lukitus tai alamäkihidastin. Katumaastureissa ei kuitenkaan ole alennusvaihteistoa, lukittavia etu- tai takatasauspyörästöjä taikka riittäviä joustovaroja kovaan maastoajoon. Usein citymaasturin rakenne on myös hyvin paljon kevyempi kuin mitä oikean maastoauton, ja tämä voi aiheuttaa kestävyysongelmia maastossa.

Useimmiten etuvetoisena myytävät ulkoisesti katumaasturin näköiset mallit luokitellaan usein crossovereiksi. Tällaiset automallit pohjautuvat usein saman merkin henkilöautomalleihin.

Lähteet[muokkaa]