UVA

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
UVA logo

UVA (Unique Vehicle and Accessory Company) oli 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa toiminut pieni brittiläinen automerkki, joka rakennussarja-autojen valmistuksen ohella myi myös osia rakennussarjoihin. Tämän lisäksi UVA toimi Bugpack of Californian edustajana Euroopassa.

UVA:n perusti Newburyläinen Alan Arnold vuonna 1982. Ennen autoalalle siirtymistään Arnold toimi CBS-merkkisten jarruosien paikallisena jälleenmyyjänä. Hän oli jo kuitenkin aiemmin suunnitellut ja rakentanut kaksi yleisemminkin tunnettua autoa, V8-moottorilla varustetun Bedford CF:n, sekä Hustler rakennussarja-auton. UVA:n toiminta alkoi vaatimattomasti Alanin kotioloissa, kunnes vuonna 1983 toiminta siirtyi kokonaan uusiin tiloihin paikalliselle teollisuusalueelle. Tällöin yhtiön toimintaan liittyi mukaan myös kolme muuta henkilöä.

Ensimmäinen todellinen myyntihitti olivat VW Bugpack osat. Aluksi tuotto ei tullut suoraan osista vaan ennemminkin katalogeista, jotka eivät UVA:lle itselleen maksaneet mitään, mutta niitä myytiin £2.50 - £3.00 punnan (n. 2,90€ - 3,50€) hintaan.

UVA:n ensimmäinen sarjatuotantoauto oli Manta Montage rakennussarja-auto, joka myöhemmin muuttui M6GTR:ksi. Auto oli kuitenkin £6000 punnan (n. 7010€) hintaisena aivan liian kallis saavuttaakseen suurtakaan suosiota verratuna moniin muihin rakennussarja-autoihin, jotka maksoivat tuolloin noin £600 puntaa (n. 701€).

Vuonna 1985 UVA aloitti Shoganin tuotannon. Shogan oli omituisen näköinen pakettiautomuunnos VW Beetlestä. Jälkeenpäin UVA tunnusti, että yritti tarkoituksella mukailla erään toisen yrityksen Van-detta rakennussarjaa ja tehdä sillä tavoin Shoganista eurooppalaiseen makuun sopivamman. Tämä kuitenkin epäonnistui niin tökerösti, että UVA päätti aloittaa puhtaalta pöydältä ja luoda ihan omanlaisensa ajokin.

Vuoden 1985 loppupuolella UVA:n mallisto oli laajentunut jo huomattavasti. Tuolloin se sisälsi esimerkiksi 2- ja 4-paikkaisen UVA Fugitiven eri versioita. Fugitiven F30-sarja oli suunniteltu ratakäyttöön, koska Off-Road käyttöön suunnattuja Fugitive-malleja oli jo riittävästi saatavilla.

Vuonna 1990 UVA keskittyi pitkälti enää vain UVA Fugitiven 2- ja 4-malleihin, sekä Fugitive F33 Can-Amin valmistukseen.


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.

Mallit[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

http://www.avfl84.dsl.pipex.com/uvacomp.htm