Tonneau

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tonneau [tɒnoʊ] on 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmemellä suosiossa ollut korimalli.

Yleistä[muokkaa]

Tonneau-kori on kahdella istuinrivillä varustettu ja myös takaistuimen osalta avonainen kori. Tonneau saatettiin varustaa korivalmistajien toimesta katteella, mutta sivut olivat silti usein avonaiset. Tällaiselle mallille korittajat saattoivat antaa erilaisia nimiä kuten esim. Victoria Tonneau tai Landaulet. Varsinaisen landaulet-korin kanssa näillä ei välttämättä ollut suoranaista yhteyttä. Autojen omistajat saattoivat varustaa ajoneuvonsa myös jälkiasenteisella katoksella.

Tonneau-nimitys tulee vastaavasta ranskankielisestä, tynnyriä tarkoittavasta sanasta. Nimitys johtuu korin takaosan muotoilusta, jossa erillisistuimien selkäosa oli taivutettu tynnyrimäisen kaarevaksi. Tämä muotoilu on se asia, joka tekee tonneau-korin ja erottaa sen muista korimalleista. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään ehdoton sääntö, koska korittajat nimesivät tuotteitaan varsin vapaamuotoisesti.

Tonneau-koria käytettiin yleisimmin lyhytakselivälisten alustojen päällä, ja koska istuin sijoittui tällöin taka-akselin päälle, käynti autoon oli järjestetty takakautta. Englanninkielisessä autosanastossa malli on tällöin rear-entrance tonneau. Hieman pidempi akseliväli mahdollisti käynnin sivulta, ja tällöin on kyseessä side-entrance tonneau.

Tonneau-osa saattoi olla myös irrotettavissa, jolloin autosta tuli kahden hengen runabout, tai sen tilalle voitiin asentaa lava tavaroiden kuljettamista varten.

Tonneau cover[muokkaa]

Nimensä mukaisesti tonneau cover on peite, jolla suojataan tonneau-osa lialta ja sateelta, silloin kun se ei ole käytössä. Termin käyttö on vuosikymmenten aikana laventunut ja nykyisin tonneau cover tarkoittaa edellä mainitun lisäksi seuraavia:

  • Roadster-korisen auton ohjaamon suojapeite. Peite voi olla myös osittain avattava.
  • Avoauton alaslasketun katon suojaksi tuleva pehmeä tai kova peite.
  • Nelipaikkaisen avoauton takaistuimen peittävä kova kate, jolla ao. autosta saadaan aikaan kaksipaikkainen roadster-tyyppinen versio.
  • Pohjois-Amerikassa pick-upien pehmeä tai kova lavakate.