Syrena

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Syrena
Valmistaja ja valmistusmaa: FSO, Flag of Poland.svg.png Puola
Valmistusaika: 1958-1983
Luokka: Pikkuauto
Kori: 2-ovinen sedan
Moottori: Paloauton vesipumpun moottori, Wartburgin moottori
Huippunopeus: -120 km/h
Voimanvälitys etuveto
Hintaluokka: Ei myyty Suomessa
Edeltäjä: Ei ole
Seuraaja: Osittain FSM 126P
Saman luokan autoja : Trabant

Syrena on puolalainen kansanauto, jota valmistettiin 1958-1983 sekä FSO:n että FSM:n tehtaalla.

Yleistä[muokkaa]

Vuonna 1953 FSO:n tehdas Puolassa sai tehtäväkseen suunnitella pienen ja edullisen auton, ja he suunnittelivat Syrenan. Kustannuksia rajoittaakseen FSO:n insinöörit käyttivät mahdollisimman paljon Warszawan osia, joka näkyi selvästi ensimmäisissä prototyypeissä. Tuotantoon tullessaan (1958) auto oli jo omanlaisensa, ei enää mikään pikku-Warszawa. Aluksi Syrenassa oli takaa saranoidut ovet, mutta myöhemmin ne muuttuivat edestä saranoiduiksi. Syrena tarkoittaa merenneitoa, mutta puolalaiset antoivat autolle lempinimen "Syrenka", joka tarkoittaa pientä merenneitoa. Puolalaiseen mytologiaan liittyy käsitys merenneidosta, joka on Veiksel-joessa ja suojelee Varsovaa.

Syrena

Yhteensä Syrenoita tehtiin FSO-tehtaalla 117234 kappaletta. Lisää autoja (344077 kpl) tehtiin FSM-tehtaalla, jonne auton valmistus siirtyi Polski Fiatin tieltä. Syrenia tehtiin siis 521311 kpl, joka on suhteellisen paljon. Syrena onnistui olemaan koko kansan auto.

Tekniikkaa[muokkaa]

Syrenassa käytettiin paljon Warszawan ja muiden itäautojen osia. Autossa oli kaksitahtinen moottori ja yksinkertaiset alustaratkaisut.

Moottorit[muokkaa]

Syrenassa oli moottorina alun perin paloautojen vesipumppuihin suunniteltu kaksitahtinen moottori, joka muokattiin autoon sopivaksi. Vuonna 1961 Syrenaa uudistettiin, ja se sai tehokkaamman Wartburgin moottorin.

Kehitys[muokkaa]

Syrenasta tehtiin useita prototyyppejä, kuten kaunis "Sport" ja 110, joka näytti lähinnä Renault 5:ltä. Tuotantoon asti pääsi vain Bosto - pieni pakettiauto ja sen avolavaversio.

Lähde[muokkaa]