Pickup

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pääartikkeli: Lava-auto

Yleistä[muokkaa]

Ford-F150

Pickup on tavaran kuljetukseen tarkoitettu yleensä rungollinen ajoneuvo, jossa ohjaamon takana on erillinen, avonainen kuormatila. Ohjaamo voi olla joko lyhytohjaamo yhtenäisellä etuistuimella, jatko-ohjaamo erillisillä etuistuimilla tai 5-paikkainen miehistöohjaamo.Yleisin avolava Suomessa on Toyota Hilux. USA:ssa avolavat ovat todella suosittuja mm. Chevrolet Silverado ja Ford F-150.

Kevyt-pickupit (<3,5 t)[muokkaa]

Volkswagen Taro (Toyota Hilux)


Euroopassa myytävät pickupit ovat tehdasvalmisteisesti alle 3,5 tonnia kokonaispainoltaan olevia henkilöautokortilla ajettavia kevythyötyajoneuvoja. Moottorit ovat yleensä enimmillään 6-sylinterisiä, alle 4-litraisia dieseleitä.

Raskaat pickupit (>3,5 t)[muokkaa]

Dodge RAM 2500

Jotkin pajat kuten suomalainen Arctic Trucks lisäävät avolavojen kantavuutta mm. vaihtamalla järeämmät jouset tehden niistä kokonaispainoltaan kuorma-autoja (yli 3,5 tonnia). Pohjois-Amerikassa monet valmistajat kuten Ford tuottavat kevyiden pickupien lisäksi myös heavy duty-malleja suurempien kuormien kuljettamiseen ja isompien perävaunujen vetämiseen. Näissä malleissa moottorit ovat jopa 10-sylinterisiä ja RAMeissa peräti yli 8-litraisia. Suurehkot bensiinimoottorit hallitsevat edelleen raskaiden amerikkalaispickupien käyttövoimavalikoimaa.

Pickup populaarikulttuurissa[muokkaa]

Hengenpelastajasarja Baywatchissa oli kalustona keltaisia pickupeja kuten Toyota Hilux. Ford lähetti vuonna 2018 Unicode Consortiumille ehdotuksen lisätä lava-auto-emoji kaikkiin näppäimistöihin.

Pickup autourheilussa[muokkaa]

Nascarissa on toiminut avolavaluokka kaudesta 1995 alkaen. Aavikkoralleissa kuten Baja 1000 on yhtenä tärkeimmistä luokista Trophy truck. 2019 Toyota Hiluxilla voitettiin ensimmäistä kertaa Dakar-ralli.

Lähde[muokkaa]


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.