Mercury Topaz

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mercury Topaz
Mercury Topaz
Valmistaja ja valmistusmaa Ford,
Flag of the United States.svg.pngYhdysvallat
Flag of Canada.svg.png Kanada
Valmistusaika 19841994
Luokka C-segmentti
Kori 2-ovinen coupé
4-ovinen sedan
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori R4, V6
Iskutilavuus n. 2000–3000 cm3
Teho 98–130 hv
Voimanvälitys etuveto, neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus 177–180 km/h
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Mercury Zephyr
Seuraaja Mercury Mystique
Saman luokan autoja Buick Skylark
Chrysler LeBaron
Mazda 626 GC

Mercury Topaz on Mercuryn merkillä myyty versio Ford Temposta, auto korvasi Mercury Zephyrin Mercuryn mallistossa ja se tuli myyntiin vuonna 1983 mallivuodeksi 1984, auto oli ensimmäinen esimerkki Fordin uudesta suunnittelufilosofiasta, josta syntyi lopulta vallankumouksellinen Ford Taurus. Auton korirakenne ja voimansiirto on jonkinverran lainattu Ford Escortista, mutta hieman suuremmasta koosta riippuen paljoa samoja osia ei kuitenkaan ole. Autot valmistettiin Missourin Claycomossa ja Kanadan Oakvillessa. Auto perustuu Fordin CE14 -pohjalevyyn.

Kehitys[muokkaa]

Auto sai kasvojenkohotuksen vuonna 1986 ja silloin uusittiin etuvalot ja "valopalkki" uudesta Mercury Sablesta. Topaz myös sai Mercuryn uuden vesiputouslogon samalla.

Suurempi kasvojenkohotus tehtiin vuonna 1988 jolloin sisustaa parannettiin ja siitä tehtiin ylellisempi, autosta tehtiin erilaisella takaikkunalla enemmän poikkeava Temposta, myös vanteet ja kiinteät punaiset takavalot olivat erilaiset ja takakontti suurempi. Sisustaan tuli mittaristoon kierroslukumittari ja käsinoja kuskin penkkiin, lisäksi saataville tuli sporttimalli XR5 ja luksusmalli LTS (Luxury Touring Sedan), näissä malleissa on HSO moottori ja MTX-III vaihteisto.

Vuonna 1992 tehtiin jälleen kasvojenkohotus, jossa aiemmin krominen maski korvattiin jälleen "valopalkilla", joka ei vieläkään hohtanut pimeässä. Saataville tuli Vulcan V6 moottori ja MTX-IV vaihteisto

Tekniikka[muokkaa]

Vaihteistona on nelivaihteinen IB4 manuaalivaihteisto tai lisävarusteena kolmivaihteinen FLC -automaattivaihteisto. Vuodesta 1985 lähtien nelivaihteinen manuaali korvattiin viisivaihteisella MTX-III manuaalivaihteistolla. Vuonna 1992 tuli saataville myös MTX-IV viisivaihteinen manuaalivaihteisto, joka on saatavilla XR5 ja MTS malleihin.

Moottorit[muokkaa]

Bensiinimoottorit[muokkaa]

Malli Moottori Iskutilavuus Teho Vääntö
2.3 GS/LS R4 HSC 86–98 hv
2.3 LTS/XR5/AWD R4 HSO 100 hv
3.0 V6 Vulcan V6 2982 cm3 130 hv

Dieselmoottorit[muokkaa]

Malli Moottori Iskutilavuus Teho Vääntö
2.0 R4 Mazda RF 52 hv