Mercedes-Benz Transporter

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mercedes-Benz Transporter on ainutkertainen kilpa-auton kuljetusauto, jota valmistettiin vain yksi kappale vuonna 1954. Mercedes-Benz tarvitsi Transporteria Mercedes-Benz 300SL-kilpa-auton kuljettamiseen Euroopan kilparadoille. Auton toinen nimi on Mercedes-Benz Rennwagen Schnelltransporter.

1950-luvulla ei ollut kilpa-autojen kuljettamiseen erikoisesti suunniteltuja rekkoja, joten Mercedes-Benz päätti tehdä sellaisen itse. X:n muotoinen putkirunko on 300 S-mallista. Moottori, nelivaihteinen vaihteisto ja eräät korin osat ovat 300SL-mallista, jonka kilpa-autoversion kuljettamiseen Transporter suunniteltiin.

Ainut yksilö valmistui kesällä 1954. Sitä käytettiin Mercedes-Benz 300SL-kilpa-auton kuljettamiseen syksyyn 1955 saakka, jolloin tehdas päätti vetäytyä autokilpailuista Le Mansin 11.6.1955 pahan onnettomuuden jälkeen. 1955 jälkeen Transporter siirrettiin Yhdysvaltoihin kiertueelle, jossa se jälleen herätti runsaasti huomiota. Saksaan palautumisen jälkeen yksilön museoiminen epäonnistui, koska museorakennuksen lattia ei kestänyt Transporterin ja sen selässä olleen 300SL:n yhteispainoa. Transporter joutui sekalaisiin tehtäviin Mercedes-Benzin tehtailla ja se lopuksi romutettiin. Mercedes-Benzin museo sai kuitenkin autosta jatkuvasti kyselyitä ja lopulta tehdas päätti rakentaa replikan. Entisöintiä vaikeutti, että mitään papereita tai piirustuksia autosta ei löytynyt. Työt alkoivat 1993 ja Transporter-replika valmistui seitsemän vuotta myöhemmin. Työtunteja kului 6000.

Kaikkialla Mercedes-Benz Transporter herätti huomiota erikoisen ulkonäkönsä ansiosta, ehkä jopa enemmän kuin itse Mersun kilpa-auto jota se kuljetti. Transporterin etuakselin ylitys on erittäin pitkä, koko ohjaamo on etuakselin etupuolella. Ohjaamo on lainattu Mercedes-Benz 180-mallista, tosin levennettynä.

Vaihteisto on neliportainen ja täysin synkronoitu.

Kuusisylinterisen rivimoottorin iskutilavuus on 2996 cm³. Suurin teho 141 kW (normi ei tiedossa, 192 hv). Suurin vääntömomentti ei tiedossa. Alkuperäisen R6-moottorin tehoa on alennettu 158 kW:sta (215 hv).

Edessä ja takana on rumpujarrut, jotka kuitenkin on replikassa edessä korvattu turvallisuussyistä levyjarruilla (ainoa tekninen poikkeus).

Transporterin huippunopeus on 170 km/h, eli auto on kuorma-autoksi erittäin nopea. Nopeuteen vaikuttaa mataluus, vaunu on vain 175 cm korkea. Yhdysvaltain kiertueen aikana yleisö jatkuvasti kysyi huippunopeutta, joten vastaamiseen kyllästyttyään auton kylkeen maalattiin teksti Max. Speed 105 mph eli 105 mailia tunnissa.

Mitat[muokkaa]

Pituus 675 cm
Leveys 200 cm
Korkeus 175 cm
Akseliväli 305 cm
Kokonaispaino lähes 3000 kg
Omapaino ? kg

Lähteet[muokkaa]

  • Tekniikan Maailma 5/2002


Aiheesta muualla[muokkaa]