Rivi-6

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta R6)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
4-tahtinen, 6-sylinterinen. Sytytysjärjestys 1-5-3-6-2-4
4-tahtinen, 6-sylinterinen. Sytytysjärjestys 1-4-2-6-3-5

Rivi-6 on polttomoottorityyppi, jossa on kuusi sylinteriä yhdessä rivissä. Moottori on luontaisesti täysin tasapainossa vapaiden massavoimien ja momenttien suhteen, joten se ei vaadi tasapainoakseleita.

Yleensä rivikuutosta käytetään 2,0–4,0 litran sylinteritilavuudella olevissa moottoreissa. Joskus tätä moottorityyppiä käytetään myös pienemmissä tehokkaammmissa moottoreissa, nämä ovat kuitenkin melko kalliita valmistaa ja fyysisesti pidempiä kuin vaihtoehtoiset moottorityypit. Pienin tuotanto-rivikuutonen oli vuosien 19331934 BMW 303:ssa, iskutilavuudeltaan vain 1182 cm3 M78. Suurimmat löytyvät traktori-traileri-yhdistelmistä ja joistakin hitaista dieselmoottorisista rahti- ja matkustajalaivoista. Näissä moottoreissa iskutilavuus voi olla yli 1000 litraa.

Rivikuutoset olivat historiallisesti yleisempiä kuin V6-moottorit. Pääasiassa tähän oli syynä se, että moottorin pituudella ei ollut väliä takavetoisissa autoissa ja osin syystä että on vaikeampaa valmistaa tasaisesti käyvä V6 kuin rivi-6, toisin kuin crossplane V8. Etuvedon, autojen koon pienentymisen ja moottorin poikittaisen sijoituksen yleistyessä V6-moottoreista on tullut yhä yleisempiä.

Rivi-6 -moottorit Euroopassa[muokkaa]

Monet valmistajat ovat valmistaneet autoja rivikuutosella varustettuna. BMW tuottaa edelleen automalleja rivikuutosilla. R6:lla varustetut BMW:t ovat taka- ja nelivetoisia.

Myös Mercedes-Benz valmisti monia rivi-6-moottorilla olevia malleja, mutta hylkäsi moottorityypin henkilöautoissaan 2000-luvun alussa. Merkki on korvannut nykyisin kuorma-autoissaan V6:t rivi-6:lla ja on tuomassa konfiguraation 2017 takaisin myös henkilöautoihin S-sarja:n ( W/V222) faceliftin myötä ensiksi dieselinä.

BMW on yksi harvoista valmistajista, joka pitää kiinni rivi-6 -konfiguraatiosta (myös moottoripyörän moottoreissaan). Se on valmistanut bensiini- ja turbodieselmoottoreita 1,2 ja 3,8 litran välillä.

Myös Opel on käyttänyt rivi-6 -moottoria 1970-luvulta 2000-luvun alkuun. Iskutilavuudeltaan moottorit ovat 2,5–4,0 litraa. Moottorit olivat Opelin huippumalleissa kuten Monza, Omega, Commodore ja Senator.

Rivi-6 -moottorit Iso-Britanniassa[muokkaa]

Rivi-6 oli perustyyppinä brittiläisissä urheilu- ja luksusautoissa monta vuotta. Rolls-Royce käytti rivi-6 -moottoria siihen asti kunnes autojen suunnittelu teki V8-moottoreista sopivampia.

Jaguar käytti niitä vuodesta 1949 1990-luvun puoliväliin (Jaguar XK6 -moottori), kunnes Fordin sinnikkyyden vuoksi merkki alkoi käyttää V8-moottoreita. Huhujen mukaan merkki on harkinnut paluuta rivi-6-rakenteeseen uudessa Ingenium-moottoriperheessään. Myös Aston Martin käytti rivikuutosia monia vuosia.

Triumphin kompakti rivi-6 oli voimanlähteenä sen kalleimmissa sedan- ja urheiluautoissa 1950-luvun puolivälistä 1970-luvun puoleen väliin asti.

Brittiläinen urheiluautoja valmistava TVR on suunnitellut oman rivikuutosen, nimeltään TVR Speed Six.

Rivi-6 -moottorit Yhdysvalloissa[muokkaa]

Rivi-6 -moottorit olivat suosittuja Yhdysvalloissa ennen toista maailmansotaa keskiluokan autoissa. Suurin osa autovalmistajista aloitti rivikuutosten valmistuksen kun autot kasvoivat liian isoiksi rivineloselle. Ford siirtyi suoraan V8-moottoreihin.

Sodan jälkeen suuremmat autot vaativat suuremmat moottorit ja rivikuutosesta tuli taloudellisten autojen perusmoottori. Tällä ajanjaksolla suurimmassa osassa amerikkalaisia autoja oli V8.

1970-luvulla autojen koko alkoi jälleen pienentyä ja tavoite kompaktiin kokoon tuli mahdolliseksi V6-moottoreilla. Rivikuutoset tulivat harvinaisiksi amerikkalaisissa autoissa, poislukien kuorma- ja pakettiautot. Jeep oli poikkeus sääntöön, se sai nokalleen AMC:n rivi-6 -moottorin vuonna 1972. Vuonna 1987 se sai tehokkaamman 4-litraisen version. AMC:n 4 litran moottorin käyttö vähentyi Jeepeissä vuonna 2002 kun Jeep Cherokee korvattiin Jeep Libertyllä. Jeep Wrangler on ainut auto, jossa se on nykyään saatavana.

Vuonna 2001 General Motors esitteli uuden Atlas-rivimoottoriperheen käyttääkseen sitä Chevrolet TrailBlazer- ja GMC Envoy -autoissa.

Ford käyttää yhä rivikuutosia, 24-venttiilistä 4,0 litraista Australian Ford Falconissa.

Rivi-6 -moottorit Aasiassa[muokkaa]

Japanilaiset ovat käyttäneet moottoria menestyksekkäästi 1960-luvulta lähtien henkilö- ja urheiluautoissa ja joissakin SUV-malleissa. Datsun sekä Toyota olivat ensimmäisten käyttäjien joukossa, tosin Prince Motors ja muutkin käyttivät niitä tuohon aikaan.

Toyota aloitti M-sarjan moottoreilla ja myöhemmin G- ja JZ-sarjan moottoreilla. Datsun aloitti H-sarjan mootttorilla ja myöhemmin L- ja RB-sarjoilla (käytetty Nissan Skylinessa 'R34' malliin asti). Vuonna 1990 Toyota esitteli vastaavat moottorit kaikille viidelle autosarjalle: G:n Altezzassa, M:n ja sen seuraajan JZ:n Suprassa sekä F:n ja sen seuraajan FZ:n Land Cruiserissa. 2000-luvulla Toyotalla on yhä FZ-, G- ja JZ-sarjan moottorit.

Koreassa GM Daewoon Magnus (myyty ulkomailla nimillä Chevrolet Evanda, Chevrolet Epica tai Suzuki Verona) on Daewoon suunnittelemalla rivi-6 moottorilla.

Diesel rivi-6 -moottorit[muokkaa]

Rivikuutonen dieselmoottoreissa suuremmilla iskutilavuuksilla on yleisesti käytössä teollisuuden ajoneuvoissa. Moottorin tasainen käynti tekee siitä halutun teollisuuskäytössä. Lisäksi rivi-6 -moottori on rakenteeltaan yksinkertaisempi kuin vastaava V6 tai V8, siinä on vain yksi sylinterikansi ja puolet V-moottorin nokka-akseleista. Volvo käytti henkilöautoissaan Volkswagenin alunperin kehittämää D24 -moottoria vuoteen 1995. Volvo FH16:n 16,1-litrainen, jonka ensimmäinen kehitysversio esiteltiin 470-hevosvoimaisena jo 1987 on nykyisin 750 hv:n tehokas kuorma-auton moottori.

Polttomoottorityypit
Rivi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14
V 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 18, 20, 24
Bokseri 2, 4, 6, 8, 12, 16
W 8, 12, 16, 18, 32
Muut rivimoottorit H, VR5, VR6, VR8, Vastakkaismäntämoottori, U (Neliö)
Muut Tähtimoottori, Kiertomäntämoottori, Wankel-moottori

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Straight-6-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian BMW_M78-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.