Lehtijousi

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuoden 1937 Bugatti Type 57SC lehtijousineen

Lehtijousi on yksinkertainen jousityyppi, jota käytetään yleisesti autojen jousituksessa. Se on myös yksi vanhimmista jousityypeistä.

Lehtijousi on loivan kaaren muotoinen teräksestä valmistettu jousi. Jousen keskikohdassa on kiinnitys akselille, joka lehtijousituksen yhteydessä on yleensä jäykkä. Jousen päissä on kiinnitysreiät, joista jousi on kiinnitetty koriin. Painavissa autoissa lehtijousi voidaan tehdä useasta lehdestä, jotka kasataan päällekkäin. Lehtijousen tehtävä on pitää akseli paikallaan, kuten myös jonkinasteinen iskunvaimennus ja tietenkin jousitus.

Lehtijouset olivat todella yleisiä autoissa aina 1970-luvulle asti. Siirtyminen etuvetoisuuteen ja monimutkaisempiin jousitusrakenteisiin johtivat kierrejousien käyttöön. Kuitenkin, lehtijousia käytetään yhä raskaissa autoissa, kuten pakettiautoissa ja kuorma-autoissa. Raskaissa kulkuneuvoissa lehtijousien etu on niiden kyky levittää kuorma suuremmalle alueelle runkoon, kun taas kierrejouset siirtävät kuorman yhteen pisteeseen.

Mordernimpi versio lehtijousesta on parabolinen lehtijousi. Tässä rakenteessa on vähemmän lehtiä, joiden paksuus vaihtelee keskeltä päihin muodostaen parabolisen kaaren. Tässä rakenteessa lehtien välinen kitka ei ole haluttua, joten siksi lehdet koskettavat toisiaan vain keskeltä, johon akseli on kiinnitetty, ja päistä. Välilevyt estävät kosketusta muista kohdista. Painon säästön lisäksi parabolisten lehtijousien suurin etu on suurempi joustavuus, joka parantaa kulkuneuvon matkustusmukavuutta, joka on lähes yhtä hyvä kuin kierrejousilla. Se on kuitenkin vaihtokauppa paremmasta kantokyvystä.

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Leaf_spring-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.