Kori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietyo.gif Tämä artikkeli on viikon yhteistyöartikkeli,
koska artikkeli näin merkittävästä aiheesta tarvitsee laajennusta.

Auton kori tarkoitti ennen rungon päällä olevaa matkustamo-osaa. Nykyautoissa kori on itsekantava, jolloin erillistä runkoa ei tarvita.

Kehitys[muokkaa]

Erillisrunkoinen kori[muokkaa]

Tarkoittaa koria, jossa on erillinen pohjakehikko ja sen päälle asennettu varsinainen kori. Perinteisesti kaikki autot olivat tällaisella rakenteella. Tällaista rakennetta käytettiin mm. Volkswagen Kuplassa. Nykyisin tätä rakennetta käytetään kuorma-autojen lisäksi vain joissain maasto- ja erikoisautoissa.

Itsekantava kori[muokkaa]

Pääartikkeli: Monokokki

Itsekantava kori (ransk. monocoque, engl.unibody) tarkoittaa korirakennetta, jossa auton runko ja korikehikko muodostuvat yhdestä osasta. Vuonna 1922 esiteltiin Lancia Lambda, joka oli ensimmäinen auto, jossa oli itsekantava kori. Nykypäivänä lähes kaikki uudet henkilöautot ovat tällaisia.

Korin ns. runko-osan voidaan katsoa muodostuvan teräsrakenteisesta korikehikosta ja kokoonpainuvista pituuspalkeista, joiden tehtävänä on ottaa vastaan edestä ja takaa tuleva törmäysenergia ja suojata matkustamoa.

Materiaalit[muokkaa]

Yleisin materiaali on teräspelti ja suurlujuusteräs, jota käytetään runkopalkeissa. Joissakin autoissa käytetään painon säästämiseksi alumiinista valmistetuja osia, esimerkiksi konepeitossa. Hyvin harvoissa ja kalliissa autoissa koko kori voidaan valmistaa alumiinista.

Saumaustekniikat[muokkaa]

Korin eri osien liittämistapoja on useita. Yleisin liitostapa on pistehitsaus. Myös erilaisia liimoja ja liimamassoja käytetään. Alumiinirakenteissa voidaan käyttää niittejä ja liimamassaa.

Turvallisuus[muokkaa]

Auton kori suojaa matkustajia kolaritilanteessa. Autojen turvallisuudessa on tapahtunut nopeaa kehitystä viime vuosikymmenillä.

Ruostesuojaus[muokkaa]

Autojen korit ruostesuojataan nykypäivänä yleensä sinkityksellä auton rakennusvaiheessa. Vanhemmissa autoissa tätä ei juuri ole tehty, lukuunottamatta tiettyjä Audeja ja Volvoja.

Auto voidaan ruostesuojata myös jälkeenpäin, monet yritykset tuottavat tälläistä palvelua. Tälläinen ruostesuojaus tehdään ruiskuttamalla auton alustaan alustamassaa.

Autotarvikekaupoissa myydään myös sinkkipohjaista maalia, joka ehkäisee ruostumista. Tämä maali levitetään puhtaaksi hiotun pellin päälle, eli pellissä ei saa olla maalia tai massaa ennen tälläisen maalin levitystä. Maalin päälle voidaan sen kuivuttua maalata pintamaali.

Auton puhtaanapitäminen on helppo tapa ehkäistä auton ruostumista, maalipintaan kertyvä kura ja talvisin suola edistävät korroosiota. Pesun jälkeen on hyvä vahata auton maalipinta, sillä vahaaminen suojaa auton maalipintaa vahan sisältämien ainesosien ansiosta.

Erikoismateriaalit[muokkaa]

Joissakin urheiluautoissa voidaan käyttää korin materiaaleina eksoottisia aineita, kuten hiili- tai lasikuitua niiden keveyden ja jäykkyyden vuoksi.

Katso myös[muokkaa]


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.