Kimi Räikkönen

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kimi Matias Räikkönen
Kimi Räikkönen Kanadan Grand Prix 2008
Kimi Räikkönen Kanadan GP:ssä 2008
F1-tiedot
Kansalaisuus Suomi
Auton nro 7
Nykyinen talli Ferrari
Kilpailuja 253 (252 starttia)
Maailmanmestaruuksia 1
Voittoja 20
Palkintosijoja 84
Paalupaikkoja 16
Nopeimpia kierroksia 43
Ensimmäinen Grand Prix Australian GP 2001
Ensimmäinen voitto Malesian GP 2003
Kauden 2016 sijoitus 6. (186 p.)

Kimi-Matias Räikkönen (s. 17. lokakuuta 1979 Espoo, Suomi) on suomalainen autourheilija, ja kuudes Formula 1 -luokan kilpailuihin osallistunut suomalainen sekä kolmas suomalainen Formula 1 -sarjan maailmanmestari. Hän ajaa Formula 1:ssä Scuderia Ferrari -tallissa [1].

Räikkönen aloitti Formula 1 -uransa Sauberilla vuonna 2001 [2]. Räikkönen siirtyi McLarenille kaudeksi 2002 ja ajoi tallissa aina kauden 2006 loppuun asti [2]. McLarenilla hän sijoittui parhaimmillaan toiseksi MM-sarjassa kausilla 2003 ja 2005 [2]. Kaudeksi 2007 hän siirtyi ajamaan Scuderia Ferrarille ja voitti debyyttivuonnaan tallissa maailmanmestaruuden [2]. Räikkösen sopimus Ferrarilla päättyi kauden 2009 jälkeen, ja hän siirtyi rallin MM-sarjaan Citroënin kuljettajaksi [2]. Räikkönen ajoi rallia kaksi vuotta, joista jälkimmäisen omassa yksityistallissaan [2]. Kaudeksi 2012 Räikkönen palasi takaisin Formula 1 -sarjaan Lotus-tallissa [2].

F1-sarjassa Räikkönen tunnetaan lempinimellä Iceman, jonka McLaren-tallipäällikkö Ron Dennis antoi hänelle ennen kautta 2002. Nimi tulee hänen viileästä ja rauhallisesta olemuksestaan sekä välinpitämättömyydestään Formula 1 -lajin sisäisiin tapahtumiin [3].

Räikkönen on eniten tienannut suomalaisurheilija [4] ja oli maailman toiseksi eniten tienaava urheilija vuonna 2009 [5]. Forbes-lehti sijoitti hänet 36. sijalle maailman sadan vaikutusvaltaisimman julkisuuden henkilön listallaan vuonna 2008 [6][7].

Brittilehti Daily Mail sijoitti Kimi Räikkösen elokuussa 2009 31. sijalle maailman kaikkien aikojen 40 parasta formulakuljettajaa käsittelevällä listallaan [8].

11. syyskuuta 2013 Ferrari ilmoitti Räikkösen palaavan talliin kaksivuotisella sopimuksella [9]. Ferrari ilmoitti elokuussa 2015 Räikkösen jatkavan tallissa kaudella 2016 [10], ja heinäkuussa 2016 Ferrari ilmoitti Räikkösen jatkavan myös kaudella 2017 [11]. Kimi jatkaa italialaistallin palveluksessa myös kauden 2018.

Autourheilu ura[muokkaa]

Karting ja Formula Renault[muokkaa]

Räikkönen aloitti autourheilun karting-luokissa ja siirtyi vuonna 1999 ajamaan Ison-Britannian Formula Renault -sarjaa [2]. Hän voitti sarjan kaudella 2000 Manor Motorsportin autolla [2]. Samana vuonna Räikkönen ajoi Eurocup Formula Renault -sarjassa sijoittuen sarjan seitsemänneksi [2].

Tämän jälkeen Räikkönen oli siirtymässä ylempään sarjaan [2]. Hän osallistui Formula 3 -sarjan testeihin, joiden aikana Räikkönen pääsi neljässä kierroksessa muiden kuljettajien vauhtiin [12]. F3-tallipäällikkö Anthony Hieatt on kuvaillut Räikköstä "suurimmaksi luonnonlahjakkuudeksi" kuljettajien maailmassa [12].

Formula 1 -sarja[muokkaa]

Formula 1 -uran alku Sauberilla (2001)[muokkaa]

Kuljettajapulaansa tuskaillut Sauber-tallin tallipäällikkö Peter Sauber kutsui vuonna 2000 tuoreen Formula Renault -sarjan mestari Räikkösen testeihin, jotka vakuuttivat tallin johdon ja Räikkönen allekirjoittikin viisivuotisen sopimuksen tallin kanssa. Pitkälle ennen kautta 2001 oli epävarmaa, myönnettäisiinkö hänelle kilpakuljettajaksi oikeuttavaa superlisenssiä vähäisen formulakokemuksensa vuoksi, mutta se myönnettiin lopulta.

Räikkönen hiljensi epäilyt alusta alkaen ajamalla varmasti läpi kauden. Heti avauskilpailussaan Australian GP:ssä hän sijoittui pisteille sijoittumalla kuudenneksi ja keräsi kauden aikana yhteensä yhdeksän MM-pistettä sijoittuen MM-sarjan kymmenenneksi. Räikkönen valittiin vuoden 2001 tulokkaaksi.

McLaren (2002 – 2006)[muokkaa]

Seuraavaksi kaudeksi Räikköselle tarjottiin odotetusti kuskin paikkaa monesta eri tallista. Räikkönen kävi neuvotteluja mm. Ferrari-tallin kanssa, mutta sopimusta ei syntynyt. Kauden 2001 päätteeksi kaikkien aikojen toiseksi parhaiten menestynyt McLaren-talli ostikin Räikkösen sopimuksen korvatakseen uransa päättäneen Mika Häkkisen.

Kausi 2002[muokkaa]

Kauden 2002 aluksi Räikkönen sijoittui ensimmäistä kertaa palkintopallille ollen Australian GP:n kolmas ja sijoittui aika-ajoissa 10 kertaa kauden 17:stä kilpailusta tallikaverinsa David Coulthardin edelle, mutta muuten kausi oli Räikköselle vaikea. Räikkönen joutui keskeyttämään peräti 10 kauden 17 kilpailusta. Kahdeksassa niistä syy oli tekninen vika, kerran kolari ja kerran oma ajovirhe. Paras kilpailusijoitus – toinen Ranskan GP:ssä – tuli Räikkösen johdettua kilpailua muutama kierros ennen maalia, mutta ajettuaan öljyläikkään ja siten jarrutuksen mentyä pitkäksi neulansilmässä hän putosi samalla maailmanmestaruuden varmistaneen Michael Schumacherin taakse. Räikkönen oli kaudella neljästi palkintopallille ja MM-pisteissä kuudes.

Kausi 2003[muokkaa]

Kauden 2003 McLaren aloitti vanhan auton kehitysversiolla, mutta auto oli kohtuullisen nopea ja varma. Räikkönen sijoittui kauden neljässä ensimmäisessä, vaiherikkaissa kilpailuissa kaikissa palkintopallille ja voitti ensimmäisen kilpailunsa Malesian GP:ssä. Ongelmiakin kauden aikana riitti, kun McLaren ei koskaan saanut uutta autoaan kilpailukuntoon söivät kehittämiseen tuhlatut resurssit vanhan auton kilpailukykyä. Räikkönen joutui myös keskeyttämään johtamansa Euroopan GP:n moottoririkon vuoksi. Silti Räikkönen taisteli kauden loppuun asti maailmanmestaruudesta ja joutui lopulta taipumaan kakkoseksi, kaksi pistettä Michael Schumacherille jääneenä. Räikkönen oli kauden aikana peräti kymmenen kertaa palkintopallilla.

Kausi 2004[muokkaa]

Kausi 2004 oli jälleen vaikea, sillä alkukaudesta McLarenin uusi auto oli hidas ja epäluotettava. Kauden kuudesta ensimmäisestä kilpailusta Räikkönen keräsi vain yhden MM-pisteen, mutta loppukaudesta auto kehittyi ja Räikkönen otti paalupaikan Britannian GP:ssä, jossa hän sijoittui toiseksi. Räikkönen voitti toisen kilpailunsa Belgian GP:ssä ja sijoittui lopulta neljästi palkintopallille. MM-pisteissä hän oli seitsemäs.

Kausi 2005[muokkaa]

Kausi 2005 alkoi Räikkösen kannalta vaikeahkosti, mutta sittemmin Räikkönen nousi mestaruustaistoon mukaan voittamalla peräkkäin Espanjan ja Monacon GP:t. Seuraava kilpailu, Nürburgringillä ajettu Euroopan GP, päättyi Räikkösen kannalta mahdollisimman ikävästi: hän keskeytti johtopaikalta viimeisellä kierroksella eturipustusten pettäessä johtuen jarrutusvirheen seurauksena vaurioituneesta renkaasta, mutta Kanadan GP:n Räikkönen jälleen voitti ottaen MM-pisteissä johtavaa Renaultin Fernando Alonsoa kiinni. McLarenin jatkuvat luotettavuusongelmat ja Alonson tasaisuus ratkaisivat mestaruuden kuitenkin lopulta Alonson eduksi.

Joulukuussa 2005 arvostettu brittiläinen Autosport-lehti valitsi Räikkösen Vuoden rata-autoilijaksi.

Kausi 2006[muokkaa]

Kauden 2006 alku oli takkuinen Räikköselle, vaikka hän keräsi neljästä ensimmäisestä kilpailusta huomattavasti enemmän pisteitä kuin vuotta aiemmin. McLarenin talvitestit olivat sujuneet takkuisesti eikä luotettavuusongelmiltakaan oltu vältytty. McLaren ei ollutkaan yksi mestarisuosikeista. Räikkösen kausi alkoi surkeasti, kun suomalaisen auton takasiipi irtosi Bahrainin avauskilpailun aika-ajon ensimmäisellä nopealla kierroksella. Sisukas suomalainen taisteli kuitenkin autonsa kilpailun kolmanneksi ja kolmannessa kilpailussa Australiassa toiseksi. Vaikka auto osoittautui luotettavaksi ja Räikkönen ajoi tasaisesti pisteille, vauhdin puute ja muutamat keskeytykset tarkoittivat, että mestaruustoiveet saattoi haudata. McLarenin vauhti kuitenkin hiukan parani Ranskan GP:n jälkeen, todisteena Räikkösen Saksasta, Unkarista ja Italiasta hankkimat paalupaikat. MM-pisteissä Räikkönen jäi lopulta viidennelle sijalle.

Ferrari (2007 – 2009)[muokkaa]

Räikkösen unelma ajamisesta Ferrarilla toteutui, kun paikka vapautui Michael Schumacherin lopetettua uransa. Ferrari ilmoitti kauden 2007 kuljettajistaan virallisesti syyskuussa 2006 Monzan radalla ajettavan Italian GP:n yhteydessä, jossa kerrottiin Räikkösen tehneen Ferrarin kanssa sopimuksen vuoteen 2009. Räikkösen tallikaverina toimi vuoteen 2009 asti Felipe Massa.

Kausi 2007[muokkaa]

Kun Räikkösen Ferrari-sopimus lopulta julkaistiin, niin hänestä tuli heti ennakkosuosikki maailmanmestariksi kaudelle 2007, mikä näkyi joulukuussa 13 kansainvälisen vedonlyöntitoimiston ykkössuosikki, keskimääräisenä kertoimena 2,3. Useat F1-asiantuntijat asettivat Räikkösen maailmanmestariehdokkaakseen. Talvitestit kuitenkin saivat aikaan sen, että Räikkösen tallikaveri Felipe Massa oli Räikköstä nopeampi talvitestien aikana, jolloin mm. Bernie Ecclestone asetti Massan kauden 2007 maailmanmestarisuosikikseen. Suurin osa asiantuntijoista kuitenkin veikkaa Räikköstä edelleen tulevan kauden maailmanmestariksi, koska kilpailut ovat heidän mukaan huomattavasti erilaisia kuin testit.

Kauden 2007 avauskilpailussa Australian Melbournessa Räikkönen ajoi Ferrari-debyytissään heti paalulle. Hänestä tuli ensimmäinen kuljettaja sitten Juan Manuel Fangion vuonna 1956, joka ajoi heti ensimmäisissä kilpailuviikonlopun aika-ajoissa Ferrarilla paalupaikalle. Seuraavana päivänä hän ajoi selvään voittoon ennen Fernando Alonsoa, ollen ensimmäinen sitten Nigel Mansellin vuonna 1989, joka on onnistunut voittamaan debyyttikilpailunsa Ferrarilla. Otettuaan itselleen vielä kilpailun nopeimman kierroksen, Räikkönen teki F1-uransa ensimmäisen "hattutempun" (voitto, paalupaikka ja nopein kierros samassa kilpailussa). Räikkönen johti avauskilpailun voittonsa jälkeen myös MM-sarjaa, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2003. Ja kappas koppas, viimeisessä osakilpailussa voitto varmistui, kun jäämies painui pisteellä ohi MacLaren kaksikosta Alonso - Hamilton. Voi sitä riemua!

Kausi 2008[muokkaa]

Kausi 2008 meni Kimiltä alkukaudesta sen verran alakanttiin, että lopputuloksena oli kolmas sija MM-pisteissä. Odotukset olivat koko kaudelle ehkä jopa liian suuret. Kaudella 2008 Kimi saavutti kaksi paalupaikkaa ja kaksi voittoa. Palkintopallipaikalle Kimi pääsi puolessa kauden kisoista, yhdeksän kertaa. Pisteitä kertyi yhteensä 75.

Kausi 2009[muokkaa]

Kausi 2009 ja 17 osakilpailua toivat Kimille vaivaiset 48 pistettä ja Formulasirkuksen kuudennen sijan. Paalupaikkoja ei kertynyt yhtään, mutta kisoissa Kimi pääsei palkintopallille viisi kertaa ja yhden kerran Kimi ajoi ruutulipulle ykkösenä. Suurin yllätys saatiin kauden jälkeen kun Kimin ajot formuloissa oli siltä erää ajettu. Kimi vaihtoi formulat ralliautoon ja formulatauon aikana tuli kokeiltua myös NASCAR-autoa muutamassa osakilpailussa.

Välivuodet Formula 1 -sarjasta[muokkaa]

Välivuosiensa aikana Räikkönen ajoi useita kilpailuja rallin MM-sarjassa ja muutaman Nascarissa. Ralli oli Räikköselle jo ennestään tuttu laji, sillä hän oli tehnyt ensiesiintymisensä ralliauton ratissa tammikuussa 2009 Tunturirallissa [13], jossa hän sijoittui Fiat Abarth Grande Punto S2000:lla sijalle 13 [14]. MM-sarjassa Räikkönen debytoi samana vuonna Jyväskylässä, jossa hänen kilpailunsa päättyi ulosajoon [15].

2010[muokkaa]

Jouduttuaan sivuun Ferrarilta Räikkönen neuvotteli sopimuksesta muun muassa McLarenin kanssa, mutta tuloksetta. Hän päätti pitää F1-sarjasta välivuoden [16]. Välivuosiensa aikana Räikkönen ajoi rallin MM-sarjassa Citroënin kakkostallissa Citroën C4 WRC -autolla. Räikkösen kartanlukijana toimi Kaj Lindström.

Räikkönen ajoi kaudella 2010 kaksitoista kolmestatoista osakilpailusta jättäen väliin Uuden-Seelannin rallin [17]. Ensimmäisen kerran hän ajoi Citroënin C4 WRC -autolla Arctic Lapland Rallissa Rovaniemellä 29.–30.1.2010. Hän ajoi ulos tieltä kilpailun toisella erikoiskokeella mutta pääsi jatkamaan puolen tunnin päästä. Maalissa hänen laskettiin jääneen erikoiskokeilla kilpailun voittajalle Dani Sordolle keskimäärin noin sekunnin per ajettu kilometri [18].

Kauden kolmannessa rallissa Jordaniassa Räikkönen oli kahdeksas ja nousi ensimmäistä kertaa urallaan MM-pisteille rallissa. Tämä teki hänestä ensimmäisen F1-kuljettajan argentiinalaisen Carlos Reutemannin jälkeen, joka on sijoittunut pisteille myös rallin MM-sarjassa [19]. Kauden neljännessä kilpailussa Turkissa Räikkönen oli viides, jonka jälkeen ajetun Uuden-Seelannin rallin hän jätti väliin. Saksan rallissa Räikkönen ajoi ralliuransa ensimmäisen erikoiskoevoittonsa [20]. Räikkönen keräsi kauden aikana 25 pistettä voittaen Vuoden Tulokas -palkinnon.

2011[muokkaa]

Jäätyään ilman sopimusta Citroënin kanssa Räikkönen perusti oman yksityistallin. ICE 1 Racing nimeä kantanut talli käytti Citroënin autoa. Räikkönen suunnitteli ajavansa 10 kilpailua 13:sta.

Kauden avanneessa Ruotsin rallissa Räikkönen sijoittui kahdeksanneksi, minkä jälkeen Räikkönen ilmoitti jättävänsä väliin Meksikon rallin. Meksikon jälkeen rallikaravaani suuntasi Portugaliin, jossa Räikkönen ajoi seitsemänneksi kartuttaen pistesaldonsa kymmeneen MM-pisteeseen. Seuraavassa Jordanian rallissa Räikkönen oli ajamassa uransa parhaaseen suoritukseensa, mutta kilpailun lopussa sattunut rengasrikko pudotti hänet kuudenneksi. Tämän jälkeen Räikkönen jätti väliin sekä Italian että Argentiinan rallit. Kreikan, Suomen ja Saksan ralleissa Räikkönen ajoi pisteille.

Räikkösen oli tarkoitus osallistua Australian ralliin, mutta hän ilmoitti muutamaa päivää ennen kilpailun alkua vetäytyvänsä. Tapauksen seurauksena Räikkönen sai 16 200 euron sakot ja hänen tallinsa suljettiin valmistajien MM-sarjasta. Ranskan, Katalonian ja Walesin ralleissa Räikkönen keskeytti. Räikkönen saavutti kauden aikana 34 pistettä sijoittuen sarjan kymmenenneksi.

Räikkösen ralliura päättyi virallisesti hänen siirryttyään takaisin Formula 1 -sarjaan kaudeksi Malline:F1-kausi. Jari-Matti Latvala uskoi, että Räikkösellä olisi ollut potentiaalia taistella kolmantena vuonnaan jopa palkintosijoista. Räikkösen ongelmina hän piti erikoiskokeiden nuotitusta ja niiden lukemista.[21]

Nascar-kilpailut[muokkaa]

Vuonna 2011 Räikkönen ajoi kaksi Nascar-sarjan kilpailua Kyle Busch Motorsports -tallissa, yhden kisan Trucks-sarjassa ja toisen Nationwide-sarjassa [22]. Hän sijoittui 15:nneksi Trucks-sarjan kilpailussa ja sijalle 27 Nationwide-kilpailussa.

Paluu Formuloihin[muokkaa]

Syksyllä 2011 Räikkösen huhuttiin palaavan Formula 1 -sarjaan Williams-tallissa kaudella 2012 [23]. Williams-tallin hallituksen puheenjohtaja Adam Parr sanoi Räikkösen olevan todella nälkäinen palaamaan [24]. Räikkösen palkkaaminen jakoi Parrin mukaan vahvasti mielipiteitä tallin sisällä. Yksi jäsenistä oli jopa kutsunut sitä "kamalimmaksi virheeksi", jonka he voisivat tehdä [25]. Loppukaudesta 2011 neuvotteluiden huhuttiin kariutuneen palkkaerimielisyyksien vuoksi [26].

Kun Williams-neuvottelut katkesivat, uudet huhut sopimuksesta Lotuksen kanssa alkoivat liikkua [27][28]. Marraskuun lopulla Lotus tiedotti Räikkösen tehneen kaksivuotisen sopimuksen tallin kanssa [29]. Helmikuussa 2012 Räikkönen ajoi Formula 1 -autoa ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Ajo suoritettiin testissä, jota varten Lotus sai erityisluvan FIA:lta [30].

Lotus (2012 – 2013)[muokkaa]

Kausi 2012[muokkaa]

Kimi Räikkönen teki loistavan paluun Formula ykkösiin. Talliksi tuli Lotus F1 Team ja monet povasivat Kimille todella hankalaa kautta. Kimi ei tullut kuitenkaan jäähdyttelemään jämätalliin, vaan kauden aikana keräsi huimat 207 pistettä ja koko Formulasarjan kolmannen sijan. Lotus-tallin sanottiin olevan jo tuolloin rahavaikeuksissa eikä pienin syy ollut Kimin pistesaalis. Kimillä kun oli sopimuksessa pistekohtainen bonus. Kauden aikana seitsemän palkintopallisijaa, kaksi nopeinta kierrosaikaa ja yksi voitto.

Kausi 2013[muokkaa]

Toinen kausi Lotuksella ei sujunut niin hyvin kuin ensimmäinen kausi. Pisteitä kertyi kauden aikana kuitenkin mukavat 183 ja sillä irtosi kauden viides sija. Kauden aikana Kimi pääsi juhlimaan palkintopallille kahdeksan kertaa ja kaksi kertaa kisassa tuli koko kisan nopein kierros. 17 osakilpailussa Räikkönen otti yhden voiton ja se tapahtui Australian GP:ssä. Tämä on toistaiseksi viimeisin Räikkösen voitto, joten tuosta on kertynyt jo jonkin aikaa…

Paluu Ferrarille (2014 –)[muokkaa]

11. syyskuuta 2013 Ferrari julkisti verkkosivuillaan tehneensä kahden vuoden sopimuksen Räikkösen kanssa [31]. Ferrarin tallipäällikkö Stefano Domenicali kertoi olevansa mielissään Räikkösen paluusta talliin [32], kun taas Ferrarin entinen urheilujohtaja Cesare Fiorio sanoi Räikkösen olleen väärä valinta kuljettajaksi [33].

Kausi 2014[muokkaa]

Kaikkien odotusten vastaisesti Räikkönen siirtyi täksi kaudeksi takaisin Ferrarille. Kausi oli melkoinen pettymys Ferrarille ja tietenkin Kimille itselle sillä kauden 19 osakilpailun aikana pistelaariin kertyi vaivaiset 55 pistettä. Kauden kohokohtiin mahtui ainoastaan yksi koko kisan nopein kierros, mutta muuten olikin sitten todella hiljaista. Ei paalupaikkoja, ei palkintopalleja. Odotukset tietenkin olivat taivaissa, mutta kehno Ferrari ei oltu tehty Kimin ajotyyliä varten.

Kausi 2015[muokkaa]

Askel parempaan nähtiin 2015, kun Fernando Alonso vaihtui Sebastian Vetteliin. Punainen Ferrari toimi jo paljon paremmin, mutta Räikkösen koko kauden sijoitus (neljäs) oli varmasti monelle pettymys. Mercedekset olivat edelleen valovuosia edellä, joten tuolla autolla maksimisuoritus Kimille. Kauden neljäs sija irtosi 150 pisteellä ja kauteen mahtui kaksi kisan nopeinta kierrosta ja kolme palkintopallisijaa.

Kausi 2016[muokkaa]

Kuluvaan kauteen Ferrari lähti jälleen Mercedeksen ykköshaastajana. Kauden ollessa hieman puolivälin yli, Kimi on 12 kisassa napannut yhden nopeimman kierroksen ja neljä palkintopallisijaa. Pisteitä on kertynyt jo 122 pistettä ja sillä irtoaa neljäs sija ennen Belgian osakilpailua elokuun lopussa. Kauden kohokohta on ollut F1-maailman ulkopuolelta, kun Kimi Räikkönen meni Minttu Virtasen kanssa naimisiin elokuun 2016 alussa. Toivottavasti sormuksen päivämäärä tietää uutta alkua Kimille myös Ferrarin ratissa ja voittoja alkaa ropisemaan myös radalla.

Kausi 2017[muokkaa]

Räikkönen jatkaa Ferrarilla myös kaudella 2017 ainakin vallitsevan sopimustilanteen mukaan. Toivottavasti tällä kaudella Ferrari osoittaa vahvuutensa ja Kimi saavuttaa osakilpailuvoittoja. Tai vaikkapa sen toisen maailmanmestaruutensa ennen kuin ura F1-sarjassa on lopullisesti ohi.

Kimin kertoimet kauden 2016 vedonlyönnissä[muokkaa]

Ennen kautta oli selvää että mestarisuosikkeja olivat jälleen Mercedeksen talli ja sen kuljettajat Nico Rosberg ja Lewis Hamilton. Ferrarin kaksikko Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen olivat kertoimissa heti Mercedeksen jälkeen toisena. Kauden aikana Red Bull on noussut kuitenkin Mercedesten ykköshaastajaksi ja se on näkynyt myös kertoimissa joita suurimmat vedonlyöntifirmat kisoihin ja koko kauden mestaruuskertoimiin antavat.

Alkukausi on osoittanut että mestaruuden tulee jälleen viemään Mercedes, mikäli mitään mullistavaa ei tapahdu. Tämä näkyy mm. mestaruuskertoimissa, jossa Lewis Hamiltonin ja Nico Rosbergin kertoimet ovat alle 5.00, Kimi Räikkösen mestaruuskerroin on jo monella vedonlyöntisivulla yli 400.

Ferrarin alamäki näkyy myös aika-ajojen voittajakertoimissa, Kimi Räikkösen paalupaikasta saa tällä hetkellä rahat n. 20 –kertaisesti takaisin. Toki Kimi kuuluu kuuden suosikin joukkoon joka sen paalun voi ottaa, mutta ilman Mercedesten epäonnea ei paalupaikka näytä tällä hetkellä olevan edes mahdollinen. Toivottavasti Ferrari saa loppukaudesta kehitettyä jo ensi kauden autoa sellaiseen iskuun että sillä oikeasti taistellaan osakilpailuvoitoista ja jopa mestaruudesta.

Julkisuuskuva[muokkaa]

F1-sarjassa Räikkönen tunnetaan lempinimellä Iceman, jonka McLaren-tallipäällikkö Ron Dennis antoi hänelle ennen kautta 2002. Nimi tulee hänen viileästä ja rauhallisesta olemuksestaan [3]. Häntä pidetään hyvin persoonallisena F1-kuljettajana. Muun muassa entinen maailmanmestari Damon Hill on kutsunut häntä yhdeksi F1-sarjan tämän hetken harvoista kuljettajista, joilla on voimakas persoona [34]. Myöhemmin Hill on luonnehtinut Räikköstä mystiseksi kuljettajaksi ja tietyllä tavalla lajin supertähdeksi [35].

Räikkönen on nimennyt edesmenneen F1-mestari James Huntin esikuvakseen [36]. Räikkösen omien sanojen mukaan taustalla on hänen yleisempi ihailunsa 70-luvun formuloita kohtaan, jolloin rahat ja sponsorit eivät hallineet lajia yhtä voimakkaasti kuin tänä päivänä, ja kilpaileminen oli yleisesti ottaen "rennompaa" [37]. Räikkönen on tunnettu nihkeästä suhtautumisestaan Formula 1 -sarjaan kuuluvaa politikointia ja mediahuomiota kohtaan [38].

Kauden 2013 Abu Dhabin GP:ssä Räikkönen arvosteli talliaan poikkeuksellisen avoimesti: "Tämä paljasti harvoin nähdyn tunteellisen puolen Räikkösestä, joka on rakentanut itselleen imagon miehestä, jolla ei ole sellaista". "Hän on loppujen lopuksi tavallinen ihminen. Vaikka hän joskus tekisi hyvää työtä, hän kätkee senkin tarkasti rakennetun muurin taakse", kirjoitti BBC:n formulatoimittaja Andrew Benson [39]. Kaudella 2015 Ferrari-tallipäällikkö Maurizio Arrivabene sanoi, että Räikkönen on kuljettaja, jonka pitää tuntea tiimin ja tallipäällikön tuki: "Hänet tunnetaan Jäämiehenä, mutta itse asiassa tämän Jäämies-imagon sijaan hän on kaveri, joka on hyvin herkkä."[40]

Yksi Räikkösen tunnuspiirteistä on hänen äänensä. Räikkönen on kertonut, että syy hänen persoonalliseen ääneensä johtuu siitä, kun hän kaatui viisivuotiaana polkupyörällä ja satutti kaulansa. Kaatumisessa hänen kaulaansa tuli mustelmia ja hänen äänihuulensa vaurioituivat [41]. Räikkönen oli jo pienenä harvasanainen, ja huolestuneet vanhemmat päättivät viedä hänet terapeutille. Terapiassa Räikköselle tehtiin älykkyystestejä, jotka hän suoritti 20 minuutissa, vaikka keskivertoaikuisella niiden tekemiseen menee kolme tuntia. Terapeutti lähetti Räikkösen vanhemmille kirjeen, jossa hän kertoi, että Räikkönen on keskivertoa älykkäämpi, mikä saattaa olla syy hänen harvasanaisuuteensa [42].

Perhe ja yksityiselämä[muokkaa]

Kimi Räikkösen vanhemmat ovat Matti ja Paula Räikkönen Espoosta. Hänellä on myös isoveli Rami Räikkönen [43], joka ajaa rallia ja ratakilpailuja Suomessa [44]. Matti Räikkönen menehtyi 22. joulukuuta 2010 [45].

Kimi Räikkösen mediakonsulttina ja asioidenhoitajana Suomessa toimi aikaisemmin Riku Kuvaja. Nykyään Kimin asioita hoitaa Sami Visa. Managerina on hänen koko kilpauransa ajan Formula 3 -luokasta lähtien toiminut Steve Robertson.

Peruskoulun jälkeen Räikkönen opiskeli ammattikoulun autolinjalla, joka kuitenkin jäi kesken Räikkösen keskityttyä kilpa-ajajan uraansa [46]. Räikkönen on sotilasarvoltaan alikersantti. Hän palveli Lahden Urheilukoulussa.

Yksityiselämä[muokkaa]

Räikkönen ei ole välttynyt kielteiseltä julkisuudelta, ja hänen värikkääksi väitetystä yksityiselämästään on kirjoitettu aika ajoin [47][48]. Kimillä oli F1:iin tullessaan suhde Hanna Raiviston kanssa. Tämä yhteiselo päättyi 2001. Tämän jälkeen Räikkönen seurusteli vuodesta 2001 malli Jenni Dahlmanin kanssa. Pariskunta meni naimisiin Hämeenlinnassa sijaitsevassa Vanajanlinnassa 31. heinäkuuta 2004 [49]. He erosivat vuoden 2013 alussa. Virallisesti avioero astui voimaan vuoden 2014 heinäkuussa [50].

Räikkösen nykyinen puoliso on tuusulalaissyntyinen lentoemäntä ja fitnessmalli Minna-Mari ”Minttu” os. Virtanen [51][52]. Heille syntyi 27. tammikuuta 2015 poika [53], joka sai nimekseen Robin Räikkönen [54]. Pari avioitui 7. elokuuta 2016 San Galganon luostarissa Toscanassa Italiassa [55] [56][57]. Minttu Räikkönen ilmoitti marraskuussa olevansa raskaana ja pariskunnan tytär Rianna Angelia Milana syntyi toukokuussa 2017. [58].

Muuta[muokkaa]

Räikkönen perusti vuonna 2006 yhtiön nimeltä Kurutie Custom Oy. Yritys toimii Espoossa henkilöautojen ja kevyiden moottoriajoneuvojen tukkukauppana. Kurutie Custom Oy:n hallituksen jäseninä toimivat Kimi Räikkösen lisäksi hänen veljensä Rami Räikkönen ja entinen puolisonsa Jenni Dahlman [59][60]. Lisäksi Räikkösellä oli yhdessä managerinsa Steve ja David Robertsonin kanssa vuonna 2004 perustettu Formula 3 ja Formula BMW luokassa kilpaileva talli Räikkönen Robertson Racing [61]. Räikkönen Robertson Racing myytiin loppuvuodesta 2010 Anthony Hieattille ja talli jatkaa tulevaisuudessa nimellä Double R Racing [61]. Räikkösellä on Car Star -niminen yhtiö Sveitsissä [62].

Suomen Posti (silloiselta nimeltään Itella) juhlisti Kimi Räikkösen F1-maailmanmestaruutta syyskuussa 2008 julkaistulla Kimi-aiheisella postimerkillä. Postimerkissä on kuvattuna myös Räikkösen tallin, Ferrarin, auto [63][64].

Vuonna 2010 Räikkönen ilmoitti perustavansa tallin motocrossin MM-sarjaan [65]. Ice One Racing nimeä kantava talli kilpailee sekä kuninkuusluokassa että MX2-luokassa.

Kimi Räikkönen on vieraillut Arttu Wiskarin musiikkivideolla ”Sorateiden sankarit”.

Pääministeri Juha Sipilä luovutti Urheilun Lähettiläs -palkinnon Kimi Räikköselle 2017.

Tilastot ja saavutukset F1-sarjassa[muokkaa]

Tilastot kilpailuittain[muokkaa]

(Vahvennetut kilpailut tarkoittavat paalupaikkaa ja kursivoidut kilpailun nopeinta kierrosta) [66]

Vuosi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Pisteet Sijoitus
2001 Sauber AUS
6
MAL
Kesk.
BRA
Kesk.
SMR
Kesk.
ESP
8
AUT
4
MON
10
CAN
4
EUR
10
FRA
7
GBR
5
GER
Kesk.
HUN
7
BEL
Kesk.
ITA
7
USA
Kesk.
JPN
Kesk.
9 10.
2002 McLaren AUS
3
MAL
Kesk.
BRA
12
SMR
Kesk.
ESP
Kesk.
AUT
Kesk.
MON
Kesk.
CAN
4
EUR
3
GBR
Kesk.
FRA
2
GER
Kesk.
HUN
4
BEL
Kesk.
ITA
Kesk.
USA
Kesk.
JPN
3
24 6.
2003 McLaren AUS
3
MAL
1
BRA
2
SMR
2
ESP
Kesk.
AUT
2
MON
2
CAN
6
EUR
Kesk.
FRA
4
GBR
3
GER
Kesk.
HUN
2
ITA
4
USA
2
JPN
2
91 2.
2004 McLaren AUS
Kesk.
MAL
Kesk.
BHR
Kesk.
SMR
8
ESP
11
MON
Kesk.
EUR
Kesk.
CAN
5
USA
6
FRA
7
GBR
2
GER
Kesk.
HUN
Kesk.
BEL
1
ITA
Kesk.
CHN
3
JPN
6
BRA
2
45 7.
2005 McLaren AUS
8
MAL
9
BHR
3
SMR
Kesk.
ESP
1
MON
1
EUR
11
CAN
1
USA
DNS
FRA
2
GBR
3
GER
Kesk.
HUN
1
TUR
1
ITA
4
BEL
1
BRA
2
JPN
1
CHN
2
112 2.
2006 McLaren BHR
3
MAL
Kesk.
AUS
2
SMR
5
EUR
4
ESP
5
MON
Kesk.
GBR
3
CAN
3
USA
Kesk.
FRA
5
GER
3
HUN
Kesk.
TUR
Kesk.
ITA
2
CHN
Kesk.
JPN
5
BRA
5
65 5.
2007 Ferrari AUS
1
MAL
3
BHR
3
ESP
Kesk.
MON
8
CAN
5
USA
4
FRA
1
GBR
1
EUR
Kesk.
HUN
2
TUR
2
ITA
3
BEL
1
JPN
3
CHN
1
BRA
1
110 1.
2008 Ferrari AUS
8
MAL
1
BHR
2
ESP
1
TUR
3
MON
9
CAN
Kesk.
FRA
2
GBR
4
GER
6
HUN
3
EUR
Kesk.
BEL
18
ITA
9
SIN
15
JPN
3
CHN
3
BRA
3
75 3.
2009 Ferrari AUS
15
MAL
14
CHN
10
BHR
6
ESP
Kesk.
MON
3
TUR
9
GBR
GER
Kesk.
HUN
2
EUR
3
BEL
1
ITA
3
SIN
10
JPN
4
BRA
6
ABU
12
48 6.
2012 Lotus AUS
7
MAL
5
CHN
14
BHR
2
ESP
3
MON
9
CAN
8
EUR
2
GBR
5
GER
3
HUN
2
BEL
3
ITA
5
SIN
6
JPN
6
KOR
5
IND
7
ABU
1
USA
6
BRA
10
207 3.
2013 Lotus AUS
1
MAL
7
CHN
2
BHR
2
ESP
2
MON
10
CAN
9
GBR
5
GER
2
HUN
2
BEL
Kesk.
ITA
11
SIN
3
KOR
2
JPN
5
IND
7
ABU
Kesk.
USA
 
BRA
 
183 5.
2014 Ferrari AUS
7
MAL
12
BHR
10
CHN
8
ESP
7
MON
12
CAN
10
AUT
10
GBR
Kesk.
GER
11
HUN
6
BEL
4
ITA
9
SIN
8
JPN
12
RUS
9
USA
13
BRA
7
ABU
10
55 12.
2015 Ferrari AUS
Kesk.
MAL
4
CHN
4
BHR
2
ESP
5
MON
6
CAN
4
AUT
Kesk.
GBR
8
HUN
Kesk.
BEL
7
ITA
5
SIN
3
JPN
4
RUS
8
USA
Kesk.
MEX
Kesk.
BRA
4
ABU
3
150 4.
2016 Ferrari AUS
Kesk.
BHR
2
CHN
5
RUS
3
ESP
2
MON
Kesk.
CAN
6
EUR
4
AUT
3
GBR
5
HUN
6
GER
6
BEL
9
ITA
4
SIN
4
MAL
4
JPN
5
USA
Kesk.
MEX
6
BRA
Kesk.
ABU
6
186 6.

• Abu Dhabin GP:ssä 2014 jaettiin tuplapisteet [67].

Kaudet numeroina[muokkaa]

Kausi Talli Sijoitus Osakilpailut Pisteet Voitot Palkinto-
pallisijat
Paalupaikat Nopeimmat
kierrokset
2001 Sauber Petronas 10. 17 9 0 0 0 0
2002 McLaren-Mercedes 6. 17 24 0 4 0 1
2003 McLaren-Mercedes 2. 16 91 1 10 2 3
2004 McLaren-Mercedes 7. 18 45 1 4 1 2
2005 McLaren-Mercedes 2. 19 112 7 12 5 10
2006 McLaren-Mercedes 5. 18 65 0 6 3 3
2007 Ferrari 1. 17 110 6 12 3 6
2008 Ferrari 3. 18 75 2 9 2 9
2009 Ferrari 6. 17 48 1 5 0 0
2012 Lotus 3. 20 207 1 7 0 2
2013 Lotus 35. 19 183 1 8 0 2
2014 Ferrari 12. 19 55 0 0 0 1
2015 Ferrari 4. 19 150 0 3 0 2
2016 Ferrari 4. 21 122 0 4 0 1
Yhteensä (14 kautta) 255 1296 20 84 16 42

Ennätykset[muokkaa]

 • Eniten voittoja kaudessa ilman mestaruutta (7): Räikkönen 2005 ja Alain Prost 1984 sekä 1988
 • Eniten kisojen nopeimpia kierroksia yhden kauden aikana (10): Räikkönen 2005 ja Michael Schumacher 2004
 • Kilpailussa ajettu yhden kierroksen keskituntinopeus 255,88 km/h, Italian GP 4. syyskuuta 2005.
 • Kilpailussa ajettu huippunopeusennätys 374,77 km/h, Italian GP 4. syyskuuta 2005.
 • Eniten voittoja debyyttivuonnaan Ferrarilla (6), 2007.
 • Eniten kisakilometrejä yhden kauden aikana (5781), 2012.
 • Eniten ajettuja kilpailuja maaliin yhden kauden aikana (20), 2012.
 • Eniten pistesijoja yhden kauden aikana (19), 2012.
 • Eniten palkintosijoja Unkarin GP:stä (7): jakaa Ayrton Sennan ja Michael Schumacherin kanssa.
 • Eniten kisojen nopeimpia kierroksia Australian GP:stä (5): jakaa Michael Schumacherin kanssa.
 • Eniten peräkkäisiä nopeimpia kierroksia kauden aikana (6): jakaa Alberto Ascarin kanssa.
 • Eniten peräkkäisiä maaliin ajettuja kilpailuja: (38).
 • Eniten peräkkäisiä pistesijoja (27)
 • Eniten kolmansia sijoja (30)

Saavutukset[muokkaa]

Voitot

Nro Rata Vuosi Lähtöruutu
1 Sepang 2003 7.
2 Spa-Francorchamps 2004 10.
3 Barcelona 2005 1.
4 Monaco 2005 1.
5 Montreal 2005 7.
6 Hungaroring 2005 4.
7 Istanbul 2005 1.
8 Spa-Francorchamps 2005 2.
9 Suzuka 2005 17.
10 Melbourne 2007 1.
11 Magny-Cours 2007 3.
12 Silverstone Circuit 2007 2.
13 Spa-Francorchamps 2007 1.
14 Shanghai 2007 2.
15 Brasilia 2007 3.

20:llä voitollaan Räikkönen on F1-historian 14. eniten
(jaettu sija Mika Häkkisen kanssa) Grand Prix -kilpailuja
voittanut kuljettaja.

Paalupaikat

Nro Rata Vuosi
1 Nürburgring 2003
2 Indianapolis 2003
3 Silverstone 2004
4 Imola 2005
5 Barcelona 2005
6 Monaco 2005
7 Hockenheim 2005
8 Istanbul 2005
9 Hockenheim 2006
10 Hungaroring 2006
11 Monza 2006
12 Melbourne 2006

16:sta paalupaikallaan Räikkönen
on F1-historian 14. eniten (jaettu
sija) paalupaikkoja ajanut kuljettaja.

Nopeimmat kierrokset

Nro Rata Vuosi
1 Melbourne 2002
2 Melbourne 2003
3 Monaco 2003
4 Nürburgring 2003
5 Hockenheim 2004
6 Spa-Francorchamps 2004
7 Sepang 2005
8 Montreal 2005
9 Magny-Cours 2005
10 Silverstone 2005
11 Hockenheim 2005
12 Hungaroring 2005
13 Monza 2005
14 Interlagos 2005
15 Suzuka 2005
16 Shanghai 2005
17 Melbourne 2006
18 Montreal 2006
19 Monza 2006
20 Melbourne 2007

43:lla nopeimmalla kierroksella Räikkönen
on F1-historian toiseksi eniten nopeimpia
kierroksia ajanut kuljettaja.

Merkkipaaluja F1-sarjassa[muokkaa]

Nro Merkkipaalu Ajetut GP:t Osakilpailu
1 Ensimmäinen kilpailu 1 Australian GP 2001
2 Ensimmäiset MM-pisteet 1 Australian GP 2001
3 Ensimmäinen palkintosija 18 Australian GP 2002
4 Ensimmäinen nopein kierros 18 Australian GP 2002
5 Ensimmäinen johtokierros 28 Ranskan GP 2002
6 Ensimmäinen eturivin lähtöruutu 31 Belgian GP 2002
7 Ensimmäinen voitto 36 Malesian GP 2003
8 Ensimmäistä kertaa MM-sarjan johdossa 36 Malesian GP 2003
9 Kymmenes palkintosija 41 Monacon GP 2003
10 Ensimmäinen paalupaikka 43 Euroopan GP 2003
11 100 MM-pisteen rajan ylitys 47 Unkarin GP 2003
12 20. palkintosija 73 Espanjan GP 2005
13 200 MM-pisteen rajan ylitys 76 Kanadan GP 2005
14 Kymmenes nopein kierros 79 Britannian GP 2005
15 30. palkintosija 87 Kiinan GP 2005
16 300 MM-pisteen rajan ylitys 92 Euroopan GP 2006
17 Kymmenes paalupaikka 99 Saksan GP 2006
18 100. kilpailu 100 Unkarin GP 2006
19 Kymmenes voitto 106 Australian GP 2007
20 20. nopein kierros 106 Australian GP 2007

Nro Merkkipaalu Ajetut GP:t Osakilpailu
21 Ensimmäinen hattutemppu 106 Australian GP 2007
22 40. palkintosija 113 Ranskan GP 2007
23 400 MM-pisteen rajan ylitys 116 Unkarin GP 2007
24 Ensimmäinen maailmanmestaruus 122 Brasilian GP 2007
25 50. palkintosija 125 Bahrainin GP 2008
26 30. nopein kierros 130 Ranskan GP 2008
27 500 MM-pisteen rajan ylitys 131 Britannian GP 2008
28 60. palkintosija 151 Euroopan GP 2009
29 600 MM-pisteen rajan ylitys 161 Bahrainin GP 2012
30 700 MM-pisteen rajan ylitys 169 Belgian GP 2012
31 800 MM-pisteen rajan ylitys 178 Australian GP 2013
32 70. palkintosija 178 Australian GP 2013
33 20. voitto 178 Australian GP 2013
34 900 MM-pisteen rajan ylitys 186 Saksan GP 2013
35 40. nopein kierros 199 Monacon GP 2014
36 200. kilpailu 200 Kanadan GP 2014
37 1 000 MM-pisteen rajan ylitys 205 Belgian GP 2014
38 1 100 MM-pistettä 222 Britannian GP 2015
39 80. palkintosija 232 Abu Dhabin GP 2015
40 1 200 MM-pisteen ylitys 35 Kiinan GP 2016

Nro Merkkipaalu Ajetut GP:t Osakilpailu
41 1 300 MM-pisteen ylitys 246 Italian GP 2016
42 250. kilpailu 250 Meksikon GP 2016

Tilastot ja saavutukset rallin MM-sarjassa[muokkaa]

 • Toinen pisteille sijoittunut F1-kuljettaja rallin MM-sarjassa.

Tilastot kilpailuittain[muokkaa]

Vuosi Talli Auto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Pisteet Sijoitus
2009 Tommi Mäkinen Racing Fiat Grande Punto S2000 IRE
 
NOR
 
CYP
 
POR
 
ARG
 
ITA
 
GRC
 
POL
 
FIN
Kesk.
AUS
 
ESP
 
GBR
 
0 NC
2010 Citroën Junior Team Citroën C4 WRC SWE
30
MEX
Kesk.
JOR
8
TUR
5
NZL
 
POR
10
BUL
11
FIN
25
GER
7
JPN
Kesk.
FRA
Kesk.
ESP
DNS
GBR
8
25 10.
2011 ICE 1 Racing Citroën DS3 WRC SWE
8
MEX
 
POR
7
JOR
6
ITA
 
ARG
 
GRE
7
FIN
9
GER
6
AUS
WD
FRA
Kesk.
ESP
Kesk.
GBR
Kesk.
34 10.

Merkkipaaluja[muokkaa]

Nro Merkkipaalu Ajetut rallit Ralli
1 Ensimmäinen kilpailu 1 Jyväskylän ralli 2009
2 Ensimmäiset MM-pisteet 4 Jordanian ralli 2010
3 Ensimmäinen erikoiskoevoitto 9 Saksan ralli 2010

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

 • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Kimi_Räikkönen-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
 1. Ferrari F1 Driver –
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 F1veikkaus: Kimi Räikkönen – Iceman – F1veikkaus,
 3. 3,0 3,1 Räikkönen revealed –
 4. Räikkönen suo­ma­lai­sur­hei­li­joi­den ylivoimainen raharuhtinas – KALEVA, 2. marraskuu 2009.
 5. The World's Highest-Paid Athletes – Forbes.com,
 6. The Celebrity 100 #36 Kimi Raikkonen – Forbes,
 7. Kimillä varaa jäädä vaikka koti-isäksi - jättiomaisuus turvana – Iltalehti, 6. elokuu 2014.
 8. Brittilehti irvailee Räikkösen nimille – 18. elokuu 2009.
 9. Räikkönen palaa Ferrarille – Iltasanomat, 10. syyskuu 2013.
 10. Räikkönen jatkosopimukseen Ferrarin kanssa – MTV Sport, 19. elokuu 2015.
 11. http://www.iltalehti.fi/formulat/2016070821869166_fo.shtml
 12. 12,0 12,1 F3-tallipäällikkö: Kimiä lahjakkaampaa ei ole koskaan ollut – MTV3, 19. huhtikuu 2012.
 13. http://www.formula1.com/news/headlines/2009/1/8819.html
 14. http://www.hs.fi/urheilu/artikkeli/R%C3%A4ikk%C3%B6nen+antoi+vain+ajotaitojensa+puhua+Tunturirallissa/1135243010320
 15. http://www.urheilulehti.fi/moottoriurheilu/formula-1/jaamies-ajaa-12-mm-rallia-ensi-kaudella
 16. Kimin kohtalo selvisi - edessä välivuosi! – MTV3.fi, 17. marraskuu 2009.
 17. http://www.tuulilasi.fi/artikkelit/kimi-raikkonen-rallin-mm-sarjaan-citroenilla
 18. [1] Hs, Räikkönen Tunturirallista: Meni ihan ok
 19. Kimi teki historiaa ottamalla MM-pisteitä, Iltalehti
 20. Loebille historiallinen voitto Saksan rallista – MTV3, 22. elokuu 2010. Viitattu: 5. maaliskuu 2015.
 21. http://www.ts.fi/moottoriurheilu/f1/436247/Raikkosen+rallikehitys+vakuutti+Hirvosen+ja+Latvalan
 22. http://www.iltalehti.fi/ralli/2011060513839270_ri.shtml iltalehti.fi, 5.6.2011, Kimin rahasotkut selvisivät
 23. Autosport: Räikkösellä ja Williamsilla yksityiskohtaisia keskusteluja – MV3, 29. syyskuu 2011. Viitattu: 5. maaliskuu 2015.
 24. Williams-pomo vahvistaa: Kimi erittäin nälkäinen palaamaan – MTV3, 30. lokakuu 2011. Viitattu: 5. maaliskuu 2015.
 25. Kimi Räikkönen aiheutti kiivasta väittelyä – ”Olisi kamalin tekemämme virhe ikinä” – SuomiF1, 15. tammikuu 2013. Viitattu: 5. maaliskuu 2015.
 26. Näinkö Räikkösen Williams-neuvottelut etenivät? – MTV3, 26. marraskuu 2011. Viitattu: 5. maaliskuu 2015.
 27. Rajuja huhuja: Ei Kimiä, ei Barrichelloa, ei Maldonadoa – MTV3, 25. marraskuu 2011. Viitattu: 5. maaliskuu 2015.
 28. Räikkös-sopimuksesta taas uutta huhua – MTV3, 28. marraskuu 2011. Viitattu: 5. maaliskuu 2015.
 29. Nyt se on varmaa: Räikkönen palaa formula ykkösiin! – MTV3, 29. marraskuu 2011. Viitattu: 5. maaliskuu 2015.
 30. A Year to Remember - The 2012 News Review – Formula 1, 21. joulukuu 2012. Viitattu: 5. maaliskuu 2015.
 31. Welcome back, Kimi! – http://formula1.ferrari.com,+11.9.2013, Viitattu: 11. syyskuu 2013.
 32. Domenicali mielissään Räikkösen paluusta – MTV3, 11.9.2013, Viitattu: 11. syyskuu 2013.
 33. Ferrarin ex-pomo: Räikkönen väärä valinta – MTV3, 12.9.2013,
 34. Miten jääkylmä Kimi Räikkönen on noussut ”F1-maailman kuumimmaksi nimeksi”? – Urheilulehti, 28. maaliskuu 2013.
 35. Debating Kimi Raikkonen: Has Ferrari's Iceman lost his fire? – Sky Sports, 24. marraskuu 2015.
 36. Raikkonen the playboy king – BBC.co.uk, 21. elokuu 2007.
 37. Räikkönen taustoittaa James Huntin ihailuaan – MTV3.fi, 28. toukokuu 2013.
 38. Lindberg, Austin: Kimi Räikkönen Is the Most Interesting Man in Formula 1 – Car And Driver, 2. elokuu 2013.
 39. Abu Dhabin lehdistökatsaus: Räikkösen kapinallisuus jo vaarallista? – MTV3, 4. marraskuu 2013.
 40. Ferrari-pomolta yllätyspaljastus Kimi Räikkösen herkästä luonteesta – SuomiF1.fi, 13. huhtikuu 2015.
 41. Kimi kertoi syyn persoonalliseen ääneensä – IL, 17. elokuu 2012. Viitattu: 5. maaliskuu 2015.
 42. Tämän takia Räikkönen on niin harvasanainen – IL, 17. elokuu 2012.
 43. Kimillä miljoonaluokan palkka - vanhemmilla minitulot – Mtv3, Mtv, 25. marraskuu 2008.
 44. Aittoniemi, Janne: Kimi Räikkösen veli palaa ralleihin – Sanoma Media Finland, 30. joulukuu 2011.
 45. Kimi Räikkösen isä kuoli äkillisesti – Sanoma Medis Finland,
 46. He kirjoittivat kehnot yo-paperit – ja menestyivät sitten myöhemmin – iltalehti.fi,
 47. Kimi vauhdissa. Iltalehti, 13. huhtikuu 2008, nro 2.6., s. 6.
 48. Kimi vauhdissa. Iltalehti, 13. huhtikuu 2008, nro 2.6., s. 7.
 49. Räikkönen ja Dahlman vihittiin Vanajanlinnassa – Mtv, Mtv3.fi, 31. heinäkuu 2004.
 50. Niko Ranta, Niina Enqvist: Kimi Räikkönen ja Jenni Dahlman-Räikkönen: Lopullinen ero! – Ilta-Sanomat, 3. lokakuu 2014.
 51. Kimi Räikkösen kuhertelukumppani on kuin Jenni Dahlman - vertaa! – Seiska,
 52. Kimi Räikkösen avopuoliso Minttu Virtanen: "Etäsuhteessa luottamuksen pitää olla kunnossa" – Sanoma Media Finland, Me Naiset,
 53. Kimistä tuli isä! – iltalehti, 28. tammikuu 2015.
 54. Kimin ja Mintun lapsesta tulee Robin Räikkönen! – 1. helmikuu 2015.
 55. Yksityiskohdat Kimi Räikkösen ja Minttu Virtasen häistä: Vihkiminen avokattoisessa luostarissa - kakussa ruutulippu –
 56. Ylimutka, Leena: Kimi ja Minttu saivat toisensa - pikku-Robin antoi sormuksen – Iltalehti, 7. elokuu 2016.
 57. Kimi ja Minttu saivat toisensa - pikku-Robin antoi sormuksen –
 58. Minttu Räikkönen odottaa toista lastaan – Ilta-Sanomat, 9. marraskuu 2016.
 59. Kurutiecustom –
 60. Räikkösen tuunausfirma edelleen rajusti tappiollinen – mtv3, 30. syyskuu 2009.
 61. 61,0 61,1 raikkonenrobertson –
 62. HS selvitti: Suomalaisjohtajat keräävät palkkioita veroparatiiseista – HS, 19. tammikuu 2014.
 63. Kimi Räikkösestä julkaistaan kahden postimerkin pienoisarkki – Itella, 17. tammikuu 2008.
 64. Kimistä postimerkki – Iltalehti.fi, 12. elokuu 2008.
 65. Kimi Räikkönen aikoo tallipäälliköksi – iltalehti.fi,
 66. Tilastot, Kimi Räikkönen –
 67. Straw, Edd: Analysis: The Historical Impact of F1's New Double Points Rule – Autosport.com, F1 News, 10. joulukuu 2013.