Karting

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karting.JPG

Karting on autourheilulaji, jossa kilpaillaan avopyöräisillä, erikoisvalmisteisilla kilpa-autoilla. Kartigia pidetään usein ensimmäisenä askeleena rata-autoilun ja etenkin sen formula-luokkien pariin.

Karting on kilpalajina CIK:n säätelemää ja siinä kilpaillaan MM-tasolle saakka. Kilpailut ajetaan yleensä lyhyemmillä radoilla kuin täysikokoisten avopyöräisten kilpailut.

Vapaa-ajan harrastelajina karting on hyvin monimuotoista ja se voi olla niin off-road-kartingia kuin huvittelumuoto, jossa ajetaan sisäradoilla leikkimielisiä kilpailuja.

Historia[muokkaa]

Kartingia jossain päin Illinoisia vuonna 1962.
5. Berliner K-Wagen-Rennen, Itä-Berliini, 7.10.1963

Kalifornialainen Art Ingels on yleisesti tunnustettu karting-auton keksijäksi. Ensimmäinen sellainen valmistui hänen autotallissaan vuonna 1956 ja idea lähti nopeasti leviämään maailmanlaajuisesti.[1]

Ensimmäinen karting-autoja kaupallisesti valmistanut yhtiö oli kalifornialaien, vuonna 1958 aloittanut Go Kart Manufacturing Co. Ensimmäinen karting-autojen moottorivalmistaja oli McCulloch Motors Corporation, joka toi vuonna 1959 markkinoille 2-tahtisen McCulloch MC-10 -moottorin, joka oli modifioitu heidän valmistamastaan moottorisahan voimanlähteestä. Voimakkaampina vaihtoehtoina saatettiin kartingin alkuaikoina käyttää moottoripyörien moottoreita, ennen kuin lajin ympärille syntyi tämän alan erikoisosaamista. Eräs maailman tunnetuimmista karting-autojen moottoreiden valmistajista on vuonna 1968 toimintansa aloittanut italialainen IAME.

Lähteet[muokkaa]

  1. Art Ingels and the Invention of the Go-Kart – K1 Speed, 14. toukokuu 2018. Viitattu: 17. joulukuu 2020.