Jarruneste

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jarruneste on autojen jarru- sekä kytkinjärjestelmissä käytettävä hydraulineste. Jarruneste välittää voiman polkimelta jarruille. Jarrunesteen määrää on syytä tarkkailla. Jarrunestesäiliö on yleensä auton moottoritilassa näkyvillä, joten pinnan korkeus on helppo tarkistaa. Jos jarrunesteen määrä vähenee, on jarrujärjestelmässä yleensä vuoto, joka on korjattava. Väliaikaisena toimenpiteenä nestettä on syytä lisätä säiliöön.

Jarrunestettä ei saisi ravistaa ja se tulee säilyttää tiivisti suljetussa astiassa. Ravistettaessa jarrunesteeseen muodostuu ilmakuplia, jotka jarrujärjestelmään joutuessaan haittaavat jarrujen toimintaa. Jarruneste imee itseensä ulkoilman sisältämää kosteutta, josta seuraa jarrunesteen kiehumispisteen lasku ja korroosion lisääntyminen järjestelmässä.

Jarrunesteet suositellaan vaihdettavaksi kerran kahdessa vuodessa tai 40 000 kilometrin välein. Jarrunesteitä on useampaa eri laatua DOT 3, 4, 5 ja 5.1. Näistä yleisin jarrunestetyyppi vielä nykyisin on DOT 4. Näistä ainoa silikonipohjainen tuote on DOT 5 -jarruneste. Muut ovat glykoli- ja glykoli/boraattipohjaisia.

Kiehumispisteet[muokkaa]

Kiehumispistearvot
Kiehumispiste (kuiva) Kiehumispiste (märkä)
DOT 3 205°C (401°F) 140°C (284°F)
DOT 4 230°C (446°F) 155°C (311°F)
DOT 5 260°C (500°F) 180°C (356°F)
DOT 5.1 270°C (518°F) 191°C (375°F)


Kuiva-kiehumispiste tarkoittaa jarrunesteen vähimmäiskiehumispistettä silloin kun seassa ei ole vettä ja märkä-kiehumispiste vähimmäisvaatimusta silloin kun sekaan on imeytynyt vettä. Mitä suurempi kylmäviskositeetti on, sitä parempi. Erityisesti lukkiutumattomissa ABS-jarruissa kylmälämpötilojen alhainen viskositeetti on etu.

DOT 3-, 4- ja 5.1-nesteitä voidaan sekoittaa keskenään, mutta DOT 5:sta ei saa koskaan sekoittaa minkään muun jarrunesteen kanssa. DOT 5 on silikonipohjainen, eikä sen sekaan kondensoidu vettä samalla tavalla kuin DOT 3-, 4- ja 5.1-nesteisiin, jotka ovat hygroskooppisia eli ne imevät itseensä vettä. Huonona puolena voidaan mainita kallis hinta ja siirryttäessä 5:een pitää koko jarrujärjestelmä puhdistaa huolellisesti. Ilmeisesti sprii sopii puhdistukseen.


Korroosio on jarrujärjestelmän pahin vihollinen ja vedellä on tunnetusti taipumus ruostuttaa metallia. Tämä on tärkein syy miksi vaihtaa nesteet, jotta saadaan jarrunesteeseen imeytynyt vesi pois järjestelmästä. Pidemmällä aikavälillä tämä edesauttaa pitämään jarrujärjestelmän hyvässä kunnossa.

Vedellä on paljon alhaisempi kiehumispiste kuin jarrunesteellä ja koska jarruneste sitoo itseensä vettä sen kiehumispiste luonnollisesti myös laskee. Alhaisempi kiehumispiste taas vaikuttaa suoraan jarrujen toimintaan. Kun jarruneste kiehuu niin siihen muodostuu ilmakuplia, jotka painuvat kasaan kun jarrujärjestelmään luodaan paine painamalla jarrupoljinta. Tämän huomaa siitä, että jarrupoljin muuttuu vetelämmäksi ja poljinta voi joutua pumppaamaan riittävän paineen aikaansaamiseksi.

Suurin käytännön ero glykoli- ja silikonipohjaisilla nesteillä on se, että silikonipohjaisilla jarrupoljin ei tunnu niin jäykältä koska neste painuu kasaan enemmän. Näin sadaan kilpakäytössä parempi tuntuma jarrupolkimeen ja jarrutustehoa on helpompi säädellä (suuri merkitys varsinkin silloin kun autossa ei ole ABS-jarruja). Suurin hyöty silikonipohjaisesta jarrunesteestä saadaan silloin kun käytetään esim. teräspunoksisia jarruletkuja, jotka eivät itsessään anna paineen alla juurikaan periksi. Näin saadaan tuntuma itse jarruihin paremmaksi (teoriaa, en ole itse käytännössä testannut).

Silikonipohjaisia jarrunesteitä ei tarvitse lähtökohtaisesti vaihtaa, koska ne eivät ime itseensä vettä.


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.