Kytkin (voimansiirto)

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Kytkin)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
kytkinlevy

Kytkin on osa auton voimansiirtolaitteistoa. Se sijaitsee moottorin ja vaihdelaatikon välissä.

Kytkimen osat[muokkaa]

Kytkin koostuu kytkinlevystä, paineasetelmasta, painelaakerista ja sitä liikuttavasta haarukasta.

Kytkimen tehtävä[muokkaa]

Yksinkertaisesti sanottuna kytkimen tehtävänä on kytkeä ja irroittaa moottorin yhteys vetäviin pyöriin. Tarkemmin sanottuna asia voidaan sanoa seuraavasti:

  1. Kiinni ollessaan (kytkeytyneenä) se siirtää moottorin tuottaman voiman kampiakselilta vaihdelaatikkoon ja sieltä eteenpäin renkaille.
  2. Auki (irti) ollessaan se irroittaa kampiakselin pyörivän liikkeen vaihdelaatikosta, sallien autolla pysähtymisen tai vaihteen vaihdon.

Toimintaperiaate[muokkaa]

Kytkintä ohjataan kytkinpolkimella. Lähtötilanteessa, kun poljin on vapaana yläasennossaan, on kytkinlevy puristunut vauhtipyörän ja paineasetelman väliin. Tällöin kampiakselin kautta moottorilta tuleva pyörivä liike välittyy vaihteistoon. Kun poljin painetaan alas, vapautuu kytkinlevy puristuksesta ja moottorista tuleva voima ei välity eteenpäin. Yleisin tapa kytkimen rakenteellisessa toteuttamisessa on työntävä, etenkin henkilöautoissa. Sen toiminta on kuvattu tässä animaatiossa. How a clutch works! (Animation), Thomas Schwenke, 24.9.2013

Kytkin voi olla myös vetävä. Tällainen rakenne kestää suurempaa kuormitusta ja on siksi yleisempi kevyissä- ja raskaissa hyötyajoneuvoissa. Sen toiminta on kuvattu tässä animaatiossa How a Pull Type Clutch works. (3D Animation), Simon Raisbeck, 26.4.2016

Katso myös[muokkaa]