Holden Caprice

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Holden Caprice
Holden Statesman
Buick Park Avenue
Buick Royaum
Chevrolet Caprice
Daewoo Veritas
Daewoo Statesman
Valmistaja ja valmistusmaa Holden,
Flag of Australia.svg.pngElisabeth, Etelä-Australia
Valmistusaika 19902017
Luokka Suuri auto
Kori 4-ovinen sedan
Moottori V6, V8
Iskutilavuus ?–? cm3
Teho ?–? kW
Voimanvälitys Etumoottori, takaveto
Kiihtyvyys ? s (0–100 km/h)
Huippunopeus ?–? km/h
Hintaluokka
Edeltäjä Statesman
Seuraaja
Saman luokan autoja


General Motors–Holden Ltd:n vuosina 1971 – 1984, Statesman-merkillä valmistamasta suurikokoisesta autosta kertoo oma artikkelinsa.

Holden Caprice on suurikokoinen, hyvin varusteltu, voimakasmoottorinen auto (full-size executive car), jota GM:n australialainen tytäryhtiö Holden on valmistanut vuodesta 1990. Samankaltaisen Holden Statesman -mallin, joka esiteltiin myös vuonna 1990, valmistus päättyi syyskuussa 2010.

Vuosien 1971 ja 1984 välisenä aikana Holden markkinoi pitkäakselivälistä sedaniaan oman Statesman-merkin alla. Myöhemmät Statesman- ja Caprice-mallit ovat periaatteessa Commodore-sarjan pitkällä akselivälillä varustettuja versioita. Vuodesta 2006 lähtien ne ovat olleet GM:n suurikokoisimpia takavetoisia sedaneita. Australian ulkopuolella Statesman- ja Caprice-malleja on myyty nimillä Buick Park Avenue, Chevrolet Caprice ja Daewoo Veritas. Jo aiemmin Statesman-malleja on myyty nimillä Buick Royaum ja Daewoo Statesman.

Suurin ero Statesmanin ja Capricen välillä on niiden varustuksessa; Capricet on tavallisesti varustettu V8-moottoreilla, V6:n sijaan ja vaikka pikaisella silmäyksellä voisi olettaa että ne olivat vain raskaammin varusteltuja versioita, edullisempaan sisarmalliinsa Statesmaniin verrattuna, nämä kaksi olivat itseasiassa omat erilliset mallisarjansa.

Perinteisesti Statesman ja Caprice ovat Australian markkinoilla kilpailleet Ford Fairlanen ja LTD:n kanssa. Fordin päätös lopettaa näiden mallien tuotanto vuonna 2008, jätti tämän koko- ja hintaluokan autojen markkinat käytännössä Holdenin dominoimiksi.

Capricessa on käytetty vuosina 19902006 GM V -pohjalevyä ja vuodesta 2006 eteenpäin GM Zeta -pohjalevyä.

Statesman HQ – WB; (1971 – 1984)[muokkaa]

Statesman WB Caprice.JPG

Pääartikkeli: Statesman

Ennen vuonna 1990 esiteltyjä Holden Statesman- ja Caprice-malleja Holden markkinoi pitkäakselivälistä mallistoaan Statesman-merkin alla, erillään "Holden"-brändistä. Näitä autoja myytiin General Motors-Holden -verkoston kautta ja ne pohjautuivat Kingswood / Premier -mallistoon, tarjoten kuitenkin enemmän luksusta, tilaa ja tyyliä, kuin edullisemmat sukulaismallinsa. Ensimmäinen HQ-sarjan Statesman esiteltiin vuonna 1971, jolloin se korvasi lyhytikäiseksi jääneen Holden Broughamin.

1. sukupolvi VQ, VR, VS (1990 – 1999)[muokkaa]

1990-1991 Holden VQ Statesman sedan etuoikea.jpg

Pääartikkeli: Holden Caprice 1. sukupolvi

Vuonna 1990, kuusi vuotta vuotta WB Statesmanin kuoppaamisen jälkeen, markkinoilla näytti taas olevan tilaa pitkäakseliväliselle sedan-mallille. Tämä sai Holdenin herättämään Statesman- ja Caprice-nimet henkiin. Uusi luksusmallisarja, jolle annettiin tunnus "VQ", perustui VN Commodoren pitkäakselivälisen station wagonin alustaan, VN Commodore sedan oli varustettu lyhyemmällä akselivälillä. VN-mallisto perustui raskaalla kädellä muokattuun Opel Omega A:han, jonka kokoa oli kasvatettu. VN Commodore sedaniin verrattuna, VQ Caprice oli 4,3 tuumaa (110 mm) pidempi ja 2,5 tuumaa (64 mm) VN wagonia pidempi.

2. sukupolvi WH, WK, WL (1999 – 2006)[muokkaa]

Holden WH Statesman sedan 1999-2001 03.jpg

Pääartikkeli: Holden Caprice 2. sukupolvi

Uuden sukupolven Caprice tuli markkinoille vuonna 1999, kaksi vuotta, sen pohjana toimineen, VT Commodoren esittelyn jälkeen. Mallisto rakentui jo tutun kaavan mukaisesti: perusversio Statesman, erikoisversio Statesman International ja Caprice. WH-sarja oli suunniteltu valmistettavaksi sekä oikea- että vasenkätisenä ja niitä vietiin Lähi-idän markkina-alueelle Chevrolet Caprice -nimisenä. V8-moottorinen Chevrolet Caprice oli saatavilla kahtena varusteversiona - LS ja LTZ - ja niiden myynti tapahtui GM:n Saudi Arabian, Kuwaitin, Arabiemiraattien, Bahrainin, Qatarin ja Omanin verkoston kautta. Kolmas, urheilullisemmin varusteltu versio esiteltiin esiteltiin vuonna 2000.

3. sukupolvi WM, WN (2006 – 2017)[muokkaa]

2006-2009 Holden WM Statesman sedan 01.jpg

Pääartikkeli: Holden Caprice 3. sukupolvi

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Holden_Caprice-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.