Grand tourer

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aston Martin V12 Vanquish on esimerkki modernista Gran Turismo -autosta.

GT-lyhennettä käytetään autojen ja autourheilun yhteydessä ja merkitsee eri kielillä seuraavaa:

  • Gran Turismo (Italia)
  • Grand Touring (Englanti)
  • Grand Tourisme (Ranska)

Vapaasti suomennettuna se merkitsee herraskaista matkustamista, nimitystä käytettiin ennen suorituskykyisistä pitkille matkoille tarkoitetuista mukavista ja urheilullista autoista. Minkä tahansa tyyppistä autoa voidaan pitää GT-autona, mutta perinteisesti yleisin korityyppi on 2 tai 2+2 -paikkainen 2-ovinen coupe. Myös avoautoversio on usein mallivalikoimassa.

Myös jotkin massavalmistajat sisällyttävät mallistoihinsa Gran Turismo -versioita, kuvassa Audi S5

Muotokieli[muokkaa]

GT-autojen perinteiseen muotokieleen kuuluvat muun muassa kaksiovinen korityyppi, pitkä konepelti, loiva takaikkuna ja pitkä takakontti. Muotoilu painottaa tyyliä ohi käytännöllisyyden. Tämän seurauksena GT-autojen takatilat ovat usein vaatimattomat.

Moottorit[muokkaa]

GT-autojen moottorit ovat tehokkaita ja käyntiominaisuuksiltaan sivistyneitä. Vapaastihengittävä V8 on suosittu valinta tarjoten korkean huipputehon mutta ennen kaikkea hienostuneen luonteen ja murean äänimaailman. Hyötysuhteeltaan edistyneemmät ahdetut, mutta iskutilavuudeltaan pienemmät voimanlähteet eivät kuulu perinteiseen GT-henkeen äkkiväärän tehon- ja väännönannostelunsa johdosta, vaikka suoritusarvot olisivatkin riittävät. Ahtamistekniikan kehittyminen on tosin aiheuttanut joitakin poikkeuksia tähän viime vuosina.

Aston Martin V8 Vantage Roadster

Sisustus[muokkaa]

GT-autojen sisustuksen pintamateriaalit ovat korkealuokkaisia (usein nahkaa, jalopuuta ja metallipintoja), äänieristys tehokas ja äänentoistojärjestelmä korkealuokkainen. Mm. näistä laatuvaatimuksista johtuen Gran Turismot ovat suhteellisen painavia, tyypillisesti yli 1800 kiloa.

Erot urheiluautoihin[muokkaa]

GT-autotyyppiä ei tule sekoittaa urheiluauton kanssa, joiden suunnitteluperiaatteita ohjaa perinteisesti tavoite maksimaaliseen suorituskykyyn. Koska suorituskyvyn keskeisimpiä komponentteja on urheiluauton kevyt massa, ovat GT-autot jo lähtökohtaisilta suunnitteluperiaatteiltaan varsin erilaisia.

GT-autot eroavat urheiluautoista siinä että ne ovat yleensä suurempia, painavampia ja niissä on tingitty vähemmän mukavuudessa kuin urheiluautoissa, tosin silloin ajokäytös ei ole paras mahdollinen. GT-autoissa on yleensä etumoottori, joka jättää enemmän tilaa ohjaamoon kuin keskimoottori. Jousitus on yleensä myös pehmeämpi tarjoten paremman ajomukavuuden. GT-autoissa on kuitenkin yhtäläisyyksiä urheiluautoihin, kuten pääasiassa käytetty taka- tai neliveto.

GT-autojen historiaa[muokkaa]

Vuoden 1962 Ferrari 250 GTO on esimerkki klassisesta Gran Turismo -autosta.

GT-mallimerkintä traditio tulee alunperin Italiasta. Esimerkiksi Ferrari merkitsi urheilullisimmat mallinsa Gran Turismo nimellä. Alfa Romeolla oli 30-luvulla Gran Turismo -autoja esim. 6C Gran Turismo -malli. Yksi ensimmäisistä automalleista jossa lyhennettä GT käytettiin oli kuitenkin vuoden 1951 Lancia Aurelia B20 GT. 1970-luvun alussa merkintä yleistyi tehokkaammissa perheautoissa.

Esimerkkejä GT-autoista[muokkaa]

GT:sta johdetut muunnokset[muokkaa]

Maserati 3500 GTI

GTI[muokkaa]

GTI-merkintä on nykyisin yleistynyt mallimerkinta normaalia nopeammissa perheautoissa. Sana tulee alunperin Italiasta:

  • Gran Turismo Iniezione (Italia)
  • Grand Touring Injection (Englanti)

GTI-merkintää käytettiin ensimmäisen kerran Maserati 3500 GTI:ssä vuonna 1961, siinä käytettiin Lucaksen polttoaineensuihkutusta. Varsinaisen sykäyksen GTI-merkintä sai kun VW esitteli Golf GTI -mallin vuonna 1975. Tosin ennen sitäkin oli jo tehty tehokkaampia etuvetoisia pikkuautoja mutta Golfissa GTI-merkintä oli ensikertaa pienessä perheautossa.

VW Golf 1 GTI

Esimerkkejä GTI-luokan autoista[muokkaa]

Opel Manta GT/E (1974-1975)

GTE[muokkaa]

GTE tai GT/E on Saksassa käytetty merkintä, jossa E merkitsee polttoaineensuihkutusta (Einspritzung)

GTO[muokkaa]

GTO, eli Gran Turismo Omologato (ital.), tarkoittaa kilpakäyttöön luokiteltua autoa.

Alfa Romeo 156 GTA

GTA[muokkaa]

GTA, eli Gran Turismo Alleggerita (ital.), tarkoittaa kevennettyä GT-autoa

GTAm[muokkaa]

GTAm, eli Gran Turismo Alleggerita maggiorata (ital.), tarkoittaa kevennettyä modifioitua (esim. suurennettua moottoria) autoa.

Alfa Romeo GTV (2003)

GTV[muokkaa]

GTV, eli Gran Turismo Veloce (ital.), tarkoittaa myös nopeaa GT-autoa.

GTD[muokkaa]

GTD, eli Gran Turismo Diesel (ital.), tarkoittaa turbodiesel autoa