Coupe de Ville

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

General Motorsin Cadillac-yksikön valmistamasta loistoautosta kerrotaan artikkelissa Cadillac DeVille

Coupé de ville-termi on peräisin hevosvaunujen aikakaudelta. Se kuvaa alunperin etuosastaan avonaista vaunua, mutta autojen aikakaudella kyseessä on kaksiovinen malli. Ikkunajärjestys on 2-light eli kaksi ikkunaa puolellansa tai sitten yksi sivuikkuna per puoli. Vaunu tai auto on nelipaikkainen ja "close-coupled" eli kuljettaja ja matkustajat ovat samassa tilassa, yhteydessä toisiinsa, ilman väliseinää. Etuosa, jossa on kuljettajan paikka on joko avonainen tai kevyellä suojalla katettu. Takaosa on usein katettu kiinteästi, mutta jotkin korivalmistajat ovat tehneet cabriolet-versioita, joiden katto voidaan taittaa myös coupe de ville-muotoon. Sivussa on joko pienet ikkunat tai niitä ei ole laisinkaan. Myös kova takaosan kate voi olla irrotettavissa, näiden muunneltavien mallien korityypin nimenä on drophead-coupe.

Tämä korimalli oli suosittu yläluokan keskuudessa alunperin kevyenä kaupunkivaununa, myöhemmin autona, koska umpinainen takaosa suojasi matkustajan yksityisyyttä, mutta vaunu oli ilmava, kuten täysin avoin malli. Yhteiskunnan muutosten myötä tällainen korimalli on menettänyt merkityksensä, syitä ovat mm. kasvaneet nopeudet, lisääntyneet ilmansaasteet ja lisääntynyt turvattomuus. Vuonna 1946 Studebakerille autoja suunnitellut Raymond Loewy rakensi kahdesta Lincoln Continentalista coupe de ville-koria muistuttavat mallit. Niissä auton katto etupenkin kohdalta oli läpinäkyvää polykarbonaattimuovia. Englantilainen autonvalmistaja Jensen Motors valmisti vuonna 1950 esitellystä Interceptor-mallistaan neljä coupe de ville-korista versiota.[1][2][3]

Bentley 1948 coupé de ville
1937 Bentley 4¼ litre coupé de ville
1954 Daimler Conquest Century Drophead Coupé, katto taitettuna coupé de ville-asentoon

Muut samantyyliset korimallit[muokkaa]

1940 Cadillac 90 town car, coupé maître tai sedanca de ville

Town car, coupé maître tai sedanca de ville, kaikkia näitä termejä käytetään, muistuttaa hyvin pitkälle coupé de ville-koria. Kori on etuosastaan avoin tai katettavissa mutta sedanca-korissa kuljettaja ja matkustajat ovat omissa, väliseinällä erotetuissa tiloissaan. Perinteisestä limousine-korista town car eroaa avonaisen etuosansa perusteella. Lisäksi erona coupé de ville-koriin town car / sedanca on neliovinen ja 4-light, eli korissa on kaksi sivuikkunaa puolellansa.

Targa ja surrey top muistuttavat hieman coupe de ville-koria. Surrey top on roadster-malleissa käytetty yksiosainen, irrotettava kovakatto, Targa eli T-top on yleensä kaksiosainen, irrotettavien osien keskellä on korin pituussuuntainen, tuulilasin kehyksen ja katon takaosan yhdistävä kisko. Yhteistä näille molemmille sekä coupe de ville-korille on, että katon takaosa on usein kiinteä osa koria ja kattopalat irrotettuna etuosa on avoin. Kuitekin on myös rakenteita, joissa katon takaosakin on joko irrotettavissa tai se taittuu korin sisään piiloon. Erona coupe de villen ja targan välillä on se että targa-katolla olevissa autoissa on hyvin harvoin takaistuinta tai se on mallia 2+2 eli varustettu nimellisellä, väliaikaiseen käyttöön tarkoitetulla takaistuimella.

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

1 Ezra Stratton (1878). World on Wheels. New York: Bloom. ISBN 0-405-09006-4.
2 Dennis Adler (2007,). Speed and Luxury: The Great Cars. St. Paul MN: Motorbooks. ISBN 10: 978-0-7603-2960-3.
3 Gove, Philip Babcock, ed. (1966). Webster's Third New International Dictionary of the English Language, Unabridged. A-K. Springfield, Mass. USA: G & C Merriam. p. 521. ISBN 0-7135-1037-4.