Austin 10

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Austin 10
Valmistaja ja valmistusmaa Austin Motor Company,
Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia
Valmistusaika 19321947
Luokka C-segmentti
Kori 4-ovinen sedan
2-ovinen roadster
2-ovinen pakettiauto
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori R4 SV
Iskutilavuus 1125–1237 cm3
Teho 21–? hv
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja Austin A40 Devon
Saman luokan autoja Opel Kadett (1936)


Austin 10 oli Austin Motor Companyn pieni automalli, joka tuli markkinoille vuonna 1932 ja oli 30-luvulla Austinin parhaiten myyvä automalli, sitä valmistettiin jonkinverran muutoksia kokeneena aina vuoteen 1947 asti, mallistossa se sijoittui Austin 7:n ja Austin 12:n välimaastoon.

Auton muotoilu on vanhanaikaista, samoin moottori on vanhanaikainen sivuventtiilimoottori.

Varustelu[muokkaa]

Sedan malliin on saatavana lisävarusteena avattava katto ja nahkasisustus (Sunshine tai De-Luxe -malli).

Tekniikka[muokkaa]

Vaihteistona on nelivaihteinen manuaalivaihteisto, kardaaniakseli on avoin ja se välittää vedon jäykälle taka-akselille. Jousitus on toteutettu puoli-elliptisin jousin joka nurkassa ja jarrut ovat vaijerikäyttöiset. Sähköjärjestelmä on kuusivolttinen (vuoteen 1934 asti).

Kehitys[muokkaa]

Vuonna 1933 markkinoille tuli Open Road malli, joka on kaksipaikkainen avoauto, myls Cowlyn avomalli sekä pakettiauto tulivat samaan aikaan. Samalla tuli 30 hevosvoimainen sporttimalli Ripley.

Vuonna 1934 korirakennetta jäykistettiin, kaksi suurinta vaihdetta synkronointiin ja sähköjärjestelmä muutettiin 12 volttiseksi.

Vuonna 1934 tehtiin myös ensimmäset muotoilumuutokset kun jäähdyttäjän säleikköä muutettiin korinväriseksi ja kallistettiin hieman. Synkronointi lisättiin myös kakkosvaihteelle ja semaforityyliset vilkut tulivat vakiovarusteeksi, Saloon malli sai nimen Lichfield ja sai erilaisen perän jossa on myös vararengas.

Vuonna 1936 tuli jälleen uusi korimalli, Sherbourne joka on ns. kuusi-ikkunainen (3 molemmilla puolilla ja yksi takana).

Vuonna 1937 tuli lähes linjakas Cambridge sedan ja Conway avomalli, muita uutuuksia olivat Girlingin uudet jarrut, 16" teräsvanteet vanhojen 19" pinnavanteiden tilalle, lisää sisätilaa (moottoria oli siirretty eteenpäin 10 cm)

Vuonna 1938 kaikkiin malleihin tuli alumiininen sylinterinkansi.

Vuonna 1939 esiteltiin uusi malli jonka oli muotoillut Argentiinalais syntyinen Ricardo Burzi joka siirtyi Austinille Lancialta. Auton konepelti oli kiinnitetty takareunaan eikä se auennut enää keskeltä kuten aiemmissa malleissa. Jäähdyttäjän säleiköstä tuli pyöreämpi ja avomallia ei enää ollut

Moottorit[muokkaa]

Malli Moottori Iskutilavuus Teho Vääntö Muut
1.1 R4 1125 cm3 15 kW (21 hv)
1.2 R4 1237 cm3 pakettiautoversiossa toisen maailmansodan jälkeen

Lähteet[muokkaa]