Iskutilavuus

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iskutilavuutta havainnoiva animaatio.

Iskutilavuus on mäntämoottorissa sylinterin poikkipinta-ala kertaa iskunpituus. Iskunpituus on männän alakuolokohdasta (AKK) yläkuolokohtaan (YKK) kulkeman matkan pituus. Monisylinterisessä moottorissa iskutilavuus ilmoitetaan kaikkien moottorin sylintereiden iskutilavuuksien summana. Pienissä laitteissa, kuten mopoissa ja moottorisahoissa, moottorin iskutilavuus ilmoitetaan useimmiten kuutiosenttimetreinä, mutta suuremmissa moottoreissa litroina ja joissakin amerikkalaisissa autoissa kuutiotuumina.

Moottorista saatava vääntömomentti on usein suoraan verrannollinen iskutilavuuteen. Tosin nykyään suuremmilla ahtopaineilla saadaan pienestäkin moottorista yhtä paljon tai jopa enemmän vääntömomenttia, kuin suurempitilavuuksisilta. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa, sillä moottorin vääntömomenttia voidaan lisätä muutenkin kuin iskutilavuutta kasvattamalla. Esimerkiksi käytettävä polttoaine, polttoaineen ja ilman syöttö, puristussuhde ja monet muut seikat vaikuttavat saatavaan vääntömomenttiin.Iskutilavuuden laskenta

        π
Iskutilavuus = ——— × sylinterin halkaisija² × iskunpituus × sylintereiden lukumäärä
        4

tai

Iskutilavuus = π × (sylinterin halkaisija ÷ 2)² × iskunpituus × sylintereiden lukumäärä

Esimerkiksi nelisylinteristen 1,8-litraisten (1781 cm3) VAG-moottoreiden iskunpituus on 86,4 mm ja sylinterin halkaisija 81 mm.

Tällöin yhden sylinterin iskutilavuus V on pii × (8,1 / 2)2 × 8,64 = 445,2 cm3 eli 445,2 millilitraa. Kun tämä kerrotaan neljällä saadaan 1781 cm3.

Katso myös