Ford Zetec -moottori

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Zetec)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ford Motor Company käytti Zetec nimeä erilaisissa rivi-4 moottoreissa. Se luotiin vuonna 1991 korvaamaan Zeta-nimi 1.6-2.0 litraisten moniventtiilisten moottorien luokassa, sillä Lancia uhkasi Fordia syytteellä, sillä Lancia omisti sen tavaramerkin. Yritys käytti nimeä laajasti Euroopan markkinoinnissa ja myöhemmin esitteli sen myös Pohjois-Amerikan markkinoilla Ford Contourissa.

Zetec nimi oli niin tunnettu, että Ford päätti käyttää sitä myös muissa korkean tekniikan rivi-4 moottoreissa. Sitä käytetään monissa eri Euroopan moottoreissa tänä päivänä, vaikkakin alkuperäinen Zeta-moottorin tuotanto loppui vuonna 2004. Ford myös hämmentävästi käytti ”Zetec” nimeä varustelutasona tietyillä markkinoilla.

Cosworthin Fordille tuottamaa Formula 1 -moottoria kutsuttiin myös Ford Zeteciksi, vaikkakin sillä ei ollut mitään tekemistä Zetecin kanssa. Tätä moottoria (3.5 litran V8) käytettiin Benetton Teamissa vuonna 1994, ja se kiihdytti Michael Schumacherin hänen ensimmäiseen Formula 1 maailmanmestaruusvoittoon.

Zetec on myös kestävän koneen maineessa.

Moottori[muokkaa]

Zetec nimeä on käytetty monissa eri moottoreissa:

Nimi Perhe Tilavuudet Vuosina Ominaisuuksia
Zetec/Zetec-E Zeta 1.6 L (1597 cc)
1.8 L (1796 cc)
2.0 L (1988 cc)
1992–2004 DOHC
Zetec-R Zeta
1.8 L (1796 cc)
2.0 L (1988 cc)
1998–2004 DOHC
Zetec-SE Sigma 1.25 L (1242 cc)
1.4 L (1388 cc)
1.6 L (1596 cc)
1.7 L (1679 cc)
1995–nykypäivä DOHC
Zetec-Rocam Kent 1.0 L (999 cc)
1.3 L (1297 cc)
1.6 L (1597 cc)
2000–nykypäivä SOHC
Zetec TDCi Duratorq 1.4 L (1399 cc)
1.6 L (1560 cc)
1.8 L (1753 cc)
2.0 L (1998 cc)
2.2 L (2198 cc)
2.4 L (2402 cc)
2000–nykypäivä Diesel

Zeta[muokkaa]

Pääartikkeli: Ford Zeta -moottori

Ensimmäinen Zeteciksi nimetty moottori oli Zeta perhe, joka esiteltiin 1992 vuosimallin Ford Escortille (mk5), mk3 Orionille sekä mk3 Fiestaan. Moottori oli alunperin saatavilla 1.6 sekä 1.8 litraisina versioina. 2.0 litrainen moottori ilmestyi vuonna 1993 uuteen Mondeoon. Zeta -nimi vaihdettiin Zetec:ksi, kun Italialainen autovalmistaja Lancia uhkasi haastaa Fordin oikeuteen tavaramerkkiloukkauksesta

'Zeta'a käytettiin alunpein koodinimenä uudentyyppisestä sylinterikannesta. Useampi erilainen uusi rakennelma kehitettiin, ja jokainen nimettiin käyttäen Kreikkalaisia aakkosia. Zeta-konsepti oli voittaja, ja DOHC-mallista kantta käytettiin korvaamaan CVH Euroopassa ja Amerikassa.

Alkuperäisen valmistussuunnitelman mukaan Dearbornissa valmistettu CVH korvattaisiin Zetalla. Tämä johti tarpeeseen säilyttää mahdollisimman paljon CVH-lohkon arkkitehtuurista. Kuitenkin, myöhemmin kehitysprosessissa, suunnitelmia muutettiin ja Chihuahua moottoritehdas Meksikossa rakennettiin uudelleen Amerikan moottorien valmistuksen mahdollistamiseksi. Eurooppaa varten päätettiin että Zetoja rakennetaan Bridgendissä (korvaten CVH:n) sekä Colognessa.

Amerikan (2.0L) ja Euroopan moottorin pohja oli melkein identtinen. Kuitenkin, kriittisesti Amerikan johto vaati että US moottoreissa täytyi olla ”vapaakytkin” (eli auton kulkiessa nopeammin kuin moottori vetävät pyörät irroitetaan moottorista). Vapaakytkimellä varustetun moottorin lisääntynyt polttoaineenkulutus (n. 1-2%) ajateltiin olevan liikaa Euroopan moottoreille. Moottorit käyttävät erilaisia mäntiä. Toinen ero on että Amerikan moottoreissa on taotut kiertokanget, toisinkuin Euroopassa käytetyt perinteiset valetut kiertokanget.

Aikaisemmissa moottorin versioissa oli ongelma ”takertuvien” venttiilien kanssa, joka oli paljon suurempi ongelma kylmemmissä pohjoisen maissa, joissa ajotyyli oli erilainen aikasempine vaihteenvaihtoineen, ellei erityistä Fordin laatimaa öljyä käytetty. Pienien korjausten jälkeen vuonna 1995 moottori nimettiin Zetec-E:ksi. Tämä moottori sai muovisen imusarjan ja Mondeosta johdetun EGR:n.

Zetec koki uuden uudelleensuunnittelun vuonna 1998. Tämä versio, Zetec-R, sai 2-osaisen kampikammion joka auttoi vähentämään melua ja tärinää. Moottorissa oli myös perinteiset mekaaniset nostajat hydraulisten sijaan, sekä pidemmät kiertokanget pienemmän männän puristuskorkeuden kanssa. Moottoria käytettiin turboahdettuna versiona Ford Focus RS-mallissa, jossa oli 212 hevosvoimaa (158 kW, 215 PS). Moottori nimitettiin Duratec RS:ksi. Sitä käytettiin myös Ford Focus ST170 -mallissa, jota varten Cosworth oli modifioinut sylinterikantta muuttuvalla imupuolen venttiilienajoituksella ja se tuotti 170 hevosvoimaa (127 kW, 172 PS).

Zetec voidaan tunnistaa harmaasta venttiilikopasta jossa lukee DOHC 16v vasemmassa alakulmassa. Zetec-E:n tunnistaa teksistä ZETEC 16v, joka myös sijaitsee vasemmassa alakulmassa. Zetec-R moottorissa on musta ja muovinen venttiilikoppa. Focus RS ja ST170 (SVT) -mallien moottori ovat Zetec-R moottoreita, vaikkakin ne ovat nimetty Durateceiksi.

Zeta -perheen tuotanto kesti syyskuusta 1991 läpi joulukuun 2004. Tilavuus vaihteli 1.6 ja 2.0 litran väliltä. Moottoriperhe korvattiin pääosassa tapauksia Mazda MZR-moottoriin pohjautuvalla Duratec 20 -moottorilla, joskin joitakin Zetec-SE moottoreita käytettiin pienempien tilavuuksien korvaamiseen.

2.0 litraisen Zetec-R moottorin kuivapaino on 100kg.

Sigma[muokkaa]

Pääartikkeli: Ford Sigma -moottori

Kehittynyt Zetec-SE (joskus nimitetty Zetec-S:ksi), kehitettiin yhteistyössä Yamahan ja Mazdan kanssa, Sigma-koodinimen alla. Moottorin tilavuus vaihtelee 1.25 ja 1.7 litran väliltä. Sigma eroaa suuresti Zeta-moottorista. Se oli ensimmäinen moottori jossa käytettiin muovista imusarjaa. Moottoria myydään joissain paikoissa Sigma nimen alla, samalla kun Mazda käyttää MZI-nimeä.

2002 vuodesta lähtien, Ford alkoi nimeämään moottoreitaan Duratec:ksi. 1.7 litraisen valmistus lopetettiin kun Puman tuotanto loppui. 1.6 litrainen oli saatavilla muuttuvalla venttiilienajoituksella, Ti-VCT:llä (Twin Independent Variable Camshaft Timing).

Zetec Rocam (duratec 8v)[muokkaa]

Vuonna 2000, Brasilian Ford kehitti halvemman version Zetec-SE-moottorista. Moottorissa on 8 venttiiliä (OHC) ja se on varustettu jakoketjulla. Tuloksena, moottori on karkeakäytöksinen, tuottaen enemmän värinää ja ääntä. Toisaalta, moottori on erittäin vääntävä, johtuen Rocamista (rollerfinger nokka-akselista).

Vuonna 2003, Zetec-Rocam moottori esiteltiin Euroopassa, mutta nimettiin Duratec 8v:ksi, SportKa ja StreetKa -malleja varten. Myöhemmin myös 1.3 litrainen versio julkaistiin vaihtoehtona vakiomallille, mutta Euroopan moottoriversiot tuotettiin Etelä-Afrikan tehtaalla.

Lokakuussa 2004 uudempi bi-fuel versio eisteltiin ja se nimettiin 1.6L Flex:ksi. Moottorilla oli mahdollista ajaa sekä bensalla että etanolilla, tai millä tahansa näiden kahden sekoitussuhteella. Tämä versio sisälsi myös Ford CHT-moottorista tutun korkeaturbulenssiset palotilat.

Tämän moottorin eri Brasilian versiot: 1.0L 65 PS (48 kW), 1.0L remmiahdettu 95 PS (70 kW), 1.6L 96 PS (71 kW), 1.6L flexfuel 105 PS (77 kW). Sitä käytettiin monissa malleissa, mukaanlukien Ka, Fiesta mk5, Etelä-Amerikan Fiesta mk6, Focus, EcoSport, Ford Courier.

Moottorin Eurooppalaiset versiot: 1.3L 70 PS (51 kW), 1.6L 95 PS (70 kW)

Meksikossa 1.6 litraista käytetään Ikonissa, joka on uudelleen-nimetty Fiesta niille markkinoille. Etelä-Afrikassa sekä 1.3 että 1.6 litraiset versiot ovat käytössä Fiesta mk5, Ikon ja Bantam -malleissa. Intiassa 1.3 ja 1.6 litraiset versiot ovat käytössä Ikonissa. Venäjällä, 1.6 litraista versiota käytetään alkuperäisessä Focuksessa.

Duratec[muokkaa]

Pääartikkeli: Ford Duratec -moottori

Zetec korvattiin Duratec-sarjan moottoreilla, alunperin kutsuttu RoFlow Zetec:ksi. Nämä ovat käytännössä identtisiä variaatioita Mazdan MZR-moottoreista.

Zetec varustelutasona[muokkaa]

Vuonna 1998, Britannian Ford käytti Zetec -nimeä Fiestan varustelutasona, ja se korvasi Si -tason. Fiesta LX:n bensaversiot myös uudelleennimettiin Zetec LX:ksi, vaikkakin tämä loppui muutaman kuukauden sisällä.

Sen jälkeen, Zetec nimeä on käytetty Fordin varustelutasona, toimien sporttityylisenä versiona useimmissa tapauksissa. Lokakuussa 1998 julkaistu uusi Focus käytti myös nimeä, kuten myös Mondeo ja Galaxy ottivat nimen omakseen ennen vuosituhannen vaihtoa.

Ulkoiset linkit[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Ford_Zetec_engine-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.