Whippet

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Whippet
Whippet logo ja lämpö.JPG
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1926
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Whippet 1.JPG
1926 Willys Whippet, Dutch licence registration 33-HX-22 p3.JPG

Whippet oli Willys-Overland Motor Corporationin vuosina 1926–1931 valmistama automerkki. Autoja valmistettiin useina eri koriversioina, sekä neljä- että kuusisylinterisillä moottoreilla. Vuonna 1929 auton nimeksi muutettiin Superior Whippet.

Mallin historia[muokkaa]

Whippet-merkin historia on lyhyt mutta menestyksekäs. Ohion Toledoon sijoittunut Willys-Overland Motor Corporation esitteli Whippetin vuoden 1926 lopulla, sen oli tarkoitus korvata yhtiön Overland-merkillä valmistetut autot, jotka eivät olleet menestyneet kaupallisesti siinä edullisten autojen luokasssa, johon ne oli suunniteltu. Joitain ensimmäisiä Whippetejä oli varustettu akseleiden napakupeilla tai jäähdyttimen kuorilla, joissa oli vielä nimi Overland. Myös jotkin aikakauden myyntiesitteet kertoivat auton olevan Overland-Whippet, mutta nämä viitteet aiempaan merkkiin pyyhittiin nopeasti pois. Nimi Whippet oli johdettu englantilaisesta vinttikoirarodusta, sillä haluttiin kuvata ajoneuvoa joka on pieni ja vikkelä.

Whippet oli omana aikanaan yksi pienikokoisimmista amerikkalaisvalmisteisista autoista, sen ensimmäisten versioiden akseliväli oli 2546 mm (100 tuumaa). Moottorina oli 30 hevosvoimainen, nelisylinterinen sivuventtiili rivimoottori, iskutilavuudeltaan 2100 cm3 (130 kuutiotuumaa). Tämä moottori toimi perustana Willys Motorsin menestysekkäälle L-134 "Go-Devil"-moottorille. Nimen antama mielikuva nopeasta autosta sai enemmän katetta, kun alkuvuodesta 1927 esiteltiin Whippetin kuusisylinteriset mallit. Samana vuonna Whippet Six-mallilla saavutettiin Indianapolisin moottoriradalla, alle 1000 dollaria maksavien autojen luokassa, 24-tunnin kestävyysajossa ennätys, auton keskinopeuden ollessa 91 km/h (56,52 mph). Mallia markkinoitiin lauseella: "Maailman edullisin kuusisylinterinen".

Whippet sai hyvän vastaanoton ja ensimmäisenä mallivuotenaan sitä myyttin noin 110 000 kappaletta. Merkin hyvä myyntimenestys nosti Willys-Overlandin Yhdysvaltain kolmanneksi suurimmaksi autojen valmistajaksi vuonna 1928, Fordin ja Chevroletin jälkeen. Whippet tarjosi omistajilleen ominaisuuksia, joihin eivät kilpailijat tässä hintaluokassa kyenneet, esimerkkinä öljypumpulla hoidettu moottoreiden painevoitelu ja jäähdytinnesteen kierron tehostaminen vesipumpun avulla. Varustepuolelta voidaan mainita convertible-mallin ylösveivattavat sivuikkunat sekä ohjauspyörän monitoimi- katkaisin. Tämä ratin keskiössä sijainnut "finger tip control"-monitoimikatkaisija on kaikkien nykyaikaisten monitoimikatkaisijoiden esi-esiäiti. Painamalla sitä se toimi äänimerkin painikkeena, sitä vetämällä auto käynnistettiin ja kiertämällä kytkettiin pysäköinti- ajo- ja kaukovalot. Tämän järjestelmän rakenteellisena vikana oli sen johdotus, joka kulki rattiputkea pitkin vedettynä moottoritilassa kaasuttimen alta suojaamattomana. Tulviva kaaasutin valutti polttoainetta kangaspäällysteisten johtojen päälle, aiheuttaen oikosulkuja sekä tulipaloja. Vientimallit, jotka oli varustettu oikeanpuoleisilla ohjauslaitteilla, eivät luonnollisestikaan kärsineet tästä ongelmasta. Whippet oli varustettu kaikkiin neljään pyörään vaikuttavilla mekaanisilla jarruilla, monet kilpailijat eivät tuolloin tarjonneet tätäkään varustetta. Jotkin valmistuneet autot oli tosin jostain syystä varustettu toisella akselilla rummun sisäpuolisilla jarruliinoilla ja toisella akselilla oli rummun ulkopuoliset jarruliinat.

Willys-Overlandilla ymmärrettiin myös ajoneuvojen viennin merkitys myynnille. John Willysin ostettua vuonna 1908 viisi vuotta aiemmin perustetun Overland Automobile Companyn, oli pienestä alusta kasvanut Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin autojen valmistaja, jolla oli oma tuotantoyksikkö Kanadassa sekä vientiä 37 maahan ympäri maailman. Willys-Overland osti vuonna 1915 kanadalaisen Russell Motor Car Companyn Torontossa sijainneet tuotantolaitokset, tämän luovuttua autojen valmistuksesta. Willys-Overland valmisti autoja näillä tehtailla vuodesta 1916 vuoteen 1933, lukuunottamatta I-maailmansodan ajanjaksoa, jolloin tehdas valmisti lentokoneiden moottoreita. Toronton tuotantolaitoksilla valmistettiin autoja sekä vasemman- että oikeanpuoleisilla ohjauslaitteilla, Russell oli jo aiemmin vienyt autoja maihin joissa on vasemmanpuoleinen liikenne, joten heillä oli kokemusta autojen muuttamisesta eri markkina-alueille sopiviksi.

Vaikka Whippet myi hyvin, vuonna 1928 315 000 ja vuonna 1929 242 000 kappaletta, vuoden 1929 pörssiromahdus ja sitä seurannut taloudellinen lama kuritti Willys-Overlandia, samoin kuin muitakin ajoneuvojen valmistajia. Autojen myynnin romahtamisen seurauksena Willys-Overland joutui taloudellisiin vaikeuksiin ja valmistettavien mallien määrää alettiin vähentää. Whippetin valmistus lopetettiin vuonna 1931 ja sen tilalle tulivat mallit Willys Six ja Eight. Vuonna 1933 myös näiden valmistus lopetettiin, samaan aikaan Willys-Knightin kanssa. Vuonna 1933 esiteltiin uutena mallina Willys 77, joka oli käytännössä modernimpi kori asennettuna Whippetin alustalle. Yhtiö oli pakotettu myymään Toronton tehtaansa ja laman mentyä Willys-Overland oli pudonnut autonvalmistajien kastissa pienten joukkoon.

Willys-Overland Motors pääsi uuteen nousuun 77- ja Willys 37-mallien myötä, lisää nostetta antoi liittovaltion kanssa tehty sopimus Willys MB-mallien toimittamisesta Yhdysvaltain sotavoimille. MB-malli muokattiin siviilimalliksi CJ jonka valmistus piti yhtiön talouden vakaana. Kaiser Motors osti Willys-Overlandin vuonna 1953 ja yhtiön nimeksi muutettiin Willys Motor Company. Erinäisten vaiheiden jälkeen yhtiö vaihtoi nimensä jälleen vuonna 1963, nyt Kaiser-Jeepiksi ja Willys lakkasi lopullisesti nimenä olemasta.

Aiheesta muualla[muokkaa]

http://oldcarbrochures.org/index.php/NA/Willys-Overland/1929-Willys-Overland 1929 Whippet henkilöautojen ja hyötyajoneuvojen esite sekä omistajan käsikirja
http://www.youtube.com/watch?v=wM4IBzinD2w Whippet aiheinen video

Lähteet[muokkaa]

[[1]] Bill Vance: Motoring Memories: Willys-Overland Whippet
[[2]] Curtis Redgap: The Popular, Advanced Willys Whippet