Tata

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Tata Motors)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tata Motors
Tata-logo.gif
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of India.svg.png Intia, Mumbai, Maharashtra
Tuotannon aloitus 1986
Autokonserni Tata Group
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Tata Motors Limited-(Hindi:टाटा मोटरस) on Intian suurin henkilö -ja jakeluautojen valmistaja, se on myös maailman kuudenneksi suurin jakeluautojen valmistaja. Yhtiö on osa suurempaa Tata Grouppia.

Yleistä[muokkaa]

Yhtiön aloitti vuonna 1945 valmistamalla junia (Tata engineering and Locomotive CO Ltd.). Yhtiöllä on valmistusta Jamshedpur, Lucknow ja Pune kaupungeissa. Raskaiden jakeluautojen valmistus alkoi vuonna 1983. Ensimmäinen malli oli vuoden 1986 Tata 407, sitä seurasi Tata 608. Vuonna 1994 yhtiö solmi yhteistyösopimuksen Daimler Benz AG:n kanssa, jolloin Tata pystyi valmistamaan Mercedeksen henkilöautoja. Tata Indica vuonna 1998 oli ensimmäinen kokonaan Intiassa valmistettu henkilöauto. Vuonna 2001 yhteistyö Mercedeksen kanssa päättyi. Vuonna 2004 yhtiö osti Daewoon kuorma-autotuotannon Etelä-Koreassa (Daewoo Commercial Vehicle). Vuonna 2005 yhtiö laajentui jälleen ostamalla 21% osuuden linja-autovalmistaja Hispano Carrocera:sta ja vuonna 2006 yhtiö ilmoitti että se tulee valmistamaan Fiatin kanssa halvan henkilöautomallin. Yhtiöllä on myös yhteinen jälleenmyyntiketju Fiatin kanssa ja Fiat toimittaa sille myös tietotaitoa seuraavan sukupolven Indicaa varten. Sunnitelmissa on myös Grande Punto ja Linea mallien valmistus Tatan toimesta Intiassa.

Jaguar ja Land Rover -osto[muokkaa]

Ford ilmoitti 26 March 2008, myyvän Jaguar ja Land Rover toimintansa Tata Motorssille. Samalla Tata Motors sai oikeuksia kolmelle muulle englantilaiselle brändille Jaguarin oma Daimler sekä harvinaiset Lanchester ja Rover. 2. kesäkuuta 2008 ostos virallisesti astui voimaan.

Mallit[muokkaa]


Konseptit[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Jaguar_Cars-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Tata_Motors-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.