Praga

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Praga on vuonna 1907 perustettu henkilöautojen ja kuorma-autojen sekä monien muiden tuotteiden valmistaja. Tehdas otti käyttöön Pragan nimen 1909, joka tarkoittaa Prahan kaupunkia latinaksi. Vuosina 1907-1929 yrityksen nimi oli Pražská továrna na automobily.

Aluksi tehdas valmisti lisenssillä Isotta-Fraschinin sekä Renault- ja Charron-tyyppisiä autoja. 1911 pääinsinööriksi tullut František Kec vastasi henkilöautojen tuotannosta. Kolme perusmallia olivat Alfa, Mignon ja Grand. 1912 esiteltiin Piccolo-malli.

Vuonna 1929 Praga sulautui ČKD-yhtiöön. Yhdistyttyään lentokonemoottoreita valmistavan Breitfeld & Danek -yhtiön kanssa uuden yhtiön nimeksi tuli Českomoravská Kolben-Daněk. Samalla yhtiö alkoi valmistaa henkilöautojen ja kuorma-autojen lisäksi moottoripyöriä, lentokonemoottoreita sekä lentokoneita.

Praga Lady

Vuonna 1934 myydyt 2250 autoa tekivät Pragasta Tsekkoslovakian suurimman autonvalmistajan. Myydyin malli oli Piccolon seuraaja Baby. 1935 Grand korvattiin Golden-mallilla, jossa oli 3,9-litran kuutosmalli.

Henkilöautojen valmistus päättyi 1947 ja viimeinen malli oli Praga Lady. Sen jälkeen Praga on keskittynyt hyötyajoneuvojen (kuorma-autojen ja linja-autojen) sekä dieselmoottoreiden valmistukseen.

Praga aloitti vuonna 2011 kilpa-autojen valmistuksen.

Lähteet[muokkaa]

  • Maailman moottoriajoneuvot, Tekninen Kustannusliike Oy, 1988
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Praga_(company)-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.


Tietyo.gif Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.
Syy: logon lisäys. Ks. tarkempia tietoja: AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.