Praga

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Praga
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the Czech Republic.svg.png Tšekki, Praha
Tuotannon aloitus 1907
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Praga on vuonna 1907 perustettu henkilöautojen ja kuorma-autojen sekä monien muiden tuotteiden valmistaja. Tehdas otti käyttöön Pragan nimen 1909, joka tarkoittaa Prahan kaupunkia latinaksi. Vuosina 1907–1929 yrityksen nimi oli Pražská továrna na automobily.

Aluksi tehdas valmisti lisenssillä Isotta-Fraschinin sekä Renault- ja Charron-tyyppisiä autoja. 1911 pääinsinööriksi tullut František Kec vastasi henkilöautojen tuotannosta. Kolme perusmallia olivat Alfa, Mignon ja Grand. 1912 esiteltiin Piccolo-malli.

Vuonna 1929 Praga sulautui ČKD-yhtiöön. Yhdistyttyään lentokonemoottoreita valmistavan Breitfeld & Danek -yhtiön kanssa uuden yhtiön nimeksi tuli Českomoravská Kolben-Daněk. Samalla yhtiö alkoi valmistaa henkilöautojen ja kuorma-autojen lisäksi moottoripyöriä, lentokonemoottoreita sekä lentokoneita.

Praga Lady

Vuonna 1934 myydyt 2250 autoa tekivät Pragasta Tsekkoslovakian suurimman autonvalmistajan. Myydyin malli oli Piccolon seuraaja Baby. 1935 Grand korvattiin Golden-mallilla, jossa oli 3,9-litran kuutosmalli.

Henkilöautojen valmistus päättyi 1947 ja viimeinen malli oli Praga Lady. Sen jälkeen Praga on keskittynyt hyötyajoneuvojen (kuorma-autojen ja linja-autojen) sekä dieselmoottoreiden valmistukseen.

Praga aloitti vuonna 2011 kilpa-autojen valmistuksen.

Lähteet[muokkaa]

  • Maailman moottoriajoneuvot, Tekninen Kustannusliike Oy, 1988
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Praga_(company)-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.


Tietyo.gif Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.
Syy: logon lisäys. Ks. tarkempia tietoja: AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.