OBD

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

OBD eli On Board Diagnostics on järjestelmä, joka valvoo auton moottorinohjausyksikön komentoja ja vastauksia. Tämän lisäksi OBD valvoo anturien toimintaa. Kaikki tämä tapahtuu samalla kun autoa normaalisti käytetään. OBD tallentaa mahdolliset vikatilanteet ja auton vikahistoria voidaankin lukea OBD-pistokkeen kautta huollossa tai kannettavalla tietokoneella ja sopivalla ohjelmalla.

OBD:stä on kaksi versiota, vanhempi ns. OBD-I ja uudempi OBD-II, jota käytetään ns. nykyautoissa.

Mikäli ajoneuvossa on OBD-järjestelmä, sen on oltava toimintakykyinen. Katsastus johtaa hylkäykseen, mikäli OBD-järjestelmä ilmoittaa vian tai merkkivalo ei toimi.

OBD-II[muokkaa]

Kun teknologia kehittyi ja halu parantaa diagnostiikkaa kasvoi, kehitettiin uusi sukupolvi OBD:sta. Tätä toisen sukupolven ajoneuvon mukana kulkevaa diagnostiikkaa (On-Board Diagnostics) kutsutaan nimellä OBD II. OBD II on suunniteltu seuraamaan ja ohjaamaan päästöjä ja tärkeimpiä komponentteja moottorissa tuottamalla joko jatkuvia tai ajoittaisia mittauksia tietyille komponenteille ja ajoneuvon olosuhteille. Kun ongelma on havaittu, OBD II sytyttää varoituslampun (MIL) palamaan ajoneuvon kojetauluun varoittaakseen kuljettajalle yleensä ”Check Engine” (tarkista moottori) tai ”Service Engine Soon” (huolla moottori pian). Järjestelmä tallentaa myös tärkeää tietoa havaitusta toimintahäiriöstä, jotta asiantuntija voi tarkalleen löytää ja korjata ongelman.

(Lähde http://www.obdmaailma.com/viewtopic.php?t=10)

Katso myös[muokkaa]