Lotus Elise

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lotus Elise
Valmistaja ja valmistusmaa Lotus,
Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia
Flag of Malaysia.svg.png Malesia
Valmistusaika 1996
Luokka Urheiluauto
Kori 2-ovinen avoauto
Moottori R4
Iskutilavuus
Teho
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Hintaluokka 49.900–79.900 € (2008)
Edeltäjä Lotus Elan
Seuraaja
Saman luokan autoja


Lotus Elise on vuonna 1996 markkinoille tullut 2-ovinen urheiluauto. Lotuksen mallistossa Esprit eli pitkään, mutta halvemmat mallit vaihtuivat lähes yhtä tiheään kuin merkin omistajat. Etuvetoisen Elanin tilalle tuli keskimoottorinen Elise hieman ennen kuin merkki siirtyi malesialaisen Protonin haltuun. Elisen korirunko oli kevytmetallia ja moottori 1,8-litrainen. 2000-luvulla rinnalle tuli umpikorinen Exige ja tehokkaammaksi versioksi Toyotan 192-hevosvoimainen. Eliseä on tuotu myös Suomeen syksystä 2008 lähtien.

Series 1 (19962000)[muokkaa]

Lotus Elise (1996-2000)

Pääartikkeli: Lotus Elise mk1

Puritaaninen urheiluauto sanan alkuperäisessä mielessä. (Katukäyttöön rekisteröity auto joka soveltuu kilpailukäyttöön). 65 kg alumiinimonokokin ympärille rakennettu auto painoi vain 723 kg, joten 118 bhp 1.8l Rover K-moottori antoi riittävän suorituskyvyn.

Muotoilu toi mieleen 60-luvun klassiset kaksipaikkaiset kilpurit ("sports prototype").

Lotus Elise series 1 oli itse tarkoitettu pienen valmistuserän erikoismalliksi, jonka tarkoituksena oli ennenkaikkea toimia Lotus Engineeringin teknisen osaamisen näyteikkunana. Tarkoituksena oli saada myytyä 500 autoa vuodessa kolmen vuoden ajan.

Autoa valmistettiin yli 10 000 kappaletta, ja 2001 se vaihtui (monen mielestä ennenaikaisesti) series 2:een, joka oli laadukkaampi ja sivistyneempi tulkinta Elise teemasta. (Laaduntarkkailu nousi uudelle asteelle kun Lotus teki uuden kokoonpanolinjan Elise mk2:ta ja GM:n Opel Speedsteriä / Vauxhall VX220 varten, ja mm. lasikuitukatteita ei enää tehty käsin Lotuksen tehtailla vaan ne saatiin Ranskasta teolliselta alihankkijalta).

Series 2 (2001–)[muokkaa]

Lotus Elise R

Pääartikkeli: Lotus Elise mk2

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Lotus_Elise-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.