Kitkarengas

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kitkarenkailla tarkoitetaan puhekielessä nastattomia talvirenkaita. Renkaan pito perustuu teräväsärmäisiin lamelleihin jotka aukeavat kun renkaalla jarrutetaan tai kiihdytetään, sekä pehmeään kumiseokseen. Parhaimpien nastattomien talvirenkaiden pito ja ominaisuudet ovat miltei samalla tasolla parhaimpien nastarenkaiden kanssa. Kitkarenkaiden ominaisuuksia nastallisiin verraten ovat hiljaisuus, mukavuus, ja paremmat ajo-ominaisuudet varsinkin paljailla kestopinnoilla. Suomessa käytettäviä nastarenkaita ei saa käyttää monissa Euroopan maissa, joten kaikki talvirenkaat ovat näissä maissa kitkarenkaiden tyyppisiä nastattomia renkaita. Usein Keski-Euroopan kitkarenkaat soveltuvat kuitenkin käytettäväksi Suomessa huonosti. Niiden rungot, kumiseokset ja lamellointi ovat pohjoista käyttöä ajatellen puutteellisia. Ne soveltuvat täysiverisiä talvirenkaita heikommin vaativaan talvikeliin mutta toisaalta kelin salliessa paremmin suurnopeusajoon.

Monissa maastureissa käytetetään hyvin yleisesti nastattomia M+S (Mud&Snow)-merkinnällä varustettuja renkaita ympäri vuoden. M+S-merkintä sinällään ei välttämättä ole tae renkaan todellisesta soveltuvuudesta talvikäyttöön varsinkaan Suomessa, tämä riippuu lähinnä renkaan valmistajasta. Osassa renkaista on myös lumihiutale merkintä joka kertoo soveltuvuudesta jopa pohjolan talveen.

Uuden Nokian Hakkapeliitta RSI kitkarenkaan kuvio
Käytetyn Fulda Kristall Montero ns. saksalaisen kitkarenkaan kuvio

Käyttötavat[muokkaa]

  • Kitkarenkaat voi vaihtaa jo syksyllä aikaisemminkin alle ja niillä voi ajaa miellyttävästi vielä keväällä lumien sulettua pois, pidempään kuin nastarenkailla.
  • Jos renkaita ei halua keväällä vaihtaa pois, on kitkarenkailla mahdollista ajaa talven jälkeen myös kesän. Kitkarengas soveltuu kuitenkin kesärenkaaksi melko huonosti. Huomioitava on, että kitkarenkaita ei ole suunniteltu lämpimän sään ajo-olosuhteisiin. Lämpimässä kitkarengas kuluu nopeasti, ja erityisesti sateen ja märän kelin pito on on ongelmallinen kitkarenkaalle kesällä, lisäksi ajo-ominaisuudet heikentyvät kumiseoksen pehmetessä liikaa.

Suositeltavat urasyvyydet[muokkaa]

Uusissa nastattomissa renkaissa on usein 9,0-9,8 mm urasyvyys. Käytetyissä hyväkuntoisissa renkaissa on vähintään 6 mm urasyvyys. Alle 5 mm urasyvyydellä olevia renkaita ei suositella kuin erittäin kokeneelle kuskille ja hyvin varovaiseen ajoon,

  • Määräyksissä edellytetään talvirenkaille vähintään 3,0 mm urasyvyyttä rengaskuvion pääurien leveydeltä.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]


Ulkoiset linkit[muokkaa]