Keskuslukitus

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.

Autossa, jossa on keskuslukitus saa kaikki ovet avaimella tai kaukosäätimellä lukkoon kuljettajan tai etumatkustajan ovesta. Keskuslukitukset yleistyivät 90-luvun alussa, mutta niitä on ollut tilattavana lisävarusteena aina 80-luvulta alkaen. Keskuslukituksia on sähkö- ja ilmakäyttöisiä. Keskuslukituksen tai keskuslukituksen kaukosäädön pystyy nykyään asentamaan myös jälkikäteen kohtuuhintaan.

Keskuslukituksen kaukosäätö toimii radioaalloilla tai infrapunalla, joista jälkimmäisessä on huomattavasti heikompi kantama. Infrapunalla toimiva kaukosäätö vaatii myös avaimen suuntaamisen autoon ennen kuin avaus on mahdollista. Monissa nykyautoissa on myös itsestään aukeavia, eli ns. avaimeton avaus (keyless entry) -tyyppisiä keskuslukituksia, joissa ovien avaamiseen riittää, että avain tuodaan auton läheisyyteen.

Keskuslukitukseen voidaan myös yhdistää mahdollisuus avata esimerkiksi tavaratilan luukku nappia painamalla, jolloin mahdollisesti likaiseen luukkuun ei tarvitse koskea käsin lainkaan tai vaikkapa ostoksia laskea maahan luukun aukaisun ajaksi. Näissä luukun nostomekanismi on tyypillisesti sähköinen ja avaimessa omat aukaisu- ja sulkunapit luukkua varten.