Iso

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iso
Iso logo.gif
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Italy.svg.png Italia, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1953
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Iso oli pieni italialainen autovalmistaja, joka aluperin rakensi skoottereita ja 2-tahtisia moottoripyöriä. Myöhemmin yritys alkoi valmistamaan urheiluautoja. Ensimmäinen kaupallinen menestys oli kolmipyörä Isetta, jonka lisenssi myytiin BMW:lle Saksaan, VELAM:lle Ranskaan ja Romi:lle Brasiliaan. Isettaa rakennettiin myös Isossa-Britanniassa. Vuodesta 1960 yhtiö keskittyi rakentamaan urheiluautoja. Autoissa oli aluksi Chevroletin ja myöhemmin Fordin V8-moottorit. Korit oli suunnitellut Giorgetto Giugiaro, Bertone ja Ghia. Yhtiö ajautui vuonna 1974 konkurssiin urheiluautotuotannon jäädessä vain 1.700 kappaleeseen kymmenessä vuodessa.

Historia[muokkaa]

Iso Rivolta oli alunperin nimeltään Isothermos ja valmisti jääkaappeja ennen Toista maailmansotaa. Yhtiö perustettiin alunperin vuonna 1939 Genovassa, mutta Renzo Rivolta, insinööri ja tehtailijan perillinen, siirsi yhtiön Bressoon vuonna 1942.

Toisen maailmansodan jälkeen yhtiö avasi uudelleen ovensa muuttaen täydellisesti toimintansa. Vuonna 1948 se alkoi valmistamaan moottoripyöriä, skoottereita sekä kolmipyöräisiä kuljetusmoottoripyöriä/-skoottereita. Muunmuassa suositut Furetto (1948), Isoscooter (1950), Isocarro (1951), Isomoto (1954) sekä Isosport (1953). Viimeinen Iso-moottoripyörä joka esiteltiin oli Iso 500 vuonna 1961. Isomotot tunnettiin kalleina, mutta kestävinä ja hyvin rakennettuina.

Yhtiö perustettiin uudelleen vuonna 1953 Iso Autoveicoli S.p.A. -nimellä kuvastaakseen moottoroitujen ajoneuvojen tuotantoa. Renzo Rivolta kuoli vuonna 1966 ja hänen poikansa, Piero, otti vallan johtajana. Vuoden 1973 alussa Rivolta-perhe luovutti yrityksen amerikanitalialaiselle sijoittajalle, Dr. Ivo Peralle, joka lupasi tuoda yritykseen Amerikkalaista tieto-taitoa johtamiseen: yritys nimettiin jälleen uudelleen Iso Motorsiksi, juuri ennen sen vaipumista nopeasti hämäryyteen.

Kaksi prototyyppiä esiteltiin 1990-luvulla, mutta kumpikaan ei päätynyt tuotantoon.

Malleja[muokkaa]

Prototyypit[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Iso_automobile-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.