Honda NSX (NC1)

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Honda NSX
Honda NSX Geneva Motor Show etu.JPG
Valmistaja ja valmistusmaa Honda Motor Co., Ltd.,
Flag of the United States.svg.png USA, Ohio Marysville
Valmistusaika 5/2016[1]
Luokka Urheiluauto
Kori 2-ovinen coupé
Suunnittelija Michelle Christensen [2]
Pohjalevy
Moottori Twin-turbo V6 + 3 x sähkömoottori
Iskutilavuus 3492 cm3
Teho 373 kW + 35 kW + 2 x 27 kW (yht. 427 kW)
Voimanvälitys 9-portainen kaksoiskytkinautomaatti
Kiihtyvyys 2,9 s (0–100 km/h)
Huippunopeus 307 km/h
Kulutus 10,2 l/100 km (yhd. EU)
CO2-päästöt 246 g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Honda NSX (NA)
Seuraaja
Saman luokan autoja Ford GT


Toisen sukupolven Honda NSX esiteltiin yleisölle tammikuussa 2015 pidetyssä Detroitin autonäyttelyssä. Pohjois-Amerikan markkinoilla malli myydään Hondan premium-brändi Acuran alla, nimellä Acura NSX. Euroopan ensi-ilta oli vuorossa vuoden 2015 syyskuussa, Frankfurtin autonäyttelyssä.

Kaksipaikkainen, keskimoottorinen hybridi-urheiluauto valmistetaan Hondan Marysvillen tehtaassa, Yhdysvaltain Ohiossa. Malli on vuosina 1990 – 2005 Japanissa valmistetun alkuperäisen NSX:n seuraaja.

Yleistä[muokkaa]

Uusi NSX (New Sports eXperience) noudattaa edeltäjänsä yhteydessä luotua filosofiaa, jossa superauton voima ja ulkomuoto yhdistyvät luotettavuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Toisen sukupolven myötä tähän on vielä lisätty taloudellisuus ja ympäristöystävällisyys.

Amerikkalainen autoilun aikakauslehti Road & Track valitsi Honda (Acura) NSX:n vuoden 2017 Best Performance Car of the Year -tittelin voittajaksi.[3]

Total Airflow Management[muokkaa]

NSX:n muotoilun kulmakivenä on Total Airflow Management eli ilmavirtauksen täydellinen hallinta. Sen keskeiset osa-alueet ovat pieni ilmanvastuskerroin, hyvä downforce ja tehokas jäähdytys. Auton suurimmat lämmönlähteet ovat 3,5-litrainen V6 -moottori, kaksi turboahdinta, 9-portainen kaksoiskytkinautomaatti, takaosan sähkömoottori sekä etuosan kaksi sähkömoottoria. Näiden jäähdyttämiseen on auton korin rakenteisiin mahdutettu kymmenen lämmönvaihdinta. Luonnollisesti myös jarruille on omat jäähdytysilmakanavansa.

Ilmavirtauksen täydelliseen hallintaan kuuluu myös se, että tuulilasin pyyhin ja pesin toimivat oikein vielä 290 km/h nopeudessa.

Kori ja alusta[muokkaa]

NSX:n korin rakenteissa on monia "ensimmäisenä maailmassa" -sovelluksia. Korikehikon päärakenteena on alumiiniputkien muodostama itsekantava kori. Keulaan ja takaosaan on luotu törmäysenergiaa absorboivat vyöhykkeet erityisillä alumiinivaluosilla. A-pilarit, jotka jatkuvat saumattomasti katon pituussuuntaisina kiskoina, ovat suurlujuusterästä. Etulattiat ovat painon säästämiseksi hiilikuitua.

Tekniikka[muokkaa]

Hondan Sport Hybrid Super Handling All-Wheel Drive -voimayksikkö (SH-AWD) yhdistää ensimmäistä kertaa superautossa sähkö- ja polttomoottorin yhdessä toimivaksi kokonaisuudeksi.

Sport Hybrid -voimayksikön sydämenä on auton keskelle sijoitettu, kahdella turboahtimella varustettu V6-moottori, joka on naitettu yhteen täysin uuden, 9DCT-vaihteiston ja Direct Drive Motor -sähkömoottorin kanssa. Yhdessä nämä muodostavat taemman voimayksikön. NSX:n keulalla on Twin Motor Unit -voimayksikkö (TMU), joka koostuu kahdesta erillisestä ja toisistaan riippumattomasta sähkömoottorista, jotka antavat voimaa oikealle- ja vasemmalle etupyörälle.

V6-moottorien sylinterikulma on 75 astetta. Polttoaine annostellaan sekä suora- että imukanavasuihkutuksena. Venttiilikoneisto on Dual Variable Valve Timing Control -järjestelmällä (Dual VTC) toteutettu, eli imu- ja pakonokka-akselien ajoitus muuttuu ajotilanteen mukaan.

Rata-ajossa ilmeneviä suuria G-voimia silmälläpitäen moottorin voitelu on toteutettu kuivasumppujärjestelmällä. Pakoputkiston virtauksia ohjataan sähkötoimisilla läpillä, jotka suorituskykyä vaativissa ajotilanteissa ohjaavat pakokaasut ohi äänenvaimentimien, jolloin kaasujen virtausvastus pienenee.

NSX:n moottorin yhteydessä ei ole erillistä starttimoottoria, vaan käynnitys tapahtuu takayksikön sähkömoottorin toimesta.

Tekniikan ohjaus[muokkaa]

NSX:n sähkökäytön keskus IPU (Intelligent Power Unit)on pakattu ohjaamon takaosaan, tulipellin etupuolelle. IPU:n muodostavat litiumioniakusto, kytkentälevy, korkeajännitekontaktorit, 12V DC/DC -konvertteri, sähkömoottorin ECU, lithiumioniakuston ECU ja TMU:n ECU. Koska tämä yksikkö kehittää myös runsaasti lämpöä ajettaessa Sport-, Sport+- ja Track -moodeilla, NSX:n varustukseen kuuluu ilmastointilaite, jonka tehtävänä on jäähdyttää myös IPU:a.

Mitat[muokkaa]

  • Pituus: 4470 mm
  • Leveys: 1940 mm
  • Korkeus: 1215 mm
  • Akseliväli: 2630 mm
  • Omapaino: 1725 kg

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Honda Logo H.jpg Honda Motor Co., Ltd:n Euroopassa myytävien mallien aikajana 2010–2040
Luokka 2010 2020 2030
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Pieni auto Jazz (GE) Jazz (GK) Jazz (GR)
e (ZC7)
Kompaktiluokka Civic (FK/FN) Civic (FB) Civic (FC)
Civic Type R (FK2) Civic Type R (FK8)
Ylempi keskiluokka Accord VIII
Katumaasturi CR-V (RE5) CR-V (RE6) CR-V (RW)
Urheiluauto NSX