Giovanni Ceirano
Giovanni Ceirano (* 1865 Cuneo; † 1948 1945 La Cassa) oli italialainen autoilun ja ajoneuvojen valmistuksen pioneeri.
Historiaa[muokkaa]
Ceiranon nelihenkisen veljessarjan toiseksi vanhimpana Giovanni työskenteli myös veljensä Giovanni Battistan vuonna 1886 perustetulla polkupyörä- ja autoverstaalla Torinossa. Lokakuussa 1898 Giovanni Battista perustaa polkupyöräverstaalla myös työskennelleen nuoremman veljensä Matteon kanssa Ceirano Giovanni Battista & C. -nimisen yhtiön.
Vuonna 1889 Giovannille syntyy poika, myös nimeltään Giovanni, kutsumanimeltään "Ernesto", ja josta on tuleva myöhemmin isänsä liikekumppani autojen valmistuksen saralla.
Alkuvuodesta 1899 yhtiön on tarkoitus alkaa valmistaa insinööri Aristide Facciolin suunnittelemaa kevyttä kaksipaikkaista autoa, joka on varustettu Aristiden itsensä suunnittelemalla 3,5 hv:n, 663 cm3:n kaksisylinterisellä moottorilla ja kaksinopeuksisella vaihteistolla. Giovanni Battistan ja Matteon autosta, jolle annetaan nimi "Welleyes", heidän valmistamiensa polkupyörien nimen mukaisesti, on odotettavissa kaupallista menestystä mutta heidän tuotantotilojensa rajallinen koko ei mahdollista laajamuotoisemman autojen valmistuksen aloittamista, joten he päättävät myydä autonsa patenttioikeudet torinolaiselle liikemieskonsortiolle, joka perustaa auton valmistamista varten "Fabbrica Italiana Automobili Torino" (F.I.A.T.) -nimisen yhtiön. Kaupan yhteydessä Giovanni, Ceirano Giovanni Battista & C.:n muun henkilöstön tavoin siirtyy Fiatin palkkalistoille.
Giovanni Battista ei ole tyytyväinen pelkän myyntiedustajan toimeen ja vuonna 1901 hän perustaa Matteon kanssa uuden autoja valmistavan yrityksen Fratelli Ceirano & C.. Vuoteen 1903 mennessä yhtiö on kehittänyt yksisylinterisellä moottorilla varustetut "Ceirano 5 HP"- ja "Ceirano 6/8 HP" -mallit sekä 4562 cm3:n nelisylinterisellä moottorilla varustetun "Ceirano 16 HP":n. Matteo jättää yhtiön vuonna 1903 ja perustaa Ceirano Matteo & C. -nimisen yhtiön. Giovanni Battista jatkaa nuoremman veljensä Giovannin kanssa yhtiön toimintaa ja vuonna 1904 sen nimeksi muutetaan G.G. Fratelli Ceirano & C..
Giovanni Battista vetäytyy autojen valmistuksesta vuonna 1905 ja G.G. Fratelli Ceirano & C. ottaa nyt nimen Società Torinese Automobili Rapid (STAR). Yhtiö valmistaa autoja merkillä Rapid. Giovanni perustaa vuonna 1904 myös oman yhtiön nimeltä Ceirano Giovanni Junior & C., vuonna 1905 yhtiön nimeksi muutetaan Fabbrica Junior Torinese Automobili ja se valmistaa autoja tuotemerkillä Junior.
Myös nimellä "La Junior" tunnettu yhtiö valmisti yksisylinterisellä moottorilla varustettua mallia "9 1/2 HP, kaksisylinteristä mallia "12/14 HP" ja nelisylinterisellä moottorilla varustettua mallia "16/20 HP". Heinäkuun 26. päivänä vuonna 1906 Giovanni perustaa poikansa Giovanni "Ernesto"n kanssa Società Ceirano Automobili Torino (S.C.A.T.) -nimisen autoja valmistavan yhtiön.
Vuonna 1918 isä ja poika Ceirano jättävät S.C.A.T:n ja perustavat yhtiön nimeltä Ceirano Giovanni Fabbrica Automobili S.A., joka valmistaa autoja nimellä "Ceirano". Vuonna 1923 Ceiranot ostavat SCAT:n osake-enemmistön, jonka jälkeen he fuusioivat sen omaan yhtiöönsä. SCAT-Ceirano valmistaa autoja vuoteen 1925 saakka merkillä Ceirano tai SCAT-Ceirano, tämän jälkeen merkillä SCAT. Vuonna 1925 SCAT-Ceirano hankkii omistukseensa torinolaisen autovalmistaja "Fabrica Anonima Torinese Automobili"n (FATA). FATA:n Aurea-merkillä valmistaman auton säännöllinen valmistus lopetetaan vuonna 1926 ja sen tilalla valmistetaan Ceiranon hyötyajoneuvoja sekä varaosia.
Vuonna 1929 SCAT-Ceirano kulkee kohti taloudellisia vaikeuksia ja FIAT ostaa yhtiön osake-enemmistön. Tämä aiheuttaa sekä yhtiön FATA-toimintojen eriyttämisen että Giovanni vanhemman syrjäyttämisen SCAT-Ceiranon johdosta. Vuonna 1930 SCAT:n tuotanto lopetetaan. Giovanni Ceirano toimii poikansa kanssa FATA:n johdossa vuoteen 1945 saakka, jolloin hän vetäytyy eläkkeelle. Hän menehtyy kolme vuotta myöhemmin.
Lähteet[muokkaa]
http://www.corsi.storiaindustria.it/areetematiche/protagonisti/001/giovanni_ceirano/index.shtml
http://www.museoauto.it/website/images/stories/articoli/fabbriche_italiane/rapid.pdf