Formula 3

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Formula 3 (F3) on autourheiluluokka, jota pidetään kuljettajien tärkeimpänä ponnahduslautana kuninkuusluokkana pidettyyn Formula 1 -luokkaan.

Yleistä[muokkaa]

Kaikki Formula 3 -moottorit ovat 2,0-litraisia nelisylinterisiä ja vapaasti hengittäviä. Perinteisesti HondaMugen -moottorit ovat olleet suosituimpia. Nykyään niiden lisäksi käytetään eniten TomsToyota, SpeissOpel ja Mercedes-moottoreita.

Formula 3 -luokassa ei koskaan ole ajettu maailmanmestaruudesta. 1970- ja 1980-luvuilla European Formula Three Championship - Euroopan mestaruussarja oli tärkein. Sen jälkeen merkittävimmiksi nousivat kansalliset mestaruussarjat, erityisesti British Formula Three Championship, jonka kautta Formula 1 -mestareiksi nousivat mm. Nelson Piquet, Ayrton Senna ja Mika Häkkinen. Muita tärkeitä kansallisia sarjoja on ajettu Ranskassa, Saksassa, Italiassa ja Brasiliasssa. Japanin F3-mestaruuden voittajia ovat olleet mm. Michael ja Ralf Schumacher sekä Jacques Villeneuve. Vuonna 2003 Ranskan ja Saksan F3-sarjat yhdistyivät uudeksi European Formula Three Championship -sarjaksi.

Mestaruussarjojen lisäksi Formula 3 tunnetaan yksittäisistä kilpailuistaan, joita ovat mm. Macau Grand Prix (jonka voittajia ovat mm. Ayrton Senna, Michael Schumacher ja David Coulthard) sekä Paun Grand Prix Ranskassa, Zandvoortin Marlboro Masters Hollannissa ja Korean Superprix Changwonissa Koreassa.

Formula 3 ei ole halpa (koko kauden pituinen kilpailukykyinen paikka British Formula Three:ssa maksaa noin 400 000 puntaa ja noin 80 000 puntaa aasiassa), mutta on pidetty hyvänä sijoituksena nuoren kuljettajan tulevalle uralle. Onnistuminen F3:ssa voi johtaa vanhempien formuloihin, kuten GP2, A1 Grand Prix, tai jopa Formula 1 -luokkaan.

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Formula_3-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.