Commer

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Commer
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1905
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli

Commer oli englantilainen kuorma- ja pakettiautojen valmistaja vuodesta 1905 vuoteen 1979. Commercial Cars Ltd oli ensisijaisesti Commer kuorma- ja pakettiautojen valmistaja, joka oli liitetty Rootes-yhtymään yhdessä Humberin kanssa. Commerin tunnetuimpia malleja olivat Superpoise-sarjan kuorma- ja pakettiautot 3/4...8 tonnin kantavuuksilla.

Yleistä[muokkaa]

1964 Commer Van
Commer Cob

Toisen maailmansodan jälkeen Commer kehitti 2-tahtisen vastaiskudieselmoottorin TS3, jonka erikoisuus oli kahdelle sylinterille yhteinen palotila. TS3-moottori oli mekaanisesti ahdettu Roots-puhaltimella. Moottorista ehdittiin kehittää myös 8-sylinterinen TS4, joka kuitenkin hyllytettiin Chrysler-yhtiön toimesta Cummins V8 -dieselin tieltä. Commerin pienimmät pakettiautot olivat tekniikaltaan Hillman Huskyjä (Cob), tai Humberiin perustuvia (Express van) malleja, joskin tietysti varustukseltaan karumpia kuin henkilöautot. Hillman ja Humber autoja pidettiin kuitenkin kilpailijoitaan paremmin varusteltuina ja laadukkaampina.

Suomessa[muokkaa]

1960-luvun alussa (v. 1962) henkilöautoiksi rekisteröityjä Commer-autoja oli Suomen ajoneuvorekisterissä 1489 kappaletta [1]. Commer Cob oli vuonna 1960 niin suuri menestys, ettei autoja maahantuonut Wihuri Oy pystynyt toimittamaan niitä tarpeeksi suuria määriä. Cobia käytettiin myös pakettiautona, yksi suurkäyttäjistä Suomessa oli mm. HPY. Loppuvuodesta myyntiin tuli myös tekniikaltaan parannettu 51-hevosvoimainen versio. Pakettiauton sai suoraan tilauksesta, mutta henkilöautoa joutui odottamaan. Commer-autoja mainostettiin lauseella "Built stronger to last longer".

Suomen rekisterissä oli 31.12.1994 2 Commer-kuorma-autoa. [2]

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Commer-artikkelista ja suomenkielisen Wikipedian Commer-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  1. Tekniikan Maailma 19/1985, sivu 25
  2. Tekniikan Maailma 11/1995, s. 33